"Свако може да одређује плате како хоће?!"

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић данас је вршиоцу дужности главног инспектора РС Драгутина Шкребића предочила платну листу једног радника из Добоја који је за 25 сати ноћног рада плаћен 24 конвертибилне марке.

Република Српска 20.11.2019 | 13:21
"Свако може да одређује плате како хоће?!"
Овај радник је за цијели мјесец плаћен 425 КМ, а коефицијент му је 0,00.

– Такве ствари се дешавају јер немамо колективни уговор и свако може да одређује плате како хоће. Да ли се иза овога крије исплата у коверти, не знамо – рекла је Мишићева.

Она је навела да се зато мора у Српској дефинисати политика плата.

Мишићева је навела да Нацрт закона о инспекцијама који је прошао кроз јавну расправу, по мишљењу Синдиката, не може да одговори на проблеме с терена. Она сматра да је боље одгодити упућивање у скупштинску процедуру овог закона док се не направи квалитетно рјешење које ће бити проводиво на терену. 

Шкребић, који је недавно именован за првог инспектора, рекао је да је конкретан случај у вези с платом радника више за контролу Пореске управе РС.

– Међутим, од идуће године су планиране заједничке акције са Пореском управом, али и са полицијом. Чека нас озбиљан посао- поручује Шкребић.

Он је додао да у Инспекторату рада има 30-ак инспектора који примају плату од 1.400 КМ.

Шкребић је додао да су инспектори у Бањалуци открили да су у неким трговинама препакивали рокове на прехрамбеним производима. Акција још траје, а више детаља биће познато наредне седмице.

(Српскаинфо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Б.Лука

20.11.2019 15:40

Ниста ту није цудно Мисицка и немој да спомињес једног радника ,свима нам је тако. радим мјесецно 210 сати плата на банци 500 км остало на руке. Кад цете то да ријесите ,за мојих 15 година рада имам нарадјено у сатима за преко 20 година ,коце да ми плати све ово на мени је лицно остецена дрзава за 100 хиљада а колико је нас . Сви сте ви исти. Нека вас је срамота.

ОДГОВОРИТЕ