Dogovor u BiH sporedna vijest u BG, a glavna u ZG

Vodeći mediji u Hrvtskoj na juče naslovnim internet stranama i udarnim terminma objavili su vijest da je donesena odluka i da Bosna i Hercegovina ide NATO putem, prenoseći da je imenovanje kandidata za premijera direktno povezano s odlukom da se u sjedište NATO-a dostavi dokument kojim se potvrđuje preuzimanje te obaveze.  Beogradski mediji nisu dali publicitet jučerašnjem dogovoru u Predsjedništvu čime se širom otvaraju vrata BiH, a time i Republici Srpskoj, u NATO savez.

Bosna i Hercegovina 20.11.2019 | 09:54
Dogovor u BiH sporedna vijest u BG, a glavna u ZG
Beogradski mediji su uglavnom tokom jučerašnjeg dana dali šturu informaciju da je došlo do dogovora u Predsjedništvu BiH da se formira vlast i da je imenovan Zoran Tegeltija (SNSD) za mandatara, prenoseći samo izjavu Milorada Dodika, koji je iz Sarajeva, nakon tog sastanka otišao u Beograd i pohvalio se da je dobio podršku predsjednika Srbije za učinjeno pomake u Sarajevu.

Mnogi u RS ponovo su u tom potezu Milorada Dodika vidjeli njegovu "izdaju", koji je "odmah nakon učinjenog djela u Sarajevu, odletio svjesno u Beograd kako bi ublažio udar i pokušavo najnoviju prevaru srpskog naroda da pretvori u svoje "dobročinstvo".

Treba podsjetiti da su beogradski mediji prethodnih dana i mjeseci u udarnim terminama, emisijama i naslovnim stranama štampanih medija glorifikovali Milorada Dodika, "velikim Srbinom", velikim patriotom" koji ne dozvoljava ulazak BiH u NATO savez, dok su drugi predstavnici Srba, SDS i PDP, pojedinci, nevladine organizacije, novinari ... koji nisu pod njegovim kišobranom nazivani izdajnicima i poturicama...




Zanimljivo je da danas ni jedna dnevna novina u Srbiji na naslovnoj strani nije dala ni kratku najavu šta se to juče desilo u Sarajevu, šta je prihvatio Milorad Dodik i kuda vodi Republiku Srpsku i srpski narod u BiH?!

Za razliku od srpskih medija, preko Drine, hrvatski mediji su tu informaciju dali u udarnim terminima i na internet stranama.

Tako je zagrebački Jutarnji list, prenoseću udarnu vijest, juče odmah objavio da je nakon 13 mjeseci blokade Predsjedništvo BiH, na sjednici iza zatvorenih vrata, za mandatara imenovalo Zorana Tegeltiju (58), nekadašnjeg ministra finasiija u vlasti Republike Srpske i ujedno zvaničnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čime je konačno otvoren put za formiranje vlasti u BiH, ali i NATO savezu.

"Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da će u sjedište NATO-a u Briselu dostaviti dokument 'Program reformi Bosne i Hercegovine' u roku od jednog dana nakon što Predstavnički  dom parlamenta BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućegi ministara u Savjetu ministara BiH", citira Jutarnji dio saopštenja, nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Iz kratkog saopštenja jasno je da se više ne koristi terminologija Godišnji nacionalni plan reformi (ANP), što je naziv dokumenta oko čijeg usvajanja i slanja u Brisel  su se mjesecima sporili Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Stranka demokratske akcije (SDA Bakira Izetbegovića).

Dokument pod tim nazivom srpska je strana nastojala blokirati i tako spriječiti dalje približavanje BiH članstvu u NATO-u kroz aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) pri čemu se pozivala na obveze iz rezolucije parlamenta Republike Srpske o "vojnoj neutralnosti" tog entiteta iz 2017. godine.

Data je i izjava predsjedavajućeg  Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je sugerisao da je, bez obzira na semantičke razlike, dokument "Program reformi BiH" upravo onaj što ga traži NATO, a čijem se usvajanju Milorad Dodik odlučno protivio.

"Dokument ide u Brisel a Tegeltija je imenovan", kratko je kazao Komšić, navodi Jutarnji list.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović novinarima je kazao da je usvojen  program reformi koji će biti dostavljen NATO-u posredstvom Stalne misije BiH pri Alijansi. Dokument je po njegovim riječima već usvojen i samo ga treba predati NATO-u.

"To se je ono što se zbilo na sjednici Predsjedništva BiH", kazao je Džaferović. Dodao je da nema ni pobjednika niti pobjeđenog jer je "pobijedila BiH i svi njezini narodi i građani", piše zagrebački dnevnik.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/predsjednistvo-bih-suradnja-s-nato-om-se-nastavlja-unatoc-dodikovu-protivljenju/9637402/

Nema sumnje, stanje u RS i nakon ovog Dodikovog poteza će se dodatno iskomlikovati, a priča o izdajnicima i zaštitnicima srpskog naroda će dobiti na intenzitetu, dok će oni koji mogu otići odavde sigurno pakovati kofere...

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Е

20.11.2019 09:06

Свашта нам напричасте, а стање и даље статус кво.

ODGOVORITE
Name

Bitne su

20.11.2019 11:10

Fotelje. Pljacka. Sve u dogovoru. Marljivo su radilli na tome.

Name

elzet

20.11.2019 09:08

Dodik je sve prihvatio da bi SNSD usao u fotelje umjesto SDS, a kad prodju imenovanja sve sto je potpisao ce opstruisati, nesprovoditi, ignorisati i blokirati. Niti se sta desilo, niti ce se sta desiti. Jedino je on profitirao sto ce SNSD zauzeti pozicije gdje ce primati plate i kontrolisati vlast, a nista raditi nece , niti ce gradjani imati nesto od toga. Ko misli o sebi nek ne gubi vrijeme na Dnevnik misleci da se nesto dogovorilo, nego neka bjezi vani.

ODGOVORITE
Name

Re

20.11.2019 09:39

Slazem se

Name

Igor

20.11.2019 09:12

Mile je upravo kupio slobodu , dobice zastitu NATO pakta kao i 1998-e . Sad ce tek moci slobodno da vas "siluju" Mile i kumovi . Ko to shvati, pomogne sebi i djeci da trajno napuste taj vilajet pobijedio je .

ODGOVORITE
Name

Горски штаб 220

20.11.2019 09:33

Милораде Бранковићу погано кољено!

ODGOVORITE
Name

Re

20.11.2019 10:05

Ode RS u prošlost i na doboš . ANP znaci i ukidanje entitetskih policija i vladavinu DRŽAVNOG sudstva.I mnogo drugih izmjena gdje se naglašava jačanje države a ne entita .

ODGOVORITE
Name

Re re

20.11.2019 11:09

Dobro se i ti razumijes.....a još ne znaš ni šta je potpisano..

Name

Nostradamus

20.11.2019 18:09

Pa eto reci mu ti sta je potpisano .