На данашњи дан рођен је краљ кафане Тома Здравковић!

Томислав Тома Здравковић, кога су пријатељи звали Дадо, је српски певач, песник и композитор. Важи за првог и највећег боема српске народне музике, српског Елвиса Прислија и краља кафане која је за њега представљала једину кућу у којој је био опуштен.

Забава 20.11.2019 | 21:00
На данашњи дан рођен је краљ кафане Тома Здравковић!
Рођен је 20. новембра 1938. године у Алексинцу.

У Лесковцу је започео своју певачку каријеру. Иако многи мисле да је  он открио силвану арменулић, заправо је она њега открила. Те 1958.године седео је и смрзавао се у лесковачком парку, када је она пролазила и пришла му. Кроз разговор је схватила да је из села дошао на аудицију, да није прошао даље и да нема пара да се врати кући. Одвела га је у кафану "Радан", нахранила, и рекла музичарима да му нађу посао.

Тринаест година касније  на папиру конобарског блока хотела Славија у Београду,Тома јој је написао песму која мења њен дотадашњи живот "Ноћас ми срце пати".То јутро је био мамуран после неколико ноћи пијанства, а од конобара је узео блокчић за рачуне и оловку и написао је речи песме која је описивала Силванин брак и расположење у том периоду.



1970. године се вратио пороцима и у фебруару се развео од друге супруге. 1972. године се у Будви заљубио у Цетињанку Наду Радановић са којом се врло брзо венчао. И овај брак је кратко трајао, а Тома је тугу је лечио алкохолом иако му је здравље било нарушено.

Знао је да у кафани проведе три-четири дана без престанка. Такође се коцкао, али за разлику од других који су то радили због новца, певач се забављао. Једно вече у Баден-Бадену је добио 80 хиљада марака, а следеће је све изгубио.



Упркос нарушеном здравственом стању, 1987. године је започео турнеју чији је слоган био „Опроштајни концерти Томе Здравковића“. Дом синдиката је био пун двадесет дана заредом, а слично се дешавало и широм Југославије.

У априлу 1991. године, на врхунцу славе, болест га је приковала за постељу на ВМА. Није слушао савете лекара па су они говорили: „Ми га опоравимо, а он како изађе из болнице, оде право у кафану.“



Преминуо је 30. септембра 1991. године у Београду.

Извор:биографија.орг 

Коментари / 0

Оставите коментар