Ivanić: Ovo je Dodikov zaokret od Rusije

Ovo je pobjeda i Željka Komšića i Šefika Džaferovića u unutrašnjim odnosima u Predsjedništvu BiH.

Republika Srpska 20.11.2019 | 14:44
Ivanić: Ovo je Dodikov zaokret od Rusije
Dogovor o formiranju Savjeta ministara BiH i usvajanje Plana reformi u BiH, koji će biti dostavljen NATO-u, naznaka je velike promjene koju će predsjednik SNSD-a i aktuelni srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uraditi u njegovom odnosu prema Rusiji i odnosu na njegov pogled prema zapadnim zemljama.

Poručio je ovo u otvorenom razgovoru za Vijesti.ba počasni predsjednik PDP-a i bivši srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, govoreći o ishodu jučerašnje sjednice kolektivnog šefa države.

"Bilo je vidljivo da je Dodik do sada igrao jednu vrstu politike u kojoj je tražio oslonac u Rusiji. No, duboko sam uvjeren da Rusija nije zadovoljna ovim dogovorom i da će se to vrlo brzo vidjeti. Mogla bi to biti i mnogo ozbiljnija naznaka Dodikovog krupnijeg zaokreta i vraćanja u stari zagrljaj, koji ga je svojevremeno i doveo na vlast. Dakle, u puno bliži odnos sa Amerikancima", mišljenja je Ivanić.

Naš sagovornik pretpostavlja da će, nakon dogovora Predsjedništva BiH, vlast na nivou BiH biti formalno konstituisana, no nije siguran da će ona i suštinski profunkcionisati.

"To zavisi od političkog koncepta koji će imati jedni, drugi i treći. Ukoliko ne dođe do promjene, odnosno ako se zadrže na onom što su do sada govorili, ne vjerujem da će to išta ozbiljno donijeti", kaže Ivanić.

Osvrnuo se i na usvojeni Plan reformi u BiH, koji će, kako je najavljeno, Stalna misija BiH pri NATO-u poslati u sjednište ovog vojnog saveza u Brisel.

"Važno je primijetiti da se taj dokument šalje u NATO. Da je riječ o dokumentu koji govori o opštim načelima, on bi išao u institucije EU, a ne u sjedište NATO-a. Čim ide u sjedište ovog vojnog saveza, evidentno je da je to aktivacija MAP-a. Dodik od toga ne može pobjeći", kategoričan je bivši srpski član Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, Plan reforme sadržajno podrazumijeva aktivaciju MAP-a, a svi pokušaji lidera SNSD-a da javnosti u Republici Srpskoj to opravda na drugačiji način neiskreni su i lažni.

"On je ovim prevario narod Republike Srpske", kategorično poručuje Ivanić, te dodaje:

"Čim se dokument šalje u NATO, to znači da se ide u reformu, a šta je MAP ako nije program reformi. Dokument će značiti aktivaciju MAP-a. Time je na neki način pravda ispunjena - Dodik je započeo put ka NATO-u, on će ga i završiti", ističe naš sagovornik.

Kako je naglasio, nakon usvajanja Plana reformi i slanja tog dokumenta u NATO, van snage će biti stavljeni zaključci NSRS o vojnoj neutralnosti.

"To je potpuni preokret. Dodik je izgubio bitku koju je sam otvorio unazad godinu dana i na koju ga niko nije tjerao. Pokazalo se da su sarajevski političari shvatili i pročitali Dodika do kraja, odnosno da je važno izdržati njegov prvi napad, jer na kraju on uvijek legne, kao što je legao i ovaj put. Ovo je pobjeda i Željka Komšića i Šefika Džaferovića u unutrašnjim odnosima u Predsjedništvu BiH. Oni su ostvarili svoje ciljeve, a Dodik nije dobio ništa", poručio je, između ostalog, Ivanić u razgovoru za Vijesti.ba.

(Agencije)

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Mile

20.11.2019 14:06

Vidjećemo, u narednom periodu....

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

20.11.2019 14:59

Pobjeda cista ko suza bez preglasavanja jednoglasna.To Rusiju ne interesuje sutra Mile ide kod Putina i nece imati nikakvih problema cak ce imati podrsku Rusije.

Name

Мићко

20.11.2019 15:17

Причајте ви шта хоћете, али Миле је сјајно надиграо у овој утакмици. Непотребној утакмици.

Name

DD

20.11.2019 15:40

Pokrenite proteste, ako ste iskreni evo Vam prilike da dokažete da ovo nije samo hvatanje glasača. Neprestani protesti ili vam je priča samo strategija zbog glasača.

