"Svako može da određuje plate kako hoće?!"

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić danas je vršiocu dužnosti glavnog inspektora RS Dragutina Škrebića predočila platnu listu jednog radnika iz Doboja koji je za 25 sati noćnog rada plaćen 24 konvertibilne marke.

Republika Srpska 20.11.2019 | 13:21
"Svako može da određuje plate kako hoće?!"
Ovaj radnik je za cijeli mjesec plaćen 425 KM, a koeficijent mu je 0,00.

– Takve stvari se dešavaju jer nemamo kolektivni ugovor i svako može da određuje plate kako hoće. Da li se iza ovoga krije isplata u koverti, ne znamo – rekla je Mišićeva.

Ona je navela da se zato mora u Srpskoj definisati politika plata.

Mišićeva je navela da Nacrt zakona o inspekcijama koji je prošao kroz javnu raspravu, po mišljenju Sindikata, ne može da odgovori na probleme s terena. Ona smatra da je bolje odgoditi upućivanje u skupštinsku proceduru ovog zakona dok se ne napravi kvalitetno rješenje koje će biti provodivo na terenu. 

Škrebić, koji je nedavno imenovan za prvog inspektora, rekao je da je konkretan slučaj u vezi s platom radnika više za kontrolu Poreske uprave RS.

– Međutim, od iduće godine su planirane zajedničke akcije sa Poreskom upravom, ali i sa policijom. Čeka nas ozbiljan posao- poručuje Škrebić.

On je dodao da u Inspektoratu rada ima 30-ak inspektora koji primaju platu od 1.400 KM.

Škrebić je dodao da su inspektori u Banjaluci otkrili da su u nekim trgovinama prepakivali rokove na prehrambenim proizvodima. Akcija još traje, a više detalja biće poznato naredne sedmice.

(Srpskainfo)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

B.Luka

20.11.2019 16:40

Nista tu nije cudno Misicka i nemoj da spominjes jednog radnika ,svima nam je tako. radim mjesecno 210 sati plata na banci 500 km ostalo na ruke. Kad cete to da rijesite ,za mojih 15 godina rada imam naradjeno u satima za preko 20 godina ,koce da mi plati sve ovo na meni je licno ostecena drzava za 100 hiljada a koliko je nas . Svi ste vi isti. Neka vas je sramota.

ODGOVORITE