Босић упозорава: Додик најављује удар на уставни поредак и демократију

"Додик већ дуже времена најављује озакоњење своје аутократске власти кроз промјену кривичног закона. У њему жели да уведе као кривичнно дјело другачије ставове од онога што заступа његова већина у НСРС. То је отворена пријетња за увођењем диктатуре у Републици Српској и најава удара на уставни поредак и демократију", упозорава Босић.

Република Српска 18.11.2019 | 07:51
Босић упозорава: Додик најављује удар на уставни поредак и демократију
Осврћући се на посебну сједницу НСРС, делегат у Дому народа Парламента БиХ и члан Предсједништва СДС-а Младен Босић у интервјуу за Вијести.ба каже да је та била најављивана као реакција на декларацију СДА као притисак око формирања Савјета министара, али су схватили да је глупост да НСРС расправља о некој страначкој декларацији.

"Зато никоме није било јасно шта је концепт сједнице, осим понављања већ давно изнијетих ставова и пријетњи у чију реализацију више нико не вјерује", казао је Босић, додајући да је усвојена информација пуна најприземнијих инсинуација о људима из опозиције.

"Иду дотле да на примјер у скупштинској информацији доводе у сумњу да ли сам ја гласао на референдуму 2016.?! То је стварно срозавање институције НСРС", казао је Босић.

Наглашава да се прича о враћању надлежности већ одавно излизала.

"Како сви знају да је управо Додик и СНСД гласао да се озаконе надлежности које су високи представници одузели РС, било је интересантно слушати на сједници колико пута је поновљена констатација како су били наивни и вјеровали да ће касније те одредбе промјенити у скупштинскојј процедури. Вјерујем да је мало оних који су толико наивни да вјерују у Додикову наивност".

Босић упозорава да у тим закључцима постоји и ставка која може бити веома опасна.

"Додик већ дуже времена најављује озакоњење своје аутократске власти кроз промјену кривичног закона. У њему жели да уведе као кривичнно дјело другачије ставове од онога што заступа његова већина у НСРС. То је отворена пријетња за увођењем диктатуре у Републици Српској и најава удара на уставни поредак и демократију", казао је Босић.

Коментаришући потез СНСД-а да након годину дана блокаде предложе чланове у сталне комисије Представничког дома, Босић је мишљења да је главни разлог деблокаде у ствари покушај да се избјегне гласање у Представничком дому о иницијативи коју су поднијели СДС и ПДП.

"То гласање би показало да је могуће окупити довољну већину без СНСД-а, па чак и без ХДЗ-а. То би теоретски могло да доведе и до већине која би изгласала нови Савјет министара. Показало се да је блокада Парламента од стране Додика била неуспјешна тактика која је блокирала многе инвестиције", казао је Босић.

Упитан да појасни раније изречени став да ове три странке (СНСД, СДА и ХДЗ) формирају власт она би брзо дошла у кризу, Босић је одговорио да лидери тих странака играју на исту политичку карту – да су непоколебљиви заштитници својих народа.

"Да би та формула могла да фуннкционише, морају имати непријатеље од којих они бране свој народ. Без обзира да ли ће бити у коалицији или не, они морају наставити политику међусобног конфликта. То је разлог зашто би криза била константна категорија чак и уколико формирају заједнички Савјет министара".

На питање шта је главни проблем у односима СНСД-а, СДА и ХДЗ-а, Босић каже да је то стратешка веза ХДЗ-СНСД која ствара неравнотежу и страх код представника Бошњака.

"Однос снага би био два према један. Додик и Човић се труде на сваки начин да нагласе своју нераскидиву везу. Ја упозоравам већ дуже вријеме да је ова ситуација опасна, а то се више пута показало као лоше и у недавној прошлости. Чини ми се да је ово значајнији узрок ове ситуације него АНП", рекао је Босић.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Рале

18.11.2019 07:19

Само она сиротиња сто гласа за њега не види ниста крај оцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С ЦИМ

18.11.2019 08:11

С цим. С прасици и јагњици. Ајте госн Босиц. Па он је то вец урадио. Продајом надлезности. А сад га је Скупстина опрала.

Name

Њима

18.11.2019 08:25

висе број гласаца није вазан усавесили су тактику крадје избора јер су направили изборни закон по којему се избори немогу изгубити!

Name

Робин худ

18.11.2019 08:34

Додик лицно је правио спискове које људе смјенити а које оптузити и спаковати у Хаг а сад му као зао тих људи.

Name

Ре Рале

18.11.2019 09:03

Нисам сигурна да бас сиротиња гласа за њега. Има он армију гласаца који су ухљеби и којима одговара његов резим/ ту је проблем.

Name

Ре

18.11.2019 10:57

На скупстини се показало колико је он бахат и како се спрда са народом и свима типа оног "нико ми ниста не мозе"... залосно.. какав морас бити па да гласас за онаквог кабадахију..

Name

срамота

18.11.2019 07:45

е мој босицу цегасе паметан стиди будаласе поноси доцице и њему црни дјордје свака свијеца доцека свој крај такоце и њему доци крај његаце издати његовипапци којеје купијо једном продан и мпотурица увек продан и увек потурица јудаје издо исуса за сребрењаке такоце и њега издат његов јуда а оних има пуно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

18.11.2019 07:52

НСРС је нажалост постала лакрдија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О

18.11.2019 08:27

па та скупстина је циркус! то је партијска скупстина а не народна!!! примјер злоупотребе институција !!!за партијске потребе! партијаси са покраденим изборима уцијењеним гласацима папцима а у скупстини корумпирани политицари тајкуни који би требало бити у затворима и одузимање имовине родбински увезани у криминалну хоботницу а они сједе у скупстини влади директори посланици страсно невидјено безвласце дрско безобразно а они изнад закона !све институције од правосудних до скупстине су у слузби партијаса коалиционих позиционих а избори и народ су само фарса иза које се крију !и тако царују владају у својем капиталу без ооријекла од рата до данас !пљацка стољеца !на оциглед медјународне заједнице !народ растјеран уцијењен опљацкан немоцан а партијаси то дебело користе!све пропало само њихов капитал расте!!

Name

САМY

18.11.2019 08:38

Сто се Додика тиче немам ниста добро рећи али ако србима узму демократију онда не знам како ћемо преживјети.Боже ме сачувај.То је та опозиција.Од свих глупости које су нам се десиле у последњих 20 година ми још призивамо демократију.Кад цитав свијет одбаци демократију срби ће је свом снагом бранити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

18.11.2019 09:44

закон за све једнак и правна дрзава и одузимање имовине !нио позиција или опозиција!!закон за све једнак! опоравак народа и врацање опљацканог новца из будзета и одговорнодт!супље прице ником ниста не знаце !лопови царују

Name

Зз топ

18.11.2019 09:01

Од шупљи прича нема ништа. Него народ на улице и реприза 5 октобра. Све друго је шупља прича ево већ задњи 20 год. А и позиција и опозиција опет добро живе за разлику од народа. Тако да ако неко мисли да ће се Додик мирно повући онда је луд. Ово је као оно они нас као нападају а ми се као бранимо. Опет опозиција напада Баја каже да је био наиван по стоти пут слаже то продаје ови указују на криминал (а нико се не хапси) баја се позове на Србством издајнике и Бакир овце и опет ником ништа исто срање само друкчије упаковано. Зато или изведите народ и освојите власт али немојте више паламуди ти овај народ. Колко је крива позиција толико и опозиција јел ништа неради да их руше а једино се могу срушити на улици.

ОДГОВОРИТЕ