Муке повратника у селима код Невесиња

Мјештани села који припадају невесињској мјесној заједници Придворци тврде да је због самовоље оних који повремено долазе у та села најприје стопиран пројекат којим би сва домаћинства добила питку воду, а потом и проузрокован огроман проблем због чега бошњачки повратници размишљају о напуштању својих домаћинстава.

Република Српска 17.11.2019 | 19:24
Муке повратника у селима код Невесиња
Бошњачки повратници у село Пресјека тврде да је самовоља њихових комшија који само повремене долазе из Мостара у тај крај угрозила опстанак на њиховим домаћинствима.

Све је почело прије пар мјесеци када је та група одлучила да на своју руку измјести базен са водом и замијени цјевовод због чега су они који стално живе ту остали без воде. Адем Чопољ, 60 година користио је воду са јавне чесме поред своје куће, до прије пар дана имао је више од 30 крава и говеда која је морао продати.

- Овдје они уопште не живе, они живе у Мостару, они дођу ту када треба нешто, када треба пријавити и то је то. Немам воде и ријешио сам продати своје краве, имам пар јунади и то ћу заклати, тако да и ја одавде дижем сидро - рекао је Адем Чопељ из села Пресјека.

Домаћинство Мује Чолакхоџића налази се мање од метар од новог цјевовода, али му како каже из непознатих разлога није дозвољено да се прикопча на тај водовод.



-То је како би казао самовоља других. Покрај мог прикључка прошла је нова цијев, нису ми дозволили да се прикључим. Нисам им одговарао, шта ли, немам појма. Упркос томе што сам са трактором сам извезао материјал на Мочила, радио три дана на шаловању...-  каже Мујо Чолакхоџић из села Пресјека.

Бивши дугогодишњи предсједник Мјесне заједнице Придворци, одборник ПДП-а у Скупштини општине Невесиње, Весо Рајић, тврди да је 2017. године УНДП обезбиједио средства којим би се објединило свих пет извора на том подручју, замијениле цијеви и вода дошла до сваког домаћинства у осам села, од којих у два живе Бошњаци повратници. Међутим, исти они који су сада на своју руку изградили властити цјевовод то су петицијом стопирали иако не живе ту, а Рајић сумња да подршку имају и од представника невесињских власти.

- Обраћао сам се инспекцији општине Невесиње 29.8 2019. гдје сам тражио излазак грађевинског инспектора на лице мјеста да види о чему се ради. Послије тога пар дана добијам одговор да је грађевински инспектор стопирао радове. Радови су били у почетној фази, гдје се тек почео копати нови базен, почео копати водовод. Сваки дан обавјештавам да они раде и свјесно инспектор неће да изађе. Да ли својом вољом, да ли одлуком извршне власти али могу сумњати јер ми је на задњој скупштини начелник одговорио да инспектор неће ићи и нека раде људи - рекао је Весо Рајић из села Придворци.

Шеф Одсјека за инспекцијске и послове комуналне полиције Невесиње Сандра Ковачевић рекла је у телефенском разговору да је тај предмет и даље у поступку, те да не може излазити у јавност док се не закључи.



БН ТВ 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Горње поље

19.11.2019 06:09

Подршка за Веса.

ОДГОВОРИТЕ