Судија Приебе о владавини права у БиХ на дебати

Независни стручњак ЕУ судија Реинхард Приебе у свом обраћању присутним на данашњој јавној дебати "Право на Правду" казао је да њихов задатак био процјена цијелог система владавине права од судова, тужилаштава до агенција за провођење закона.

Босна и Херцеговина 20.11.2019 | 11:35
Судија Приебе о владавини права у БиХ на дебати
Додао је да још увијек не може одговорити на два питања а то је шта ће бити у извјештају који се припрема и када ће он бити објављен, иако је процијенио да ће се то догодити до краја године. 

„У припреми извјештаја имали смо многе састанке, контакте и прочитали много докумената и наставит ћемо то да радимо. Постоје озбиљни проблеми када говоримо о владавини закона. Требат ћемо чврсту одлучност политичара, судија, тужилаца и неопходан нам је ангажман невладиних организација и шире јавности.

Политичка воља да се направе промјене недостаје. У фокусу нашег извјештаја бит ће грађанска права. Многи млади људи напуштају ову земљу и није само из економских разлога већ и због поманкања правне сигурности и они виде проблеме у функционисању владавине закона у БиХ."

Приебе је нагласио да је од 2000. године у Европској комисији задужен за Западни Балкан.

„Врло сам фрустриран због поманкања прогреса који је присутан у задњих 15 година и изгубљеног времена. Многе ствари које читам сада су потпуно идентичне са брифинзима које су моје колеге написале у раним 2000-им. Изгубили смо вријеме и морамо га надокнадити“, казао је Приебе. 

Закључци са данашњег скупа ући ће у закључке извјештаја који ће Приебе са својим тимом финализирати након данашње конференције. 

„Ова дискусија није мјесто за рјешавање појединачних случајева али постоје неки појединачни случајеви који ће помоћи да идентификујемо проблеме у систему и надамо се да можемо предложити конкретна рјешења“, закључио је Приебе. 

Европски комесар за проширење Јоханнес Хахн јавио се видеопоруком из Брисела, поручивши да је Босни и Херцеговини потребан јак правни систем и да ће организовањем јавне дебате сви, индивидуално или у склопу одређене групе или покрета, имати прилику да понуде рјешења за јачи систем владавине права.

"Мој мандат се приближава крају, али ће напори Европске уније да подржава владавину права у Босни и Херцеговини бити настављени", рекао је Хахн.

Шеф Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини и специјални представник Европске уније Јоханн Саттлер поручио је како одлуке које се односе на функционисање владавине права треба да донесу грађани Босне и Херцеговине, будући да су институције њихове и треба да буду у њиховој служби.

"Грађани имају право да буду заштићени функционалним правним системом. Оптимистичан сам да ћемо моћи направити помаке. Ја нисам овдје да обећавам, овдје сам да помогнем", истакао је Саттлер.

Он је казао да је владавина права нешто на чему се треба заснивати свако демократско друштво. 

"Да ли су власти БиХ спремне да проведу реформе. Сва мишљења јавности потврђују да грађани БиХ желе правду, више права, већу транспарентност, већу одговорност. Са 41 на 19 % опало је повјерење грађана у правосуђе. 29% грађана вјерује да правосуђе јесте независно од политичког утјецаја, само 25% грађана у овој земљи вјерује да је правосуђе непристрасно и да није под утјецајем политике. У правосуђу има доста добрих и квалитетних људи али њихови гласови су често загушени гласовима из позадине", казао је Саттлер. 

Он је казао да се неповјерење грађана у правосуђе може повезати са убиствима која нису ријешена, насиља над новинарима, рестрикције у смислу јавних окупљања, преноси Патриа.



(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милан

20.11.2019 19:08

Ово су добра времена за рђава човјека.

ОДГОВОРИТЕ