Документ који иде у Брисел задовољава интеграционе процесе БиХ у НАТО савез

У Брисел из Босне и Херцеговине (БиХ) иде Програм реформи који се суштински, не разликује од Годишњег националног програма (АНП) који се шаље Сјеверноатлантском војном савезу (НАТО). Резултат је то компромиса које су чланови Предсједништва Босне и Херцеговине направили уз помоћ међународних партнера, потврдио је Радију Слободна Европа извор упућен у преговоре.

Босна и Херцеговина 20.11.2019 | 19:57
Документ који иде у Брисел задовољава интеграционе процесе БиХ у НАТО савез
Годишњи национални програм, односно АНП, који се шаље НАТО-у, припрема свака земља, која жели постати чланица и ријеч је о свеобухватном документу који се односи на постигнућа и планиране реформе у више области између осталог политичких, сигурносних, правних и одбрамбених. У том документу такође, свака земља чланица наводи у којим областима и предвиђеним реформама јој је потребна помоћ, како би оне биле испуњене.

Иста поглавља у оба документа

Алија Кожљак, који је од краја 2013. до почетка 2018. био представник БиХ и шеф војног дијела босанскохерцеговачке Мисије при НАТО-у у Бриселу, за Радио Слободна Европа (РСЕ) каже да документ који ће отићи у НАТО задовољава потребе БиХ да настави интеграцијски процес, односно да је довољан да се активира Акцијски план за чланство (МАП).

"Тај документ и није могао претрпити неке значајне суштинске измјене из разлога што он има своју прописану структуру, и та структура је испоштована. Значи, сва она поглавља која су предвиђена Годишњим националним програмом су сигурно заступљена у овом документу. Сазнаћемо наредних дана да ли је нешто додато, нека жеља, неког од наших политичких лидера, међутим то неће пуно значити", каже Кожљак који је данас професор на Бурцх Унивезитету у Сарајеву.

"У сваком случају", додаје Кожљак, "тај документ је живући и он ће кроз циклусе судјеловања БиХ у МАП-у свакако претрпјети промјене".

Декан Факултета политичких наука у Сарајеву Сеад Турчало каже да је документ који ће отићи у НАТО дефинисан уз помоћ земаља партнера и земаља чланица Сјеверноатлантског савеза.

"Очигледно је да се у овом садржајном смислу ради о документу који слиједи логику документа који се зове Годишњи национални план. Обично се ради о документу који је подијељен у пет поглавља која третирају, политичка, економска, правна питања и тако даље. И овдје се у суштини ради о садржају, а не о наслову документа. У овом документу, на крају крајева, прописујете табеларно које су то активности које ћете у појединим областима подузети, ко су носиоци тих активност, који су рокови и тако даље", каже Турчало за РСЕ.

"Мислим да је ту заправо врло битно", констатује Турчало, "да се наставља процес у смислу реформисања и прилагођавања захтјевима које тражи и чланство у НАТО и на крају крајева чланство у Европској унији, а очигледно да је сам назив документа био резултат неког компромиса".

Процес од захтјева до одобрења АНП-а



Предсједништво Босне и Херцеговине је 10. јуна 2009. усвојило закључак о упућивању формалног захтјева Босне и Херцеговине за Акциони план за чланство, а захтјев је службено уручен 2. октобра 2009. У априлу наредне године стигао је позитиван одговор са самита НАТО-а одржаног у Талину.

 Почетком децембра прошле године министри спољних послова земаља чланица НАТО-а на састанку у Бриселу, након девет година чекања, донијели су одлуку да се Босни и Херцеговини одобри да поднесе први Годишњи национални програм (АНП).

АНП је већ мјесецима камен спотицања за именовање власти на државном нивоу у БиХ. Против слања овог документа, био је члан Предсједништва из српског народа Милорад Додик. Друга два члана колективног шефа државе, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, условљавала су именовање новог предсједавајућег Вијећа министара БиХ, слањем Годишњег акционог плана у Брисел.

Састанак са амбасадорима, па компромис

Компромис је постигнут у уторак, када је Предсједништво именовало Зорана Тегелтију из Савеза независних социјалдемократа (СНСД), за новог предсједавајућег Савјета министара. Чека се потврда Парламентарне скупштине БиХ, а дан након тога, како је договорено, у Брисел иде документ назван Програм реформи.

Све је договорено након састанка чланова Предсједништва са амбасадорима Сједињених Америчких Држава (САД), Велике Британије, Француске, Италије, Њемачке, те шефом Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини.

Професор на Факултету за безбједност у Бањалуци Душко Веиновић сматра да што се тиче реформи које БиХ мора да уради и садржаја документа који иде у Брисел све остаје исто.

"Као што се могло видјети у одређеним медијима да су из НАТО Савеза поручили да они не инсистирају на МАП-у, али инсистирају на реформама. Саме реформе и реформски програм, то је у ствари МАП, то је трасирање пута за приступање у НАТО савез", каже он за Радио Слободна Европа.

Потписи СНСД-а за НАТО



Управо су званичници из Републике Српске, који су тада били на функцијама на државном нивоу власти, још 2009. године потписали званични захтјев БиХ за Акциони план за чланство у НАТО (МАП). То је урадио Небојша Радмановић, члан Додиковог СНСД-а, који је тада био члан Предсједништва БиХ.

