Скупљи радови подигли цијене станова у РС

Цијене свих грађевинских радова у станоградњи у Републици Српској скочиле су у трећем кварталу ове године за 0,1 одсто, што је аутоматски довело и до поскупљења некретнина на домаћем тржишту.

Република Српска 16.11.2019 | 19:23
Скупљи радови подигли цијене станова у РС
Према подацима Републичког завода за статистику, цијене архитектонских, конструкционих, као и водоинсталатерских и канализационих радова више су у односу на други овогодишњи квартал за 0,2 одсто, док су електроинсталациони, те машинско-инсталациони радови у станоградњи поскупјели за 0,1 одсто.

Бањалучанин Душко Т. који се већ десет година бави молерским радовима истиче да су цијене тих радова више у односу на прошлу годину.

– Много је посла а мајстора, бар оних правих, нема. Кречење бијелом бојом по квадрату лани је коштало око 1,50 КМ, док сада достиже и дупло више – рекао је Душко Т.

Да је недостатак квалификованих радника подигао цијене у станоградњи потврђују и у грађевинским предузећима широм Српске.

Директор грађевинског предузећа “МБ Модул” из Приједора Милан Мамлић истиче за “Глас Српске” да су били принуђени да подигну цијене и радова и станова.

– Велики број радника је отишао у иностранство у протеклом периоду и једноставно смо били принуђени да повећамо цијене грађевинско-занатских радова, што ја аутоматски утицало и на раст цијене квадрата – појаснио је Мамлић.

Додао је да су сва та кретања у сектору грађевинарства довела и до пролонгирања рокова, па они који купују станове чекају и до шест мјесеци дуже на усељење.

Извршни директор прњаворског грађевинског предузећа “Градип” Милан Бијелић каже да су тренутне цијене на нивоу оних из 2010. године.

– Сви грађевински радови су скупљи у односу на прије три године, али су то цијене које смо имали и прије кризе која нас је задесила. За нас су то сада нормалне цијене – рекао је Бијелић и додао да су станови поскупјели и због велике потражње.

Према подацима Завода за статистику, просјечна цијена продатих нових станова у трећем тромјесечју ове године била је 1.527 марака по квадрату, што је за 6,5 одсто више у односу на треће тромјесечје прошле године.

Милан Мамлић каже и да су с намјером да сачувају кадар многе грађевинске фирме повећале плате запосленима.

– Дневнице грађевинаца су повећане и генерално плате смо подигли и до 30 одсто да бисмо сачували квалитетне раднике – рекао је он. Глас Српске

(Глас Српске)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Мега

16.11.2019 19:28

Коме се то гради кад народ одлази?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм

16.11.2019 20:25

Доће ту неки други људи - како је кренуло , свиђало се то нама или не ?

Name

Ми6

16.11.2019 21:36

Радови су поскупљели и 50-60%

Name

Ре

17.11.2019 07:33

Гради се политичарима , пошто незнају шта ће са парама па улажу у некретнине по пар станова има већина.

Name

Ре

17.11.2019 08:10

Има јос оних који једва цекају да се доцепају града и све це дати да купе стан! Уосталом, продаваце градјевинари сами себи те станове! Мени га неце продати, квалитет градње нула, стеде на свему, послије пар година све се распада! Ја одох тамо гдје се постено ради и гдје је сигурно и тамо цу се поново куцити! Овдје само мозес доцекати једном да будес избјеглица! Нека хвала!

Name

Робин худ

17.11.2019 08:27

Даце вама ЕУ и до 30% вецу цјену и откупити све те станове да населе ове мигранте,арапи це нам бити комсије.

Name

Вупер

16.11.2019 23:34

Све несто около ст касно не кажете нема радника квалификовани. А сто има морају и они јести. Морају се дати веће плате или пропаде све и ово мало шзо је остало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теслицанин

17.11.2019 04:21

Ево код нас свеке године нице по једна или двије зграде са по 20 и више станова и све се то распрода, а стално се кука нема се пара народ је отишао итд, итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиријац

17.11.2019 07:20

Стижу мигранти. За њих се прави. Цим су добили одмах дрзављанство БиХ као и успјели преци све границе без докумената, онда вам је све јасно.

ОДГОВОРИТЕ