Bosić upozorava: Dodik najavljuje udar na ustavni poredak i demokratiju

"Dodik već duže vremena najavljuje ozakonjenje svoje autokratske vlasti kroz promjenu krivičnog zakona. U njemu želi da uvede kao krivičnno djelo drugačije stavove od onoga što zastupa njegova većina u NSRS. To je otvorena prijetnja za uvođenjem diktature u Republici Srpskoj i najava udara na ustavni poredak i demokratiju", upozorava Bosić.

Republika Srpska 18.11.2019 | 07:51
Bosić upozorava: Dodik najavljuje udar na ustavni poredak i demokratiju
Osvrćući se na posebnu sjednicu NSRS, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i član Predsjedništva SDS-a Mladen Bosić u intervjuu za Vijesti.ba kaže da je ta bila najavljivana kao reakcija na deklaraciju SDA kao pritisak oko formiranja Savjeta ministara, ali su shvatili da je glupost da NSRS raspravlja o nekoj stranačkoj deklaraciji.

"Zato nikome nije bilo jasno šta je koncept sjednice, osim ponavljanja već davno iznijetih stavova i prijetnji u čiju realizaciju više niko ne vjeruje", kazao je Bosić, dodajući da je usvojena informacija puna najprizemnijih insinuacija o ljudima iz opozicije.

"Idu dotle da na primjer u skupštinskoj informaciji dovode u sumnju da li sam ja glasao na referendumu 2016.?! To je stvarno srozavanje institucije NSRS", kazao je Bosić.

Naglašava da se priča o vraćanju nadležnosti već odavno izlizala.

"Kako svi znaju da je upravo Dodik i SNSD glasao da se ozakone nadležnosti koje su visoki predstavnici oduzeli RS, bilo je interesantno slušati na sjednici koliko puta je ponovljena konstatacija kako su bili naivni i vjerovali da će kasnije te odredbe promjeniti u skupštinskojj proceduri. Vjerujem da je malo onih koji su toliko naivni da vjeruju u Dodikovu naivnost".

Bosić upozorava da u tim zaključcima postoji i stavka koja može biti veoma opasna.

"Dodik već duže vremena najavljuje ozakonjenje svoje autokratske vlasti kroz promjenu krivičnog zakona. U njemu želi da uvede kao krivičnno djelo drugačije stavove od onoga što zastupa njegova većina u NSRS. To je otvorena prijetnja za uvođenjem diktature u Republici Srpskoj i najava udara na ustavni poredak i demokratiju", kazao je Bosić.

Komentarišući potez SNSD-a da nakon godinu dana blokade predlože članove u stalne komisije Predstavničkog doma, Bosić je mišljenja da je glavni razlog deblokade u stvari pokušaj da se izbjegne glasanje u Predstavničkom domu o inicijativi koju su podnijeli SDS i PDP.

"To glasanje bi pokazalo da je moguće okupiti dovoljnu većinu bez SNSD-a, pa čak i bez HDZ-a. To bi teoretski moglo da dovede i do većine koja bi izglasala novi Savjet ministara. Pokazalo se da je blokada Parlamenta od strane Dodika bila neuspješna taktika koja je blokirala mnoge investicije", kazao je Bosić.

Upitan da pojasni ranije izrečeni stav da ove tri stranke (SNSD, SDA i HDZ) formiraju vlast ona bi brzo došla u krizu, Bosić je odgovorio da lideri tih stranaka igraju na istu političku kartu – da su nepokolebljivi zaštitnici svojih naroda.

"Da bi ta formula mogla da funnkcioniše, moraju imati neprijatelje od kojih oni brane svoj narod. Bez obzira da li će biti u koaliciji ili ne, oni moraju nastaviti politiku međusobnog konflikta. To je razlog zašto bi kriza bila konstantna kategorija čak i ukoliko formiraju zajednički Savjet ministara".

Na pitanje šta je glavni problem u odnosima SNSD-a, SDA i HDZ-a, Bosić kaže da je to strateška veza HDZ-SNSD koja stvara neravnotežu i strah kod predstavnika Bošnjaka.

"Odnos snaga bi bio dva prema jedan. Dodik i Čović se trude na svaki način da naglase svoju neraskidivu vezu. Ja upozoravam već duže vrijeme da je ova situacija opasna, a to se više puta pokazalo kao loše i u nedavnoj prošlosti. Čini mi se da je ovo značajniji uzrok ove situacije nego ANP", rekao je Bosić.

