Плату из снова у БиХ имају само функционери

Посао у институцијама БиХ очигледно је атрактиван само за функционере и руководеће државне службенике с примањима од неколико хиљада марака, док они остали у посљедње вријеме масовно напуштају службу и одлазе на већу плату, сазнаје Српскаинфо.

Босна и Херцеговина 18.11.2019 | 08:33
Плату из снова у БиХ имају само функционери
Генерални секретаријат Савјета министара БиХ сва своја министарства и предсједавајућег Дениса Звиздића упозорио је на овај проблем, уз напомену да је појава постала још израженија него ранијих година.

– Тако је на примјер у прошлој години 46 државних службеника добровољно иступило из државне службе, а укупно шест их се није вратило са неплаћеног одсуства које им је одобрено ради стручног усавршавања које није обухваћено организованим облицима обуке које проводе институције БиХ, а које доприноси усавршавању државног службеника за обављање послова у служби.

Желимо истаћи да је до сада у овој години већ 40 државних службеника добровољно иступило из државне службе, од чега се три службенка нису вратила с одсуства које им је одређено ради едукације – наводи се у допису који је у посједу Српскаинфо.

Како наводе, посебно је изражен проблем одласка ИТ стручњака, односно људи информатичке струке, уз опозорење да то може да угрози функционисање великог броја развијених система, односно софтверских апликација и база података који пружају подршку свим институцијама БиХ. Тако је у текућој години седам ИТ стручњака државних службеника напустило институције БиХ, што заједно са 2018. годином чини 11 оних који су отишли.

– Ваља примјетити да се ИТ стручњацима не одобрава додатак на плату који је законска могућност, што заједно са вишедеценијским негативним трендом плата у институцијама БиХ (које су генерално ниже и од ентитетскиг и од кантоналног нивоа) и промијењеним стањем на тржишту у приватном сектору, чини институције БиХ изузетно неатрактивним за ову врсту стручњака, који су за њихово функционисање неопходни – наводи се у информацији.

Како смо раније писали, нису ИТ стручњаци једини који одлазе из институција БиХ, јер је тај тренд изражен и међу припадницима Оружаних снага БиХ, полицајацима у полицијским агенцијама на нивоу БиХ, углавном због посла у иностранству.

Према подацима из огласа за посао које објављује Агенција за државну служу БиХ, плата стручног савјетника је 1.298 КМ, вишег стручног сарадника 1.117 КМ, а стручног сарадника 998 КМ.

Истовремено, БиХ је права мека за директире, посланике, делегате, министре и чланове Предсједништва БиХ који зарађују од 3.000 па чак до 7.000 КМ мјесечно.

(Српскаинфо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Висећи нос

18.11.2019 09:08

Директори, делегати, министри и други нису џаба на приватном факултету трљали клупе пет дана да би постали то што јесу. То се мора богато наградити кроз плату и разне додатке. Само напријед, све је ваше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

плата

18.11.2019 12:48

из снова би била 7000 еура а не КМ. Толико.

ОДГОВОРИТЕ