СНСД, СДА, ХДЗ продају маглу сиротом свијету

Универзитетски професор и академик Славо Кукић коментарисао је за Вијести. ба састанке које су претходне седмице имали лидери три водеће политичке странке у БиХ – СДА, ХДЗ, СНСД.

Босна и Херцеговина 16.11.2019 | 22:18
СНСД, СДА, ХДЗ продају маглу сиротом свијету
Универзитетски професор и академик Славо Кукић коментарисао је за Вијести.ба састанке које су претходне седмице имали лидери три водеће политичке странке у БиХ – СДА, ХДЗ, СНСД.

Када су у питању споменути састанци и очекивања од њих, професор Кукић каже да не очекује буквално ништа, јер они нису понудили ништа ново у односу на претходне састанке, те их Кукић сматра само наставком игроказа којег гледамо преко 13 мјесеци.

„Нажалост, и наставак политичке фарсе коју етнонационалисти овом народу, како год се он етнички изјашњавао, продају пуних 30 година. Фарсу због које је изгубио своје најмилије, због које је и данас дјецу приморан испраћати у бијели свијет, због које, успркос свему томе, опет аплаудира и због које ће – иако, та врста мазохизма својствена може бити само малоумнима – етнонационалистима и на слиједећим изборима дати глас како би га могли наставити уништавати.

Али, ту се ништа не може. И помоћи нико не може. Тако ће бити док год том истом народу не дође из дупета у главу“, каже професор Кукић.

На питање шта Човић и Изетбеговић подразумијевају када кажу да су отоплили односе и приближили ставове, професор Кукић одговара да је то опет продаја магле сиротом свијету.

„У стварности, заправо, а то се могло ишчитати и из подтекста њихових изјава након најновијег сарајевског сијела, договорили нису баш ништа. Свако од њих је остао и даље у својим рововима. Зашто?

Могуће је да сваки од њих очекује да логиком исцрпљивања присили оног другог на попуштање, а могуће је да статус qуо одговара и једном и другом, а према вани продају зјаке како би изазвали осјећај да, као ето, нешто чине – и да су и овај пут, како би Изетбеговић рекао, направили један корак, односно да се, Човићевим вокабуларом, надају како ће читаву причу довести до краја за неких десетак-петнаест дана“, сматра наш саговорник.

Човић након састанка с Изетбеговићем каже да је за НАТО и ЕУ пут БиХ, а дан касније након састанка с Додиком каже да подржава ставове СНСД-а који је опет против НАТО-а пута. Кукић сматра да ту нема логике, те да је Човић заправо против и ЕУ и НАТО пута.

„Прво, Човић је јако заинтересиран за статус qуо. А то, другим ријечима казано значи да је у стварности и против НАТО и против ЕУ пута. Јер, ти путеви њега, како ствари стоје, из позиције политичке неупитности и моћи какву на овим просторима одавно није имао нико, воде право у затвор“, сматра академик Кукић.

С друге стране, додаје Кукић, статус qуо му осигурава сврставање уз Додика, и он то чини у најнескривенијој форми, и оријентација, не према Бриселу него према Москви и Пекингу. Јесу ли тога његови гласачи свјесни или не, и смета ли им то, сасвим друго је питање.

„Пошто је тим истим вриједностима у истој, можда и већој мјери, и из истих или сличних разлога, вјеран и Милорад Додик, тимско дјеловање на које су се опредијелили сасвим је логичан слијед ствари“, каже Кукић.

Када је у питању будућност или скоро рјешење ове тешке ситуације, Кукић каже како не види неко скоро рјешење.

„Не. Јер, онима који контролишу процесе, одговара искључиво овакво стање – стање да се ништа не мијења, стање које им помаже у одржавају страхова, стање којим продужавају склоност етничком хомогенизирању око главних етничких оси, у бити стање којим у седлу моћи и даље остају они“, каже он.

Он додаје да у прилог томе, а иста прича се може извести на све три стране, свједоче и најновији потези СНСД-а на државној разини.

„Од усвајања конституисања Савјета министара блокадом формирања комисија државног парламента одустали су оног часа када је постало извјесно да би им и комисије и државни парламент, а и Савјет министара, могли измаћи из руку. Видите како преко ноћи послаше приједлог својих људи за те комисије. Но, има он друге инструменте како да игроказ, којим се продужава статус qуо, настави.