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Rale

18.11.2019 08:19

Samo ona sirotinja sto glasa za njega ne vidi nista kraj ociju.

ODGOVORITE
Name

S CIM

18.11.2019 09:11

S cim. S prasici i jagnjici. Ajte gosn Bosic. Pa on je to vec uradio. Prodajom nadleznosti. A sad ga je Skupstina oprala.

Name

Njima

18.11.2019 09:25

vise broj glasaca nije vazan usavesili su taktiku kradje izbora jer su napravili izborni zakon po kojemu se izbori nemogu izgubiti!

Name

Robin hud

18.11.2019 09:34

Dodik licno je pravio spiskove koje ljude smjeniti a koje optuziti i spakovati u Hag a sad mu kao zao tih ljudi.

Name

Re Rale

18.11.2019 10:03

Nisam sigurna da bas sirotinja glasa za njega. Ima on armiju glasaca koji su uhljebi i kojima odgovara njegov rezim/ tu je problem.

Name

Re

18.11.2019 11:57

Na skupstini se pokazalo koliko je on bahat i kako se sprda sa narodom i svima tipa onog "niko mi nista ne moze"... zalosno.. kakav moras biti pa da glasas za onakvog kabadahiju..

Name

sramota

18.11.2019 08:45

e moj bosicu cegase pametan stidi budalase ponosi docice i njemu crni djordje svaka svijeca doceka svoj kraj takoce i njemu doci kraj njegace izdati njegovipapci kojeje kupijo jednom prodan i mpoturica uvek prodan i uvek poturica judaje izdo isusa za srebrenjake takoce i njega izdat njegov juda a onih ima puno

ODGOVORITE
Name

Luka

18.11.2019 08:52

NSRS je nažalost postala lakrdija.

ODGOVORITE
Name

O

18.11.2019 09:27

pa ta skupstina je cirkus! to je partijska skupstina a ne narodna!!! primjer zloupotrebe institucija !!!za partijske potrebe! partijasi sa pokradenim izborima ucijenjenim glasacima papcima a u skupstini korumpirani politicari tajkuni koji bi trebalo biti u zatvorima i oduzimanje imovine rodbinski uvezani u kriminalnu hobotnicu a oni sjede u skupstini vladi direktori poslanici strasno nevidjeno bezvlasce drsko bezobrazno a oni iznad zakona !sve institucije od pravosudnih do skupstine su u sluzbi partijasa koalicionih pozicionih a izbori i narod su samo farsa iza koje se kriju !i tako caruju vladaju u svojem kapitalu bez oorijekla od rata do danas !pljacka stoljeca !na ocigled medjunarodne zajednice !narod rastjeran ucijenjen opljackan nemocan a partijasi to debelo koriste!sve propalo samo njihov kapital raste!!

Name

SAMY

18.11.2019 09:38

Sto se Dodika tiče nemam nista dobro reći ali ako srbima uzmu demokratiju onda ne znam kako ćemo preživjeti.Bože me sačuvaj.To je ta opozicija.Od svih gluposti koje su nam se desile u poslednjih 20 godina mi još prizivamo demokratiju.Kad citav svijet odbaci demokratiju srbi će je svom snagom braniti.

ODGOVORITE
Name

Samo

18.11.2019 10:44

zakon za sve jednak i pravna drzava i oduzimanje imovine !nio pozicija ili opozicija!!zakon za sve jednak! oporavak naroda i vracanje opljackanog novca iz budzeta i odgovornodt!suplje price nikom nista ne znace !lopovi caruju

Name

Zz top

18.11.2019 10:01

Od šuplji priča nema ništa. Nego narod na ulice i repriza 5 oktobra. Sve drugo je šuplja priča evo već zadnji 20 god. A i pozicija i opozicija opet dobro žive za razliku od naroda. Tako da ako neko misli da će se Dodik mirno povući onda je lud. Ovo je kao ono oni nas kao napadaju a mi se kao branimo. Opet opozicija napada Baja kaže da je bio naivan po stoti put slaže to prodaje ovi ukazuju na kriminal (a niko se ne hapsi) baja se pozove na Srbstvom izdajnike i Bakir ovce i opet nikom ništa isto sranje samo drukčije upakovano. Zato ili izvedite narod i osvojite vlast ali nemojte više palamudi ti ovaj narod. Kolko je kriva pozicija toliko i opozicija jel ništa neradi da ih ruše a jedino se mogu srušiti na ulici.

ODGOVORITE