Држављанин БиХ ухапшен жбог афере у Аустрији

Аустријска полиција спровела је претресе више станова и ухапсила особе, међу којима и једна особа поријеклом их БиХ и једна српског поријекла, у вези са афером “Ибица”, усљед које је “пала” влада Народне партије Аустрије (ОВП) и Слободарске партије (ФПО) под канцеларом Себастијаном Курцом.

Србија 20.11.2019 | 11:43
Држављанин БиХ ухапшен жбог афере у Аустрији
Више особа из окружења приватног детектива који је одговоран за снимање вечери на Ибици, прије двије године, током које је тадашњи лидер ФПО Хајнц Кристијан Штрахе обећао наводној нећаки руског милијардера државне послове за финансијску подршку његовој странци, је приведено, а према документу тужилаштва полази се од тога да су намјеравали да за новац уцјењују Штрахеа.

Штрахе је, послије појављивања видео снимака, поднио оставку на све политичке функције, а усљед тога изгласано је неповјерење влади.

Међу осумњиченима се налази директор једне консалтинг фирме, као и његова сарадница, иначе бивша дјевојка детектива. Према писању “Салцбургер нахрихтен” у налогу тужилаштва наводе се три особе као кључни актери у овој афери.

Двоје је ухапшено у Салцбургу, а ради се о једном 39-огодишњем Аустријанцу поријеком из БиХ и једном 52-огодишњем Србину. Они су, према документу тужилаштва, регрутовали и обучавали жену која је глумила милијардерку, и уз то фалсификовали документа.

Према тужилаштву, детектив је једном саучеснику рекао да од Штрахеа затражи најмање 400.000 евра за прикупљени материјал. Уз то та они се сумњиче да су организовали снимање на Ибици, како би, према тужилаштву, тражили потенцијалне купце материјала направљеног 24. јула 2017.године.

Истрага је утврдила, како тврде медији, да су поједини учесници у афери “Ибица” протеклих година радили као доушници полиције, а тако и детектив који се оптужује да је главни лик у снимању видео-материјала против доскорашњег челника слободараца.



Истрага је, због тога, била веома спора, јер јер криминална полиција имала тешкоће да дјелује против сопствених доушника. Круже и гласине, наводе медији, да су у акцији снимања на Ибици учествовали и доушници обавјештајне службе Аустрије БВТ. 

– Све је јаснији мотив, а то је да се радило о личној освети, али и новцу – тврди неименовани инсајдер Министарства унутрашњих послова. Истражне власти су, на основу нових изјава сведока, успјели да боље упознају структуру која је стајала иза снимања спорног видео материјала.

Укупно је девет особа било укључено у конструисање афере “Ибица”. Један бечки адвокат је главна личност, која је дала у налог снимање и он је признао да стоји иза свега.

Његова бивша дјевојка, иначе новинарка високотиражног “Кронен цајтунга”, према писању бечког дневника “Естерајх”, кроз свој рад прикупила је информације о плановина владе ОВП-ФПО, и однедавно је оптужена од свог бившег да је 2015. да је помињала да би могла да посредује у куповини косе Штрахеа на којој се могу утврдити трагови кокаина. Једна њена познаница, посредник у продаји некретнина, иначе Српкиња, упознала је десну руку Штрахеа, Јохана Гуденуса, са наводном Рускињом.

Она је, како подсјећају медији, била доба пријатељица Гуденуса, а потом и Штрахеа, прије него што је упознао своју супругу Филипу. У том друштву био је и бивши полицајац, дугогодишњи шеф безбједности Штрахеа, који је дао све информације о свом бившем шефу.

Што се детектива тиче, који је све оперативно обавио, он са адвокатом има фирму у БиХ, а преко своје фирме имао је контакте са бившим војним обавјештајцима, али и бившим припадницима специјалних јединица са Балкана. Међу особама које су мета истраге налази се и један даљи адвокат који је члан “Секције без имена” Социјалдемократске партије, а чији су се познаници срединим маја, непосредно пред објаву снимака, кладили на крах владе ОВП-ФПО.

Иначе и за дјевојку која је глумила руску милијардерку тврди се да је из БиХ.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар