SNSD, SDA, HDZ prodaju maglu sirotom svijetu

Univerzitetski profesor i akademik Slavo Kukić komentarisao je za Vijesti. ba sastanke koje su prethodne sedmice imali lideri tri vodeće političke stranke u BiH – SDA, HDZ, SNSD.

Bosna i Hercegovina 16.11.2019 | 22:18
SNSD, SDA, HDZ prodaju maglu sirotom svijetu
Univerzitetski profesor i akademik Slavo Kukić komentarisao je za Vijesti.ba sastanke koje su prethodne sedmice imali lideri tri vodeće političke stranke u BiH – SDA, HDZ, SNSD.

Kada su u pitanju spomenuti sastanci i očekivanja od njih, profesor Kukić kaže da ne očekuje bukvalno ništa, jer oni nisu ponudili ništa novo u odnosu na prethodne sastanke, te ih Kukić smatra samo nastavkom igrokaza kojeg gledamo preko 13 mjeseci.

„Nažalost, i nastavak političke farse koju etnonacionalisti ovom narodu, kako god se on etnički izjašnjavao, prodaju punih 30 godina. Farsu zbog koje je izgubio svoje najmilije, zbog koje je i danas djecu primoran ispraćati u bijeli svijet, zbog koje, usprkos svemu tome, opet aplaudira i zbog koje će – iako, ta vrsta mazohizma svojstvena može biti samo maloumnima – etnonacionalistima i na slijedećim izborima dati glas kako bi ga mogli nastaviti uništavati.

Ali, tu se ništa ne može. I pomoći niko ne može. Tako će biti dok god tom istom narodu ne dođe iz dupeta u glavu“, kaže profesor Kukić.

Na pitanje šta Čović i Izetbegović podrazumijevaju kada kažu da su otoplili odnose i približili stavove, profesor Kukić odgovara da je to opet prodaja magle sirotom svijetu.

„U stvarnosti, zapravo, a to se moglo iščitati i iz podteksta njihovih izjava nakon najnovijeg sarajevskog sijela, dogovorili nisu baš ništa. Svako od njih je ostao i dalje u svojim rovovima. Zašto?

Moguće je da svaki od njih očekuje da logikom iscrpljivanja prisili onog drugog na popuštanje, a moguće je da status quo odgovara i jednom i drugom, a prema vani prodaju zjake kako bi izazvali osjećaj da, kao eto, nešto čine – i da su i ovaj put, kako bi Izetbegović rekao, napravili jedan korak, odnosno da se, Čovićevim vokabularom, nadaju kako će čitavu priču dovesti do kraja za nekih desetak-petnaest dana“, smatra naš sagovornik.

Čović nakon sastanka s Izetbegovićem kaže da je za NATO i EU put BiH, a dan kasnije nakon sastanka s Dodikom kaže da podržava stavove SNSD-a koji je opet protiv NATO-a puta. Kukić smatra da tu nema logike, te da je Čović zapravo protiv i EU i NATO puta.

„Prvo, Čović je jako zainteresiran za status quo. A to, drugim riječima kazano znači da je u stvarnosti i protiv NATO i protiv EU puta. Jer, ti putevi njega, kako stvari stoje, iz pozicije političke neupitnosti i moći kakvu na ovim prostorima odavno nije imao niko, vode pravo u zatvor“, smatra akademik Kukić.

S druge strane, dodaje Kukić, status quo mu osigurava svrstavanje uz Dodika, i on to čini u najneskrivenijoj formi, i orijentacija, ne prema Briselu nego prema Moskvi i Pekingu. Jesu li toga njegovi glasači svjesni ili ne, i smeta li im to, sasvim drugo je pitanje.

„Pošto je tim istim vrijednostima u istoj, možda i većoj mjeri, i iz istih ili sličnih razloga, vjeran i Milorad Dodik, timsko djelovanje na koje su se opredijelili sasvim je logičan slijed stvari“, kaže Kukić.

Kada je u pitanju budućnost ili skoro rješenje ove teške situacije, Kukić kaže kako ne vidi neko skoro rješenje.

„Ne. Jer, onima koji kontrolišu procese, odgovara isključivo ovakvo stanje – stanje da se ništa ne mijenja, stanje koje im pomaže u održavaju strahova, stanje kojim produžavaju sklonost etničkom homogeniziranju oko glavnih etničkih osi, u biti stanje kojim u sedlu moći i dalje ostaju oni“, kaže on.

On dodaje da u prilog tome, a ista priča se može izvesti na sve tri strane, svjedoče i najnoviji potezi SNSD-a na državnoj razini.

