Muke povratnika u selima kod Nevesinja

Mještani sela koji pripadaju nevesinjskoj mjesnoj zajednici Pridvorci tvrde da je zbog samovolje onih koji povremeno dolaze u ta sela najprije stopiran projekat kojim bi sva domaćinstva dobila pitku vodu, a potom i prouzrokovan ogroman problem zbog čega bošnjački povratnici razmišljaju o napuštanju svojih domaćinstava.

Republika Srpska 17.11.2019 | 19:24
Muke povratnika u selima kod Nevesinja
Bošnjački povratnici u selo Presjeka tvrde da je samovolja njihovih komšija koji samo povremene dolaze iz Mostara u taj kraj ugrozila opstanak na njihovim domaćinstvima.

Sve je počelo prije par mjeseci kada je ta grupa odlučila da na svoju ruku izmjesti bazen sa vodom i zamijeni cjevovod zbog čega su oni koji stalno žive tu ostali bez vode. Adem Čopolj, 60 godina koristio je vodu sa javne česme pored svoje kuće, do prije par dana imao je više od 30 krava i goveda koja je morao prodati.

- Ovdje oni uopšte ne žive, oni žive u Mostaru, oni dođu tu kada treba nešto, kada treba prijaviti i to je to. Nemam vode i riješio sam prodati svoje krave, imam par junadi i to ću zaklati, tako da i ja odavde dižem sidro - rekao je Adem Čopelj iz sela Presjeka.

Domaćinstvo Muje Čolakhodžića nalazi se manje od metar od novog cjevovoda, ali mu kako kaže iz nepoznatih razloga nije dozvoljeno da se prikopča na taj vodovod.



-To je kako bi kazao samovolja drugih. Pokraj mog priključka prošla je nova cijev, nisu mi dozvolili da se priključim. Nisam im odgovarao, šta li, nemam pojma. Uprkos tome što sam sa traktorom sam izvezao materijal na Močila, radio tri dana na šalovanju...-  kaže Mujo Čolakhodžić iz sela Presjeka.

Bivši dugogodišnji predsjednik Mjesne zajednice Pridvorci, odbornik PDP-a u Skupštini opštine Nevesinje, Veso Rajić, tvrdi da je 2017. godine UNDP obezbijedio sredstva kojim bi se objedinilo svih pet izvora na tom području, zamijenile cijevi i voda došla do svakog domaćinstva u osam sela, od kojih u dva žive Bošnjaci povratnici. Međutim, isti oni koji su sada na svoju ruku izgradili vlastiti cjevovod to su peticijom stopirali iako ne žive tu, a Rajić sumnja da podršku imaju i od predstavnika nevesinjskih vlasti.

- Obraćao sam se inspekciji opštine Nevesinje 29.8 2019. gdje sam tražio izlazak građevinskog inspektora na lice mjesta da vidi o čemu se radi. Poslije toga par dana dobijam odgovor da je građevinski inspektor stopirao radove. Radovi su bili u početnoj fazi, gdje se tek počeo kopati novi bazen, počeo kopati vodovod. Svaki dan obavještavam da oni rade i svjesno inspektor neće da izađe. Da li svojom voljom, da li odlukom izvršne vlasti ali mogu sumnjati jer mi je na zadnjoj skupštini načelnik odgovorio da inspektor neće ići i neka rade ljudi - rekao je Veso Rajić iz sela Pridvorci.

Šef Odsjeka za inspekcijske i poslove komunalne policije Nevesinje Sandra Kovačević rekla je u telefenskom razgovoru da je taj predmet i dalje u postupku, te da ne može izlaziti u javnost dok se ne zaključi.



BN TV 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Gornje polje

19.11.2019 06:09

Podrška za Vesa.

ODGOVORITE