Иванић: Ово је Додиков заокрет од Русије

Ово је побједа и Жељка Комшића и Шефика Џаферовића у унутрашњим односима у Предсједништву БиХ.

Република Српска 20.11.2019 | 14:44
Иванић: Ово је Додиков заокрет од Русије
Договор о формирању Савјета министара БиХ и усвајање Плана реформи у БиХ, који ће бити достављен НАТО-у, назнака је велике промјене коју ће предсједник СНСД-а и актуелни српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик урадити у његовом односу према Русији и односу на његов поглед према западним земљама.

Поручио је ово у отвореном разговору за Вијести.ба почасни предсједник ПДП-а и бивши српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, говорећи о исходу јучерашње сједнице колективног шефа државе.

"Било је видљиво да је Додик до сада играо једну врсту политике у којој је тражио ослонац у Русији. Но, дубоко сам увјерен да Русија није задовољна овим договором и да ће се то врло брзо видјети. Могла би то бити и много озбиљнија назнака Додиковог крупнијег заокрета и враћања у стари загрљај, који га је својевремено и довео на власт. Дакле, у пуно ближи однос са Американцима", мишљења је Иванић.

Наш саговорник претпоставља да ће, након договора Предсједништва БиХ, власт на нивоу БиХ бити формално конституисана, но није сигуран да ће она и суштински профункционисати.

"То зависи од политичког концепта који ће имати једни, други и трећи. Уколико не дође до промјене, односно ако се задрже на оном што су до сада говорили, не вјерујем да ће то ишта озбиљно донијети", каже Иванић.

Осврнуо се и на усвојени План реформи у БиХ, који ће, како је најављено, Стална мисија БиХ при НАТО-у послати у сједниште овог војног савеза у Брисел.

"Важно је примијетити да се тај документ шаље у НАТО. Да је ријеч о документу који говори о општим начелима, он би ишао у институције ЕУ, а не у сједиште НАТО-а. Чим иде у сједиште овог војног савеза, евидентно је да је то активација МАП-а. Додик од тога не може побјећи", категоричан је бивши српски члан Предсједништва БиХ.

Према његовим ријечима, План реформе садржајно подразумијева активацију МАП-а, а сви покушаји лидера СНСД-а да јавности у Републици Српској то оправда на другачији начин неискрени су и лажни.

"Он је овим преварио народ Републике Српске", категорично поручује Иванић, те додаје:

"Чим се документ шаље у НАТО, то значи да се иде у реформу, а шта је МАП ако није програм реформи. Документ ће значити активацију МАП-а. Тиме је на неки начин правда испуњена - Додик је започео пут ка НАТО-у, он ће га и завршити", истиче наш саговорник.

Како је нагласио, након усвајања Плана реформи и слања тог документа у НАТО, ван снаге ће бити стављени закључци НСРС о војној неутралности.

"То је потпуни преокрет. Додик је изгубио битку коју је сам отворио уназад годину дана и на коју га нико није тјерао. Показало се да су сарајевски политичари схватили и прочитали Додика до краја, односно да је важно издржати његов први напад, јер на крају он увијек легне, као што је легао и овај пут. Ово је побједа и Жељка Комшића и Шефика Џаферовића у унутрашњим односима у Предсједништву БиХ. Они су остварили своје циљеве, а Додик није добио ништа", поручио је, између осталог, Иванић у разговору за Вијести.ба.

(Агенције)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Миле

20.11.2019 14:06

Видјећемо, у наредном периоду....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

20.11.2019 14:59

Побједа циста ко суза без прегласавања једногласна.То Русију не интересује сутра Миле иде код Путина и неце имати никаквих проблема цак це имати подрску Русије.

Name

Мићко

20.11.2019 15:17

Причајте ви шта хоћете, али Миле је сјајно надиграо у овој утакмици. Непотребној утакмици.