„Od usvajanja konstituisanja Savjeta ministara blokadom formiranja komisija državnog parlamenta odustali su onog časa kada je postalo izvjesno da bi im i komisije i državni parlament, a i Savjet ministara, mogli izmaći iz ruku. Vidite kako preko noći poslaše prijedlog svojih ljudi za te komisije. No, ima on druge instrumente kako da igrokaz, kojim se produžava status quo, nastavi.

Komisije će se formirati, ali neće raditi. Ili, uslovljavaće se rad drugih komisija akcijama komisije koja, a to je najavio jedan od Dodikovih jastrebova, treba predložiti Savjet ministara. I sve to obrazlažu obranom interesa Republike Srpske i srpskog naroda – iako, sve to nema nikakve veze niti sa interesima Srba, niti s interesima Republike Srpske nego samo i isključivo s interesima jedne interesne grupe, one oko Milorada Dodika“, zaključio je Slavo Kukić.

(Agencije)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

16.11.2019 21:29

Ovo je pravi Akademik.Ja da sam presjednik Republike Srpske trazio bi ga da pristupi Akademicima Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

I treba

16.11.2019 22:20

I treba da bude nista kada ih glasaju zbog nista,ako mi neki glasac objasni zbog cega glasa za stranke koje vladaju preko 17.godina ,vise ili manje,sto za njih glasa ja cu sebe uvjeriti da ovde ne zive bas samo glupani,u suprotnom je ovo i vise nego sto treba svakom normalnom da odseli odavde,pa gdje god,sto je najgorenod svega,GDJE GOD

Name

Mila

16.11.2019 23:25

A GDJE JE TO AKADEMIJA U RS NEPOSTOJI. SVE JE TO. GLASNO ĆUTANJEM

Name

Е

17.11.2019 05:22

Ово је само један обични паламуџија. Колико год трају ове три странке и ова тројица толико и он просипа из шупљег у празно. Чак шта више могло би се рећи да је на неки начин и он с њима у талу јер и њему одговара овај статус кво. 20 год прича једну те исту причу, можда и више али ја га пратим и слушам његово паламуђење 20 година

Name

Joja iz Doboja

17.11.2019 07:01

A da ga povedeš kući?

Name

Горан

17.11.2019 10:40

Алија је убио бих, сада је мртва, не вреди је оживљавати, Срби Србима, хрвати хрватима, а муслимани нека раде шта хоће, или могу.

Name

Re Mila

17.11.2019 11:00

Pa zato i kazem nama treba ovakav jedan Akademik koji bi pricao i nema veze sto je Hrvat.

Name

kuzman

17.11.2019 11:42

kad je Kuzmanović Dodikov ikad kritički rekao o Dodiku.

Name

papak br.1

17.11.2019 12:29

Vojin Mitrović-papak br.1 može kod Dodika postati akademik Papak, naučno dostignuće "Kako se postaje i opstaje Papak".

Name

Osvit

17.11.2019 08:01

Sjajan profesor ,veliki covjek ,gradanin ove zemlje. Nazalost , mjerilo u ovoj zemlji je vec poodavno ,koje ste nacije i koje vjere a ne sto znate i kakve moralne kvalitete posjedujete.

ODGOVORITE
Name

ma gdje bre

17.11.2019 10:46

Slusas li Ti njega kada govori?Bas me cudi sta cujes ako slusas.Vidio bi Ti njega da mu neko da da po svome nahodenju ovdje napravi drzavu.Kako bi nam zabiberio.Od Hrvata najbolji Covic,tu je Dodik u pravu.

Name

Pera

17.11.2019 08:21

Ma kakav predsjednik da to cini, on trazi akademike koji misle Dodikovom glavom.Na si akademici misle Dodikovom glavom

ODGOVORITE
Name

Arm

17.11.2019 10:35

E MOJ JOJA OD DOBOJA,MORA DA SI OBRENOV POTURICA,GLAVA TI SLUZI SAMO DA NE PROKISNEŠ U STOMAK.

Name

Balkan

17.11.2019 08:42

Narod nije sirot nego zatucan i zarobljen u torove.Ovi krimosi i ublehasi ne bi ovu maglu nikome mogli drugom prodavati osim svojim ovcama.

ODGOVORITE
Name

sanu

17.11.2019 09:30

naši tzv. akademici ćute, Dodik ih pita da ćute i to su režimski akademici-kupovni, kao ovi diplomci.

ODGOVORITE
Name

BOBA

17.11.2019 11:06

MOJ PROFESORE MAGLA JE 25 GOD.U RATU SMO IMALI SAMO JEDAN CILJ A TO JE DA STANE RAT.SADA SMO UŠMINKANI NAROD BEZ CILJA SA TUMARANJEM RAZNO RAZNIM BOLESTIMA I DRUGIM GLUPOSTIMA.NIŠTA NIJE REALNO NI STVARNO SVE JE NAMJEŠTENO.

ODGOVORITE