СДС и СДП траже на увид План реформе у БиХ

У Сарајеву је у току трећа хитна сједница Представничког дома Парламента БиХ.

Босна и Херцеговина 20.11.2019 | 13:39
СДС и СДП траже на увид План реформе у БиХ
Бурну расправу изазвао је приједлог СДП-овог посланика Зукана Хелеза да се у дневни ред данашње сједнице, која је сазвана са само једном тачком - измјенама Пословника о раду Представничког дома, уврсти и Информација о јучерашњем договору чланова Предсједништва БиХ и усвојеном Програму реформи БиХ.

Посланик СДС-а у Драган Мектић навео је да сваки посланик на почетку сједнице има право да предложи допуну или одустајање од неке тачке дневног реда.

Пружио је подршку СДП-овом приједлогу да посланици данас у току сједнице од Предсједништва БиХ добију усвојени документ и да о њему расправљају.

- Ово је стратешко питање будућности БиХ и за њене грађане. Према мојим информацијама, овај документ закључан је у сефовима чланова Предсједништва БиХ, и, према наређењима неких међународних фактора, он се јавности не смије показати док не добијемо потврду да га је прихватио НАТО у Бриселу - рекао је Мектић.

Наводи да је дошао до информација да се у усвојеном документу нигдје не спомиње војна неутралност Републике Српске, те да о статусу и учлањењу БиХ у НАТО неће одлучивати нижи нивои власти, него искључиво државни органи и институције.

- У том документу налазе се ствари везано за реформу одбране и безбједносног сектора. Самим тим искључује се и поништава Резолуција НСРС о војној неутралности и ја мислим да је посебно у интересу народа у Републике Српске, нас који га овдје представљамо, важно да имамо тај документ и да се увјеримо да се у њему нигдје не спомиње војна неутралност, и да ли о учлањењу у НАТО неће одлучивати нижи нивои, односно ни Републике Српске ни ФБиХ - рекао је Мектић.

Потом је затражио једносатну паузу са захтјевом да посланицима буде достављен документ и да се на сједницу Представничког дома позову и чланови Предсједништва БиХ да га образложе.

Звиздић је рекао да нема паузе док траје расправа о дневном реду, те још једном апеловао на посланике да данас разматрају само измјене Пословника о раду Представничког дома.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Браво Мектићу

20.11.2019 13:08

Ово је одлично. Протести и напустите у крајњем случају институције, скупштину.

ОДГОВОРИТЕ