Platu iz snova u BiH imaju samo funkcioneri

Posao u institucijama BiH očigledno je atraktivan samo za funkcionere i rukovodeće državne službenike s primanjima od nekoliko hiljada maraka, dok oni ostali u posljednje vrijeme masovno napuštaju službu i odlaze na veću platu, saznaje Srpskainfo.

Bosna i Hercegovina 18.11.2019 | 08:33
Platu iz snova u BiH imaju samo funkcioneri
Generalni sekretarijat Savjeta ministara BiH sva svoja ministarstva i predsjedavajućeg Denisa Zvizdića upozorio je na ovaj problem, uz napomenu da je pojava postala još izraženija nego ranijih godina.

– Tako je na primjer u prošloj godini 46 državnih službenika dobrovoljno istupilo iz državne službe, a ukupno šest ih se nije vratilo sa neplaćenog odsustva koje im je odobreno radi stručnog usavršavanja koje nije obuhvaćeno organizovanim oblicima obuke koje provode institucije BiH, a koje doprinosi usavršavanju državnog službenika za obavljanje poslova u službi.

Želimo istaći da je do sada u ovoj godini već 40 državnih službenika dobrovoljno istupilo iz državne službe, od čega se tri službenka nisu vratila s odsustva koje im je određeno radi edukacije – navodi se u dopisu koji je u posjedu Srpskainfo.

Kako navode, posebno je izražen problem odlaska IT stručnjaka, odnosno ljudi informatičke struke, uz opozorenje da to može da ugrozi funkcionisanje velikog broja razvijenih sistema, odnosno softverskih aplikacija i baza podataka koji pružaju podršku svim institucijama BiH. Tako je u tekućoj godini sedam IT stručnjaka državnih službenika napustilo institucije BiH, što zajedno sa 2018. godinom čini 11 onih koji su otišli.

– Valja primjetiti da se IT stručnjacima ne odobrava dodatak na platu koji je zakonska mogućnost, što zajedno sa višedecenijskim negativnim trendom plata u institucijama BiH (koje su generalno niže i od entitetskig i od kantonalnog nivoa) i promijenjenim stanjem na tržištu u privatnom sektoru, čini institucije BiH izuzetno neatraktivnim za ovu vrstu stručnjaka, koji su za njihovo funkcionisanje neophodni – navodi se u informaciji.

Kako smo ranije pisali, nisu IT stručnjaci jedini koji odlaze iz institucija BiH, jer je taj trend izražen i među pripadnicima Oružanih snaga BiH, policajacima u policijskim agencijama na nivou BiH, uglavnom zbog posla u inostranstvu.

Prema podacima iz oglasa za posao koje objavljuje Agencija za državnu služu BiH, plata stručnog savjetnika je 1.298 KM, višeg stručnog saradnika 1.117 KM, a stručnog saradnika 998 KM.

Istovremeno, BiH je prava meka za direktire, poslanike, delegate, ministre i članove Predsjedništva BiH koji zarađuju od 3.000 pa čak do 7.000 KM mjesečno.

(Srpskainfo)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Viseći nos

18.11.2019 09:08

Direktori, delegati, ministri i drugi nisu džaba na privatnom fakultetu trljali klupe pet dana da bi postali to što jesu. To se mora bogato nagraditi kroz platu i razne dodatke. Samo naprijed, sve je vaše.

ODGOVORITE
Name

plata

18.11.2019 12:48

iz snova bi bila 7000 eura a ne KM. Toliko.

ODGOVORITE