Тражи лијек за рак са свјетским стручњацима

Доктор Владимир Вукић са свјетским стручњацима трага за лијеком, који би могао да побиједи рак. Као научни сарадник са новосадског Технолошког факултета, заједно са колегама са универзитета у Финској и Луксембургу ради на дизајнирању адекватног једињења, које би могло да спријечи канцер.

Србија 17.11.2019 | 21:02
Тражи лијек за рак са свјетским стручњацима
Владимирово мјесто за рад није лабораторија већ рад за рачунаром, којим је уз помоћ програма, повезан са суперрачунаром у Финској, док остале колеге из Европе углавном раде у лабораторији и повремено за компјутером даље тестирајући његове резултате, наводи се у прилогу РТВ Војводине.

– Треба да сузим избор од око два милиона једињења на сто једињења, који ће они тестирати, да ли су активни – каже Владимир.

Постоји податак да је 20 одсто канцера условљено мутацијом протеина, на којем врше истраживања и то је оно што они желе да спријече, истиче Владимир, показујући 3Д модел уз помоћу којег тестира и тражи одређено активно једињење.

– То је као ланчана реакција, ланац од неколико карика. Ми покушавамо да пронађемо која је најслабија, и како да је пресјечемо.



Потрага за активним једињењем, које би могло бити коришћено као потенцијални лијек против рака, заиста је компликован процес, прича Владимир за РТВ Војводине и додаје да је веома лијеп осјећај радити на оваквом пројекту који даје шансу да неком можда спасите живот.

– Кад једињење уђе у клиничка истраживања, то је јак сигнал да је то добро једињење.

Да би активно једињење било тестирано и пуштено у употребу треба да прође око 10 година што је оптимално вријеме за истраживање оваквог новог лека, додаје Владимир, и објашњава да иако се покаже да једињење на којем се сада ради- није кључно рјешење уз мање модификације, може се доћи до оног правог – који ће дјеловати у циљу спречавања и лијечења рака.

(Српскаинфо, РТВ Војводина)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

бокс

17.11.2019 22:06

Па прекините са репресивном вакцинацијом и ето вам лијек.

ОДГОВОРИТЕ