Na današnji dan rođen je kralj kafane Toma Zdravković!

Tomislav Toma Zdravković, koga su prijatelji zvali Dado, je srpski pevač, pesnik i kompozitor. Važi za prvog i najvećeg boema srpske narodne muzike, srpskog Elvisa Prislija i kralja kafane koja je za njega predstavljala jedinu kuću u kojoj je bio opušten.

Zabava 20.11.2019 | 21:00
Na današnji dan rođen je kralj kafane Toma Zdravković!
Rođen je 20. novembra 1938. godine u Aleksincu.

U Leskovcu je započeo svoju pevačku karijeru. Iako mnogi misle da je  on otkrio silvanu armenulić, zapravo je ona njega otkrila. Te 1958.godine sedeo je i smrzavao se u leskovačkom parku, kada je ona prolazila i prišla mu. Kroz razgovor je shvatila da je iz sela došao na audiciju, da nije prošao dalje i da nema para da se vrati kući. Odvela ga je u kafanu "Radan", nahranila, i rekla muzičarima da mu nađu posao.

Trinaest godina kasnije  na papiru konobarskog bloka hotela Slavija u Beogradu,Toma joj je napisao pesmu koja menja njen dotadašnji život "Noćas mi srce pati".To jutro je bio mamuran posle nekoliko noći pijanstva, a od konobara je uzeo blokčić za račune i olovku i napisao je reči pesme koja je opisivala Silvanin brak i raspoloženje u tom periodu.



1970. godine se vratio porocima i u februaru se razveo od druge supruge. 1972. godine se u Budvi zaljubio u Cetinjanku Nadu Radanović sa kojom se vrlo brzo venčao. I ovaj brak je kratko trajao, a Toma je tugu je lečio alkoholom iako mu je zdravlje bilo narušeno.

Znao je da u kafani provede tri-četiri dana bez prestanka. Takođe se kockao, ali za razliku od drugih koji su to radili zbog novca, pevač se zabavljao. Jedno veče u Baden-Badenu je dobio 80 hiljada maraka, a sledeće je sve izgubio.



Uprkos narušenom zdravstvenom stanju, 1987. godine je započeo turneju čiji je slogan bio „Oproštajni koncerti Tome Zdravkovića“. Dom sindikata je bio pun dvadeset dana zaredom, a slično se dešavalo i širom Jugoslavije.

U aprilu 1991. godine, na vrhuncu slave, bolest ga je prikovala za postelju na VMA. Nije slušao savete lekara pa su oni govorili: „Mi ga oporavimo, a on kako izađe iz bolnice, ode pravo u kafanu.“



Preminuo je 30. septembra 1991. godine u Beogradu.

Izvor:biografija.org 

Komentari / 0

Ostavite komentar