Državljanin BiH uhapšen žbog afere u Austriji

Austrijska policija sprovela je pretrese više stanova i uhapsila osobe, među kojima i jedna osoba porijeklom ih BiH i jedna srpskog porijekla, u vezi sa aferom “Ibica”, usljed koje je “pala” vlada Narodne partije Austrije (OVP) i Slobodarske partije (FPO) pod kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Srbija 20.11.2019 | 11:43
Državljanin BiH uhapšen žbog afere u Austriji
Više osoba iz okruženja privatnog detektiva koji je odgovoran za snimanje večeri na Ibici, prije dvije godine, tokom koje je tadašnji lider FPO Hajnc Kristijan Štrahe obećao navodnoj nećaki ruskog milijardera državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci, je privedeno, a prema dokumentu tužilaštva polazi se od toga da su namjeravali da za novac ucjenjuju Štrahea.

Štrahe je, poslije pojavljivanja video snimaka, podnio ostavku na sve političke funkcije, a usljed toga izglasano je nepovjerenje vladi.

Među osumnjičenima se nalazi direktor jedne konsalting firme, kao i njegova saradnica, inače bivša djevojka detektiva. Prema pisanju “Salcburger nahrihten” u nalogu tužilaštva navode se tri osobe kao ključni akteri u ovoj aferi.

Dvoje je uhapšeno u Salcburgu, a radi se o jednom 39-ogodišnjem Austrijancu porijekom iz BiH i jednom 52-ogodišnjem Srbinu. Oni su, prema dokumentu tužilaštva, regrutovali i obučavali ženu koja je glumila milijarderku, i uz to falsifikovali dokumenta.

Prema tužilaštvu, detektiv je jednom saučesniku rekao da od Štrahea zatraži najmanje 400.000 evra za prikupljeni materijal. Uz to ta oni se sumnjiče da su organizovali snimanje na Ibici, kako bi, prema tužilaštvu, tražili potencijalne kupce materijala napravljenog 24. jula 2017.godine.

Istraga je utvrdila, kako tvrde mediji, da su pojedini učesnici u aferi “Ibica” proteklih godina radili kao doušnici policije, a tako i detektiv koji se optužuje da je glavni lik u snimanju video-materijala protiv doskorašnjeg čelnika slobodaraca.Istraga je, zbog toga, bila veoma spora, jer jer kriminalna policija imala teškoće da djeluje protiv sopstvenih doušnika. Kruže i glasine, navode mediji, da su u akciji snimanja na Ibici učestvovali i doušnici obavještajne službe Austrije BVT. 

– Sve je jasniji motiv, a to je da se radilo o ličnoj osveti, ali i novcu – tvrdi neimenovani insajder Ministarstva unutrašnjih poslova. Istražne vlasti su, na osnovu novih izjava svedoka, uspjeli da bolje upoznaju strukturu koja je stajala iza snimanja spornog video materijala.

Ukupno je devet osoba bilo uključeno u konstruisanje afere “Ibica”. Jedan bečki advokat je glavna ličnost, koja je dala u nalog snimanje i on je priznao da stoji iza svega.

Njegova bivša djevojka, inače novinarka visokotiražnog “Kronen cajtunga”, prema pisanju bečkog dnevnika “Esterajh”, kroz svoj rad prikupila je informacije o planovina vlade OVP-FPO, i odnedavno je optužena od svog bivšeg da je 2015. da je pominjala da bi mogla da posreduje u kupovini kose Štrahea na kojoj se mogu utvrditi tragovi kokaina. Jedna njena poznanica, posrednik u prodaji nekretnina, inače Srpkinja, upoznala je desnu ruku Štrahea, Johana Gudenusa, sa navodnom Ruskinjom.

Ona je, kako podsjećaju mediji, bila doba prijateljica Gudenusa, a potom i Štrahea, prije nego što je upoznao svoju suprugu Filipu. U tom društvu bio je i bivši policajac, dugogodišnji šef bezbjednosti Štrahea, koji je dao sve informacije o svom bivšem šefu.

Što se detektiva tiče, koji je sve operativno obavio, on sa advokatom ima firmu u BiH, a preko svoje firme imao je kontakte sa bivšim vojnim obavještajcima, ali i bivšim pripadnicima specijalnih jedinica sa Balkana. Među osobama koje su meta istrage nalazi se i jedan dalji advokat koji je član “Sekcije bez imena” Socijaldemokratske partije, a čiji su se poznanici sredinim maja, neposredno pred objavu snimaka, kladili na krah vlade OVP-FPO.

Inače i za djevojku koja je glumila rusku milijarderku tvrdi se da je iz BiH.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar