Договор у БиХ споредна вијест у БГ, а главна у ЗГ

Водећи медији у Хрвтској на јуче насловним интернет странама и ударним терминма објавили су вијест да је донесена одлука и да Босна и Херцеговина иде НАТО путем, преносећи да је именовање кандидата за премијера директно повезано с одлуком да се у сједиште НАТО-а достави документ којим се потврђује преузимање те обавезе.  Београдски медији нису дали публицитет јучерашњем договору у Предсједништву чиме се широм отварају врата БиХ, а тиме и Републици Српској, у НАТО савез.

Босна и Херцеговина 20.11.2019 | 09:54
Договор у БиХ споредна вијест у БГ, а главна у ЗГ
Београдски медији су углавном током јучерашњег дана дали штуру информацију да је дошло до договора у Предсједништву БиХ да се формира власт и да је именован Зоран Тегелтија (СНСД) за мандатара, преносећи само изјаву Милорада Додика, који је из Сарајева, након тог састанка отишао у Београд и похвалио се да је добио подршку предсједника Србије за учињено помаке у Сарајеву.

Многи у РС поново су у том потезу Милорада Додика видјели његову "издају", који је "одмах након учињеног дјела у Сарајеву, одлетио свјесно у Београд како би ублажио удар и покушаво најновију превару српског народа да претвори у своје "доброчинство".

Треба подсјетити да су београдски медији претходних дана и мјесеци у ударним терминама, емисијама и насловним странама штампаних медија глорификовали Милорада Додика, "великим Србином", великим патриотом" који не дозвољава улазак БиХ у НАТО савез, док су други представници Срба, СДС и ПДП, појединци, невладине организације, новинари ... који нису под његовим кишобраном називани издајницима и потурицама...




Занимљиво је да данас ни једна дневна новина у Србији на насловној страни није дала ни кратку најаву шта се то јуче десило у Сарајеву, шта је прихватио Милорад Додик и куда води Републику Српску и српски народ у БиХ?!

За разлику од српских медија, преко Дрине, хрватски медији су ту информацију дали у ударним терминима и на интернет странама.

Тако је загребачки Јутарњи лист, преносећу ударну вијест, јуче одмах објавио да је након 13 мјесеци блокаде Предсједништво БиХ, на сједници иза затворених врата, за мандатара именовало Зорана Тегелтију (58), некадашњег министра финасиија у власти Републике Српске и уједно званичника Савеза независних социјалдемократа (СНСД), чиме је коначно отворен пут за формирање власти у БиХ, али и НАТО савезу.

"Предсједништво БиХ је донијело одлуку да ће у сједиште НАТО-а у Бриселу доставити документ 'Програм реформи Босне и Херцеговине' у року од једног дана након што Представнички  дом парламента БиХ потврди именовање предсједавајућеги министара у Савјету министара БиХ", цитира Јутарњи дио саопштења, након сједнице Предсједништва БиХ.

Из кратког саопштења јасно је да се више не користи терминологија Годишњи национални план реформи (АНП), што је назив документа око чијег усвајања и слања у Брисел  су се мјесецима спорили Савез независних социјалдемократа (СНСД) Милорада Додика и Странка демократске акције (СДА Бакира Изетбеговића).

Документ под тим називом српска је страна настојала блокирати и тако спријечити даље приближавање БиХ чланству у НАТО-у кроз активирање Акцијског плана за чланство (МАП) при чему се позивала на обвезе из резолуције парламента Републике Српске о "војној неутралности" тог ентитета из 2017. године.

Дата је и изјава предсједавајућег  Предсједништва БиХ Жељка Комшића који је сугерисао да је, без обзира на семантичке разлике, документ "Програм реформи БиХ" управо онај што га тражи НАТО, а чијем се усвајању Милорад Додик одлучно противио.

"Документ иде у Брисел а Тегелтија је именован", кратко је казао Комшић, наводи Јутарњи лист.

Члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић новинарима је казао да је усвојен  програм реформи који ће бити достављен НАТО-у посредством Сталне мисије БиХ при Алијанси. Документ је по његовим ријечима већ усвојен и само га треба предати НАТО-у.

"То се је оно што се збило на сједници Предсједништва БиХ", казао је Џаферовић. Додао је да нема ни побједника нити побјеђеног јер је "побиједила БиХ и сви њезини народи и грађани", пише загребачки дневник.

хттпс://www.јутарњи.хр/вијести/свијет/предсједниство-бих-сурадња-с-нато-ом-се-наставља-унатоц-додикову-противљењу/9637402/

Нема сумње, стање у РС и након овог Додиковог потеза ће се додатно искомликовати, а прича о издајницима и заштитницима српског народа ће добити на интензитету, док ће они који могу отићи одавде сигурно паковати кофере...

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Е

20.11.2019 09:06

Свашта нам напричасте, а стање и даље статус кво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Битне су

20.11.2019 11:10

Фотеље. Пљацка. Све у договору. Марљиво су радилли на томе.

Name

елзет

20.11.2019 09:08

Додик је све прихватио да би СНСД усао у фотеље умјесто СДС, а кад продју именовања све сто је потписао це опструисати, неспроводити, игнорисати и блокирати. Нити се ста десило, нити це се ста десити. Једино је он профитирао сто це СНСД заузети позиције гдје це примати плате и контролисати власт, а ниста радити неце , нити це градјани имати несто од тога. Ко мисли о себи нек не губи вријеме на Дневник мислеци да се несто договорило, него нека бјези вани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.11.2019 09:39

Слазем се

Name

Игор

20.11.2019 09:12

Миле је управо купио слободу , добице заститу НАТО пакта као и 1998-е . Сад це тек моци слободно да вас "силују" Миле и кумови . Ко то схвати, помогне себи и дјеци да трајно напусте тај вилајет побиједио је .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горски штаб 220

20.11.2019 09:33

Милораде Бранковићу погано кољено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.11.2019 10:05

Оде РС у прошлост и на добош . АНП знаци и укидање ентитетских полиција и владавину ДРЖАВНОГ судства.И много других измјена гдје се наглашава јачање државе а не ентита .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

20.11.2019 11:09

Добро се и ти разумијес.....а још не знаш ни шта је потписано..

Name

Нострадамус

20.11.2019 18:09

Па ето реци му ти ста је потписано .