Name

ДД

20.11.2019 15:40

Покрените протесте, ако сте искрени ево Вам прилике да докажете да ово није само хватање гласача. Непрестани протести или вам је прича само стратегија због гласача.

Name

Ре Мицко

20.11.2019 16:11

направио је Русе будалама да се јос опоравити не могу, стварно је мајстор. Ипак је марицки аммбасадор имао јаце аргументе. Политика је прагматицна ствар, јуце кривицно гонис оне који су против закљуцака НСРС а данас убрзаним корацима у НАТО.

Name

Ре Нострадамус

20.11.2019 16:20

Миле це Путину реци: није та струја опасна, само мало пецне. Ми цемо само мало у НАТО, нецемо пуно. Најдразе ми јецитати коментаре у којима се правите невјести и глумите како нисте испали будале.

Name

Директ

20.11.2019 17:56

Мићко, Додик је овим надиграо себе уназад нек 13 година. Сав свој имидз српског патриоте, на основу којег је градио своју политицку каријеру, понистио је у само једном дану.

Name

ЈУГОСЛАВ

20.11.2019 14:33

У сваком погледу сваком даном све висе назадујемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха-,ха-ха

20.11.2019 14:38

Ма ста је поцасни?! ,Ти би о досљедности...АЈДЕЕЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда за Народ РС и БиХ

20.11.2019 14:57

Додик је овим потезом дефинитивно испусио своје. Гласаци које је куповао национализмом ако сада конацно не схватају ко је додик, никад и неце. ПЗД му дисе за вратом, Омладина ПДП-а такодје, СДС такодје, а запад га дрзи за оба тестиса у скрипу. Сад, кад му Руси окрену ледја јавно, то је његов дефинитиван потоп. Опозиција мора инсистирати сваким даном на хитној измјени изборног закона, и доносењем закона о поријеклу имовине који це моци да се спроводи и ретроактивно наравно. И на следецим изборима Милорад губи власт, а затим му се одузима сва нелегално стецена имовина, и њему и кумовима и свим цлановима његове мафије, затим судјења и робија за све велезидајнике РС и бораца инвалида и погинулих ратника и јихових породица. И свих нас. А затим адио миле и мафијо у кпз фоца, кпз зеница, итд. Само не на кпд туњице јер тамо це бити застицени од свега. Правда за Народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајлаг

20.11.2019 14:58

А какву је корист имала РС од Русије.никакву ни кредита,ни економске помоци ни инвестиција,само вербална подрска амбасадора Иванцова и ниста висе.Сто би Додик и народ РС без икакве користи ститили Руске интересе у БиХ,за такву се подрску даје издасна помоц,ниста данас није бесплатно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.11.2019 17:58

А тек од Америке, никакву, ако изузмемо кредите, са каматом, који морају да се врате.

Name

Постено

20.11.2019 20:31

Од Русије ниста, а од Америке све најгоре.

Name

Горан

20.11.2019 15:08

Како ништа професоре?????А кешшш????Најбитније си заборавио.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

20.11.2019 15:12

Ста це Русија, спустити главу и подвити реп као и обицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колатерална Стета

20.11.2019 15:58

Русија има таквих завлацака као сто је Република Српска на претек!

Name

Рода

20.11.2019 15:57

нато је једини пут којим треба ици. Нема висе ратова и других глупости. Најразвијеније земље света су у нато ако дају сансу да прихвате биб то је велика среца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ад

20.11.2019 16:02

А ста би ти урадио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пирмо

20.11.2019 16:03

Додик је нови ТИТО рекао русима ЊЕТ ЊЕТ.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

20.11.2019 16:05

Није Додик потписао, то је потписао народ изабравши га на изборима и они који нису изашли на биралишта чиме су помогли крађу, што поново значи "народ" 0

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

20.11.2019 17:19

А сви летимо у европу радит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.11.2019 21:38

У Њемацку! Каква Европа?! Без јаке Њемацке, неби било ни ЕУ!