SDS i SDP traže na uvid Plan reforme u BiH

U Sarajevu je u toku treća hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Bosna i Hercegovina 20.11.2019 | 13:39
SDS i SDP traže na uvid Plan reforme u BiH
Burnu raspravu izazvao je prijedlog SDP-ovog poslanika Zukana Heleza da se u dnevni red današnje sjednice, koja je sazvana sa samo jednom tačkom - izmjenama Poslovnika o radu Predstavničkog doma, uvrsti i Informacija o jučerašnjem dogovoru članova Predsjedništva BiH i usvojenom Programu reformi BiH.

Poslanik SDS-a u Dragan Mektić naveo je da svaki poslanik na početku sjednice ima pravo da predloži dopunu ili odustajanje od neke tačke dnevnog reda.

Pružio je podršku SDP-ovom prijedlogu da poslanici danas u toku sjednice od Predsjedništva BiH dobiju usvojeni dokument i da o njemu raspravljaju.

- Ovo je strateško pitanje budućnosti BiH i za njene građane. Prema mojim informacijama, ovaj dokument zaključan je u sefovima članova Predsjedništva BiH, i, prema naređenjima nekih međunarodnih faktora, on se javnosti ne smije pokazati dok ne dobijemo potvrdu da ga je prihvatio NATO u Briselu - rekao je Mektić.

Navodi da je došao do informacija da se u usvojenom dokumentu nigdje ne spominje vojna neutralnost Republike Srpske, te da o statusu i učlanjenju BiH u NATO neće odlučivati niži nivoi vlasti, nego isključivo državni organi i institucije.

- U tom dokumentu nalaze se stvari vezano za reformu odbrane i bezbjednosnog sektora. Samim tim isključuje se i poništava Rezolucija NSRS o vojnoj neutralnosti i ja mislim da je posebno u interesu naroda u Republike Srpske, nas koji ga ovdje predstavljamo, važno da imamo taj dokument i da se uvjerimo da se u njemu nigdje ne spominje vojna neutralnost, i da li o učlanjenju u NATO neće odlučivati niži nivoi, odnosno ni Republike Srpske ni FBiH - rekao je Mektić.

Potom je zatražio jednosatnu pauzu sa zahtjevom da poslanicima bude dostavljen dokument i da se na sjednicu Predstavničkog doma pozovu i članovi Predsjedništva BiH da ga obrazlože.

Zvizdić je rekao da nema pauze dok traje rasprava o dnevnom redu, te još jednom apelovao na poslanike da danas razmatraju samo izmjene Poslovnika o radu Predstavničkog doma.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bravo Mektiću

20.11.2019 13:08

Ovo je odlično. Protesti i napustite u krajnjem slučaju institucije, skupštinu.

ODGOVORITE