Traži lijek za rak sa svjetskim stručnjacima

Doktor Vladimir Vukić sa svjetskim stručnjacima traga za lijekom, koji bi mogao da pobijedi rak. Kao naučni saradnik sa novosadskog Tehnološkog fakulteta, zajedno sa kolegama sa univerziteta u Finskoj i Luksemburgu radi na dizajniranju adekvatnog jedinjenja, koje bi moglo da spriječi kancer.

Srbija 17.11.2019 | 21:02
Traži lijek za rak sa svjetskim stručnjacima
Vladimirovo mjesto za rad nije laboratorija već rad za računarom, kojim je uz pomoć programa, povezan sa superračunarom u Finskoj, dok ostale kolege iz Evrope uglavnom rade u laboratoriji i povremeno za kompjuterom dalje testirajući njegove rezultate, navodi se u prilogu RTV Vojvodine.

– Treba da suzim izbor od oko dva miliona jedinjenja na sto jedinjenja, koji će oni testirati, da li su aktivni – kaže Vladimir.

Postoji podatak da je 20 odsto kancera uslovljeno mutacijom proteina, na kojem vrše istraživanja i to je ono što oni žele da spriječe, ističe Vladimir, pokazujući 3D model uz pomoću kojeg testira i traži određeno aktivno jedinjenje.

– To je kao lančana reakcija, lanac od nekoliko karika. Mi pokušavamo da pronađemo koja je najslabija, i kako da je presječemo.



Potraga za aktivnim jedinjenjem, koje bi moglo biti korišćeno kao potencijalni lijek protiv raka, zaista je komplikovan proces, priča Vladimir za RTV Vojvodine i dodaje da je veoma lijep osjećaj raditi na ovakvom projektu koji daje šansu da nekom možda spasite život.

– Kad jedinjenje uđe u klinička istraživanja, to je jak signal da je to dobro jedinjenje.

Da bi aktivno jedinjenje bilo testirano i pušteno u upotrebu treba da prođe oko 10 godina što je optimalno vrijeme za istraživanje ovakvog novog leka, dodaje Vladimir, i objašnjava da iako se pokaže da jedinjenje na kojem se sada radi- nije ključno rješenje uz manje modifikacije, može se doći do onog pravog – koji će djelovati u cilju sprečavanja i liječenja raka.

(Srpskainfo, RTV Vojvodina)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

boks

17.11.2019 22:06

Pa prekinite sa represivnom vakcinacijom i eto vam lijek.

ODGOVORITE