Комисије ће се формирати, али неће радити. Или, условљаваће се рад других комисија акцијама комисије која, а то је најавио један од Додикових јастребова, треба предложити Савјет министара. И све то образлажу обраном интереса Републике Српске и српског народа – иако, све то нема никакве везе нити са интересима Срба, нити с интересима Републике Српске него само и искључиво с интересима једне интересне групе, оне око Милорада Додика“, закључио је Славо Кукић.

(Агенције)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Нострадамус

16.11.2019 21:29

Ово је прави Академик.Ја да сам пресједник Републике Српске тразио би га да приступи Академицима Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И треба

16.11.2019 22:20

И треба да буде ниста када их гласају због ниста,ако ми неки гласац објасни због цега гласа за странке које владају преко 17.година ,висе или мање,сто за њих гласа ја цу себе увјерити да овде не зиве бас само глупани,у супротном је ово и висе него сто треба сваком нормалном да одсели одавде,па гдје год,сто је најгоренод свега,ГДЈЕ ГОД

Name

Мила

16.11.2019 23:25

А ГДЈЕ ЈЕ ТО АКАДЕМИЈА У РС НЕПОСТОЈИ. СВЕ ЈЕ ТО. ГЛАСНО ЋУТАЊЕМ

Name

Е

17.11.2019 05:22

Ово је само један обични паламуџија. Колико год трају ове три странке и ова тројица толико и он просипа из шупљег у празно. Чак шта више могло би се рећи да је на неки начин и он с њима у талу јер и њему одговара овај статус кво. 20 год прича једну те исту причу, можда и више али ја га пратим и слушам његово паламуђење 20 година

Name

Јоја из Добоја

17.11.2019 07:01

А да га поведеш кући?

Name

Горан

17.11.2019 10:40

Алија је убио бих, сада је мртва, не вреди је оживљавати, Срби Србима, хрвати хрватима, а муслимани нека раде шта хоће, или могу.

Name

Ре Мила

17.11.2019 11:00

Па зато и казем нама треба овакав један Академик који би прицао и нема везе сто је Хрват.

Name

кузман

17.11.2019 11:42

кад је Кузмановић Додиков икад критички рекао о Додику.

Name

папак бр.1

17.11.2019 12:29

Војин Митровић-папак бр.1 може код Додика постати академик Папак, научно достигнуће "Како се постаје и опстаје Папак".

Name

Освит

17.11.2019 08:01

Сјајан професор ,велики цовјек ,граданин ове земље. Назалост , мјерило у овој земљи је вец поодавно ,које сте нације и које вјере а не сто знате и какве моралне квалитете посједујете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма гдје бре

17.11.2019 10:46

Слусас ли Ти њега када говори?Бас ме цуди ста цујес ако слусас.Видио би Ти њега да му неко да да по своме находењу овдје направи дрзаву.Како би нам забиберио.Од Хрвата најбољи Цовиц,ту је Додик у праву.

Name

Пера

17.11.2019 08:21

Ма какав предсједник да то цини, он трази академике који мисле Додиковом главом.На си академици мисле Додиковом главом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арм

17.11.2019 10:35

Е МОЈ ЈОЈА ОД ДОБОЈА,МОРА ДА СИ ОБРЕНОВ ПОТУРИЦА,ГЛАВА ТИ СЛУЗИ САМО ДА НЕ ПРОКИСНЕШ У СТОМАК.

Name

Балкан

17.11.2019 08:42

Народ није сирот него затуцан и заробљен у торове.Ови кримоси и ублехаси не би ову маглу никоме могли другом продавати осим својим овцама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сану

17.11.2019 09:30

наши тзв. академици ћуте, Додик их пита да ћуте и то су режимски академици-куповни, као ови дипломци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

17.11.2019 11:06

МОЈ ПРОФЕСОРЕ МАГЛА ЈЕ 25 ГОД.У РАТУ СМО ИМАЛИ САМО ЈЕДАН ЦИЉ А ТО ЈЕ ДА СТАНЕ РАТ.САДА СМО УШМИНКАНИ НАРОД БЕЗ ЦИЉА СА ТУМАРАЊЕМ РАЗНО РАЗНИМ БОЛЕСТИМА И ДРУГИМ ГЛУПОСТИМА.НИШТА НИЈЕ РЕАЛНО НИ СТВАРНО СВЕ ЈЕ НАМЈЕШТЕНО.

ОДГОВОРИТЕ