Name

Re Micko

20.11.2019 16:11

napravio je Ruse budalama da se jos oporaviti ne mogu, stvarno je majstor. Ipak je maricki ammbasador imao jace argumente. Politika je pragmaticna stvar, juce krivicno gonis one koji su protiv zakljucaka NSRS a danas ubrzanim koracima u NATO.

Name

Re Nostradamus

20.11.2019 16:20

Mile ce Putinu reci: nije ta struja opasna, samo malo pecne. Mi cemo samo malo u NATO, necemo puno. Najdraze mi jecitati komentare u kojima se pravite nevjesti i glumite kako niste ispali budale.

Name

Direkt

20.11.2019 17:56

Мићко, Dodik je ovim nadigrao sebe unazad nek 13 godina. Sav svoj imidz srpskog patriote, na osnovu kojeg je gradio svoju politicku karijeru, ponistio je u samo jednom danu.

Name

JUGOSLAV

20.11.2019 14:33

U svakom pogledu svakom danom sve vise nazadujemo.

ODGOVORITE
Name

Ha-,ha-ha

20.11.2019 14:38

Ma sta je pocasni?! ,Ti bi o dosljednosti...AJDEEE!!!

ODGOVORITE
Name

Pravda za Narod RS i BiH

20.11.2019 14:57

Dodik je ovim potezom definitivno ispusio svoje. Glasaci koje je kupovao nacionalizmom ako sada konacno ne shvataju ko je dodik, nikad i nece. PZD mu dise za vratom, Omladina PDP-a takodje, SDS takodje, a zapad ga drzi za oba testisa u skripu. Sad, kad mu Rusi okrenu ledja javno, to je njegov definitivan potop. Opozicija mora insistirati svakim danom na hitnoj izmjeni izbornog zakona, i donosenjem zakona o porijeklu imovine koji ce moci da se sprovodi i retroaktivno naravno. I na sledecim izborima Milorad gubi vlast, a zatim mu se oduzima sva nelegalno stecena imovina, i njemu i kumovima i svim clanovima njegove mafije, zatim sudjenja i robija za sve velezidajnike RS i boraca invalida i poginulih ratnika i jihovih porodica. I svih nas. A zatim adio mile i mafijo u kpz foca, kpz zenica, itd. Samo ne na kpd tunjice jer tamo ce biti zasticeni od svega. Pravda za Narod

ODGOVORITE
Name

Bajlag

20.11.2019 14:58

A kakvu je korist imala RS od Rusije.nikakvu ni kredita,ni ekonomske pomoci ni investicija,samo verbalna podrska ambasadora Ivancova i nista vise.Sto bi Dodik i narod RS bez ikakve koristi stitili Ruske interese u BiH,za takvu se podrsku daje izdasna pomoc,nista danas nije besplatno.

ODGOVORITE
Name

Direkt

20.11.2019 17:58

A tek od Amerike, nikakvu, ako izuzmemo kredite, sa kamatom, koji moraju da se vrate.

Name

Posteno

20.11.2019 20:31

Od Rusije nista, a od Amerike sve najgore.

Name

Горан

20.11.2019 15:08

Како ништа професоре?????А кешшш????Најбитније си заборавио.....

ODGOVORITE
Name

Ma

20.11.2019 15:12

Sta ce Rusija, spustiti glavu i podviti rep kao i obicno.

ODGOVORITE
Name

Kolateralna Steta

20.11.2019 15:58

Rusija ima takvih zavlacaka kao sto je Republika Srpska na pretek!

Name

Roda

20.11.2019 15:57

nato je jedini put kojim treba ici. Nema vise ratova i drugih gluposti. Najrazvijenije zemlje sveta su u nato ako daju sansu da prihvate bib to je velika sreca.

ODGOVORITE
Name

Ad

20.11.2019 16:02

A sta bi ti uradio.

ODGOVORITE
Name

pirmo

20.11.2019 16:03

Dodik je novi TITO rekao rusima NJET NJET.....

ODGOVORITE
Name

Logika

20.11.2019 16:05

Nije Dodik potpisao, to je potpisao narod izabravši ga na izborima i oni koji nisu izašli na birališta čime su pomogli krađu, što ponovo znači "narod" 0

ODGOVORITE
Name

Haha

20.11.2019 17:19

A svi letimo u evropu radit

ODGOVORITE
Name

Direkt

20.11.2019 21:38

U Njemacku! Kakva Evropa?! Bez jake Njemacke, nebi bilo ni EU!