Dokument koji ide u Brisel zadovoljava integracione procese BiH u NATO savez

U Brisel iz Bosne i Hercegovine (BiH) ide Program reformi koji se suštinski, ne razlikuje od Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) koji se šalje Sjevernoatlantskom vojnom savezu (NATO). Rezultat je to kompromisa koje su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine napravili uz pomoć međunarodnih partnera, potvrdio je Radiju Slobodna Evropa izvor upućen u pregovore.

Bosna i Hercegovina 20.11.2019 | 19:57
Dokument koji ide u Brisel zadovoljava integracione procese BiH u NATO savez
Godišnji nacionalni program, odnosno ANP, koji se šalje NATO-u, priprema svaka zemlja, koja želi postati članica i riječ je o sveobuhvatnom dokumentu koji se odnosi na postignuća i planirane reforme u više oblasti između ostalog političkih, sigurnosnih, pravnih i odbrambenih. U tom dokumentu takođe, svaka zemlja članica navodi u kojim oblastima i predviđenim reformama joj je potrebna pomoć, kako bi one bile ispunjene.

Ista poglavlja u oba dokumenta

Alija Kožljak, koji je od kraja 2013. do početka 2018. bio predstavnik BiH i šef vojnog dijela bosanskohercegovačke Misije pri NATO-u u Briselu, za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da dokument koji će otići u NATO zadovoljava potrebe BiH da nastavi integracijski proces, odnosno da je dovoljan da se aktivira Akcijski plan za članstvo (MAP).

"Taj dokument i nije mogao pretrpiti neke značajne suštinske izmjene iz razloga što on ima svoju propisanu strukturu, i ta struktura je ispoštovana. Znači, sva ona poglavlja koja su predviđena Godišnjim nacionalnim programom su sigurno zastupljena u ovom dokumentu. Saznaćemo narednih dana da li je nešto dodato, neka želja, nekog od naših političkih lidera, međutim to neće puno značiti", kaže Kožljak koji je danas profesor na Burch Univezitetu u Sarajevu.

"U svakom slučaju", dodaje Kožljak, "taj dokument je živući i on će kroz cikluse sudjelovanja BiH u MAP-u svakako pretrpjeti promjene".

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo kaže da je dokument koji će otići u NATO definisan uz pomoć zemalja partnera i zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza.

"Očigledno je da se u ovom sadržajnom smislu radi o dokumentu koji slijedi logiku dokumenta koji se zove Godišnji nacionalni plan. Obično se radi o dokumentu koji je podijeljen u pet poglavlja koja tretiraju, politička, ekonomska, pravna pitanja i tako dalje. I ovdje se u suštini radi o sadržaju, a ne o naslovu dokumenta. U ovom dokumentu, na kraju krajeva, propisujete tabelarno koje su to aktivnosti koje ćete u pojedinim oblastima poduzeti, ko su nosioci tih aktivnost, koji su rokovi i tako dalje", kaže Turčalo za RSE.

"Mislim da je tu zapravo vrlo bitno", konstatuje Turčalo, "da se nastavlja proces u smislu reformisanja i prilagođavanja zahtjevima koje traži i članstvo u NATO i na kraju krajeva članstvo u Evropskoj uniji, a očigledno da je sam naziv dokumenta bio rezultat nekog kompromisa".

Proces od zahtjeva do odobrenja ANP-a



Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 10. juna 2009. usvojilo zaključak o upućivanju formalnog zahtjeva Bosne i Hercegovine za Akcioni plan za članstvo, a zahtjev je službeno uručen 2. oktobra 2009. U aprilu naredne godine stigao je pozitivan odgovor sa samita NATO-a održanog u Talinu.

 Početkom decembra prošle godine ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO-a na sastanku u Briselu, nakon devet godina čekanja, donijeli su odluku da se Bosni i Hercegovini odobri da podnese prvi Godišnji nacionalni program (ANP).

ANP je već mjesecima kamen spoticanja za imenovanje vlasti na državnom nivou u BiH. Protiv slanja ovog dokumenta, bio je član Predsjedništva iz srpskog naroda Milorad Dodik. Druga dva člana kolektivnog šefa države, Šefik Džaferović i Željko Komšić, uslovljavala su imenovanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, slanjem Godišnjeg akcionog plana u Brisel.

Sastanak sa ambasadorima, pa kompromis

Kompromis je postignut u utorak, kada je Predsjedništvo imenovalo Zorana Tegeltiju iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), za novog predsjedavajućeg Savjeta ministara. Čeka se potvrda Parlamentarne skupštine BiH, a dan nakon toga, kako je dogovoreno, u Brisel ide dokument nazvan Program reformi.

Sve je dogovoreno nakon sastanka članova Predsjedništva sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije, Francuske, Italije, Njemačke, te šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Profesor na Fakultetu za bezbjednost u Banjaluci Duško Veinović smatra da što se tiče reformi koje BiH mora da uradi i sadržaja dokumenta koji ide u Brisel sve ostaje isto.

"Kao što se moglo vidjeti u određenim medijima da su iz NATO Saveza poručili da oni ne insistiraju na MAP-u, ali insistiraju na reformama. Same reforme i reformski program, to je u stvari MAP, to je trasiranje puta za pristupanje u NATO savez", kaže on za Radio Slobodna Evropa.

Potpisi SNSD-a za NATO



Upravo su zvaničnici iz Republike Srpske, koji su tada bili na funkcijama na državnom nivou vlasti, još 2009. godine potpisali zvanični zahtjev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP). To je uradio Nebojša Radmanović, član Dodikovog SNSD-a, koji je tada bio član Predsjedništva BiH.

Četiri godine ranije 2005. tadašnji predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Nikola Špirić, također iz SNSD-a, potpisao Zakon o odbrani BiH, a izglasali ga u Parlamentu, među ostalim i zastupnici njegove stranke. Taj Zakon u članu 84. kaže da će Parlamentarna skupština, Savjet  ministara, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provesti potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a.

Krajem 2006. godine tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potpisao je i Sporazum o pristupanju BiH NATO programu "Partnerstvo za mir".

O ekonomskim benefitima ulaska u NATO Savez u BiH se rijetko govori, iako dokumenti koji se moraju poslati u Brisel, između ostalog, podrazumijevaju široke i značajne reforme i na političkom i na ekonomskom planu, naročito one koje se tiču korupcije, koja je označena kao jedan od najvećih problema bosanskohercegovačkog društva.

(BN/RSE)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

udri brigu na veselje

20.11.2019 19:15

Čemu tolika frka treba da smo srećni što se približavamo Nato zemljama dosta je bilo sjedenja u ćošku

ODGOVORITE
Name

Direkt

20.11.2019 20:02

Neko je srecan sto BiH ide ka NATO-u, to je sasvim izvjesno i sigurno, dok mi cemo ostati i bez jednog dijela svoga suvereniteta i bez vojne imovine vrijedne nekoliko milijardi KM i povrh svega toga moracemo da kupujemo NATO avione. To je cijena ulaska u NATO.

Name

Neko iza ugla

20.11.2019 20:08

Tako je brate, dizu kuke i motike be potrebe!

Name

za direkt

20.11.2019 20:37

Slovenija je vec 15 godina u Natu,nije kupila nijedan avion nit namjeava

Name

RE Direkt

20.11.2019 20:58

Nikakvi avioni se neće kupovati, mi smo suviše mali za avione, helikopteri da, to će se nešto kupiti a nešto i dobiti.

Name

Vjeciti opozicionar

20.11.2019 19:20

Dodik sve prihvata, ali baca narodu prašinu u oči slijepcima i poluslijepcima nepismenim.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

21.11.2019 05:25

SlijedI priznavanje Kosova, urušavanje RS na nivo KUD-a, ulazak u NATO...sve to zahvaljujući Dodiku i Vučiću.

Name

Milko

20.11.2019 19:26

kao da je narodu bitna sustina. Bitno je da predsjednik unese zastavu u kabinet (iako se ona tu vec nalazila). Tako je i sad, bitno je da se ne zove ANP a to sto je u njemu sve isto, koga briga? Bice prasici i pjesma ispod satre, to je lijek za sve.

ODGOVORITE
Name

Trt

20.11.2019 19:29

Sta se zapinjalo kad vidis da je davno Radmanovic trazio i potpisao. Sad samo potvrdili..

ODGOVORITE
Name

Vuk

20.11.2019 19:30

Kad hladne glave razmislim, ispade da je članstvo u NATO-u dobra stvar za sve u BiH. A ove priče o bombardovanju Srbije i RS u ratu... pa zapitajte se malo - ako je NATO stvarno toliki neprijatelj Srbima, zašto ih ne bombarduje i danas? Ono u ratu je bilo bombardovanje nakaradne srpske vojne i političke strukture, a ne Srbalja zbog njih samih. To što je bombardovanje proizvelo i civilne žrtve, to se prosto nije moglo izbjeći. Prisjetite se samo da je komanda NATO-a tri dana (tri dana eeej!) prije bombardovanja RTS-a poslala dopis svim nadležnim u Beogradu da će RTS biti bombardovan. Nadležni su ZNALI, ali su ćutali... Ispadosmo sami sebi najveći neprijatelji, samo da bismo bili ruski pijuni na Balkanu.

ODGOVORITE
Name

Re

20.11.2019 19:56

Mile, jesi to ti ? Jedino ti znas, sad vako, sad nako.

Name

Direkt

20.11.2019 20:06

Mora da se salis. Reci mi da se salis.

Name

audi

20.11.2019 21:13

I pored svega toga navedenog koje je apsolutno tacno najveci zagovornik tog istog bombardovanja je bio upravo Milorad DodiG

Name

Direkt

20.11.2019 19:36

Ovo je cista izdaja!

ODGOVORITE
Name

@

20.11.2019 20:08

Izdaja cega? Ako se i desila kakva izdaja onda se to nije desilo juce godine nego kad je Radmanovic aplicirao za NATO. Ostatak price je samo normalan slijed. Ustavni sud RS-a je presudio da vojna neutralnost izglasana u NSRS moze biti legalna samo kao politicki stav ali i ne kao politicka obaveza. Naravno da je tako jer na drzavnom nivou postoje paropisi i zakoni o euro-atlanskim integracijama koji nisu od juce. Ti zakoni su nadredjeni entitetima jer entiteti nemaju nikakvih nadleznosti po pitanju odbrane. Jasno k'o suza.

Name

Sta Rece

20.11.2019 20:28

Politicki stav. Zar Narodna Skupstina sluzi za takve zajebancije. Politicki stav moze da ima svaka osoba, zar se to placa, nisam znao.

Name

RE Sta Rece

20.11.2019 21:04

Nažalost nisi jedini, većina naroda je dezinformisana, rezolucija NS je neobavezujući dokumenat, nemože nikakva rezolucija nikoga ninašto obavezivati, a to je potvrdio i ustavni sud RS.

Name

Semberac

20.11.2019 20:22

Ama ukinite vojsku koji ce nam djavo samo dzaba placamo a nicemu nesluzi.i zabraniti svaku vrstu oruzja gradjanima pa i lovcima,svakako su i oni potamanili divljac,oruzjd nije za za narod sa ovih prostora.tek onda bi bili neutralni jer kome trebamo kad nam nemogu prodati svojd smece.a te pare preusmjeriti u obrazovanje da i mi nesto naucimo,pa mozda izaberemo nekog normalnog na izborima.

ODGOVORITE
Name

@rere pejina unuka

20.11.2019 20:56

Šta misliš koliko se diploma može kupiti za te pare????

Name

Ja sam

20.11.2019 21:06

Tako je!

Name

Jojo

20.11.2019 21:04

Dobra vijest za Bosnu što prije u NATO što bolje

ODGOVORITE
Name

re

21.11.2019 11:49

Bez Srpske!!!!