Четири године раније 2005. тадашњи предсједавајући Представничког дома БиХ Никола Шпирић, такођер из СНСД-а, потписао Закон о одбрани БиХ, а изгласали га у Парламенту, међу осталим и заступници његове странке. Тај Закон у члану 84. каже да ће Парламентарна скупштина, Савјет  министара, Предсједништво БиХ, те сви субјекти одбране, у оквиру властите уставне и законске надлежности, провести потребне активности за пријем БиХ у чланство НАТО-а.

Крајем 2006. године тадашњи предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић потписао је и Споразум о приступању БиХ НАТО програму "Партнерство за мир".

О економским бенефитима уласка у НАТО Савез у БиХ се ријетко говори, иако документи који се морају послати у Брисел, између осталог, подразумијевају широке и значајне реформе и на политичком и на економском плану, нарочито оне које се тичу корупције, која је означена као један од највећих проблема босанскохерцеговачког друштва.

(БН/РСЕ)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

удри бригу на весеље

20.11.2019 19:15

Чему толика фрка треба да смо срећни што се приближавамо Нато земљама доста је било сједења у ћошку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.11.2019 20:02

Неко је срецан сто БиХ иде ка НАТО-у, то је сасвим извјесно и сигурно, док ми цемо остати и без једног дијела свога суверенитета и без војне имовине вриједне неколико милијарди КМ и поврх свега тога морацемо да купујемо НАТО авионе. То је цијена уласка у НАТО.

Name

Неко иза угла

20.11.2019 20:08

Тако је брате, дизу куке и мотике бе потребе!

Name

за директ

20.11.2019 20:37

Словенија је вец 15 година у Нату,није купила ниједан авион нит намјеава

Name

РЕ Директ

20.11.2019 20:58

Никакви авиони се неће куповати, ми смо сувише мали за авионе, хеликоптери да, то ће се нешто купити а нешто и добити.

Name

Вјецити опозиционар

20.11.2019 19:20

Додик све прихвата, али баца народу прашину у очи слијепцима и полуслијепцима неписменим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

21.11.2019 05:25

СлиједИ признавање Косова, урушавање РС на ниво КУД-а, улазак у НАТО...све то захваљујући Додику и Вучићу.

Name

Милко

20.11.2019 19:26

као да је народу битна сустина. Битно је да предсједник унесе заставу у кабинет (иако се она ту вец налазила). Тако је и сад, битно је да се не зове АНП а то сто је у њему све исто, кога брига? Бице прасици и пјесма испод сатре, то је лијек за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трт

20.11.2019 19:29

Ста се запињало кад видис да је давно Радмановиц тразио и потписао. Сад само потврдили..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

20.11.2019 19:30

Кад хладне главе размислим, испаде да је чланство у НАТО-у добра ствар за све у БиХ. А ове приче о бомбардовању Србије и РС у рату... па запитајте се мало - ако је НАТО стварно толики непријатељ Србима, зашто их не бомбардује и данас? Оно у рату је било бомбардовање накарадне српске војне и политичке структуре, а не Србаља због њих самих. То што је бомбардовање произвело и цивилне жртве, то се просто није могло избјећи. Присјетите се само да је команда НАТО-а три дана (три дана еееј!) прије бомбардовања РТС-а послала допис свим надлежним у Београду да ће РТС бити бомбардован. Надлежни су ЗНАЛИ, али су ћутали... Испадосмо сами себи највећи непријатељи, само да бисмо били руски пијуни на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.11.2019 19:56

Миле, јеси то ти ? Једино ти знас, сад вако, сад нако.

Name

Директ

20.11.2019 20:06

Мора да се салис. Реци ми да се салис.

Name

ауди

20.11.2019 21:13

И поред свега тога наведеног које је апсолутно тацно највеци заговорник тог истог бомбардовања је био управо Милорад ДодиГ

Name

Директ

20.11.2019 19:36

Ово је циста издаја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

@

20.11.2019 20:08

Издаја цега? Ако се и десила каква издаја онда се то није десило јуце године него кад је Радмановиц аплицирао за НАТО. Остатак прице је само нормалан слијед. Уставни суд РС-а је пресудио да војна неутралност изгласана у НСРС мозе бити легална само као политицки став али и не као политицка обавеза. Наравно да је тако јер на дрзавном нивоу постоје парописи и закони о еуро-атланским интеграцијама који нису од јуце. Ти закони су надредјени ентитетима јер ентитети немају никаквих надлезности по питању одбране. Јасно к'о суза.

Name

Ста Реце

20.11.2019 20:28

Политицки став. Зар Народна Скупстина слузи за такве зајебанције. Политицки став мозе да има свака особа, зар се то плаца, нисам знао.

Name

РЕ Ста Реце

20.11.2019 21:04

Нажалост ниси једини, већина народа је дезинформисана, резолуција НС је необавезујући докуменат, неможе никаква резолуција никога нинашто обавезивати, а то је потврдио и уставни суд РС.

Name

Семберац

20.11.2019 20:22

Ама укините војску који це нам дјаво само дзаба плацамо а ницему неслузи.и забранити сваку врсту орузја градјанима па и ловцима,свакако су и они потаманили дивљац,орузјд није за за народ са ових простора.тек онда би били неутрални јер коме требамо кад нам немогу продати својд смеце.а те паре преусмјерити у образовање да и ми несто науцимо,па мозда изаберемо неког нормалног на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@рере пејина унука

20.11.2019 20:56

Шта мислиш колико се диплома може купити за те паре????

Name

Ја сам

20.11.2019 21:06

Тако је!

Name

Јојо

20.11.2019 21:04

Добра вијест за Босну што прије у НАТО што боље

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.11.2019 11:49

Без Српске!!!!