Skuplji radovi podigli cijene stanova u RS

Cijene svih građevinskih radova u stanogradnji u Republici Srpskoj skočile su u trećem kvartalu ove godine za 0,1 odsto, što je automatski dovelo i do poskupljenja nekretnina na domaćem tržištu.

Republika Srpska 16.11.2019 | 19:23
Skuplji radovi podigli cijene stanova u RS
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, cijene arhitektonskih, konstrukcionih, kao i vodoinstalaterskih i kanalizacionih radova više su u odnosu na drugi ovogodišnji kvartal za 0,2 odsto, dok su elektroinstalacioni, te mašinsko-instalacioni radovi u stanogradnji poskupjeli za 0,1 odsto.

Banjalučanin Duško T. koji se već deset godina bavi molerskim radovima ističe da su cijene tih radova više u odnosu na prošlu godinu.

– Mnogo je posla a majstora, bar onih pravih, nema. Krečenje bijelom bojom po kvadratu lani je koštalo oko 1,50 KM, dok sada dostiže i duplo više – rekao je Duško T.

Da je nedostatak kvalifikovanih radnika podigao cijene u stanogradnji potvrđuju i u građevinskim preduzećima širom Srpske.

Direktor građevinskog preduzeća “MB Modul” iz Prijedora Milan Mamlić ističe za “Glas Srpske” da su bili prinuđeni da podignu cijene i radova i stanova.

– Veliki broj radnika je otišao u inostranstvo u proteklom periodu i jednostavno smo bili prinuđeni da povećamo cijene građevinsko-zanatskih radova, što ja automatski uticalo i na rast cijene kvadrata – pojasnio je Mamlić.

Dodao je da su sva ta kretanja u sektoru građevinarstva dovela i do prolongiranja rokova, pa oni koji kupuju stanove čekaju i do šest mjeseci duže na useljenje.

Izvršni direktor prnjavorskog građevinskog preduzeća “Gradip” Milan Bijelić kaže da su trenutne cijene na nivou onih iz 2010. godine.

– Svi građevinski radovi su skuplji u odnosu na prije tri godine, ali su to cijene koje smo imali i prije krize koja nas je zadesila. Za nas su to sada normalne cijene – rekao je Bijelić i dodao da su stanovi poskupjeli i zbog velike potražnje.

Prema podacima Zavoda za statistiku, prosječna cijena prodatih novih stanova u trećem tromjesečju ove godine bila je 1.527 maraka po kvadratu, što je za 6,5 odsto više u odnosu na treće tromjesečje prošle godine.

Milan Mamlić kaže i da su s namjerom da sačuvaju kadar mnoge građevinske firme povećale plate zaposlenima.

– Dnevnice građevinaca su povećane i generalno plate smo podigli i do 30 odsto da bismo sačuvali kvalitetne radnike – rekao je on. Glas Srpske

(Glas Srpske)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Mega

16.11.2019 19:28

Kome se to gradi kad narod odlazi?

ODGOVORITE
Name

Hmm

16.11.2019 20:25

Doće tu neki drugi ljudi - kako je krenulo , sviđalo se to nama ili ne ?

Name

Mi6

16.11.2019 21:36

Radovi su poskupljeli i 50-60%

Name

Ре

17.11.2019 07:33

Гради се политичарима , пошто незнају шта ће са парама па улажу у некретнине по пар станова има већина.

Name

Re

17.11.2019 08:10

Ima jos onih koji jedva cekaju da se docepaju grada i sve ce dati da kupe stan! Uostalom, prodavace gradjevinari sami sebi te stanove! Meni ga nece prodati, kvalitet gradnje nula, stede na svemu, poslije par godina sve se raspada! Ja odoh tamo gdje se posteno radi i gdje je sigurno i tamo cu se ponovo kuciti! Ovdje samo mozes docekati jednom da budes izbjeglica! Neka hvala!

Name

Robin hud

17.11.2019 08:27

Dace vama EU i do 30% vecu cjenu i otkupiti sve te stanove da nasele ove migrante,arapi ce nam biti komsije.

Name

Vuper

16.11.2019 23:34

Sve nesto okolo st kasno ne kažete nema radnika kvalifikovani. A sto ima moraju i oni jesti. Moraju se dati veće plate ili propade sve i ovo malo šzo je ostalo

ODGOVORITE
Name

Teslicanin

17.11.2019 04:21

Evo kod nas sveke godine nice po jedna ili dvije zgrade sa po 20 i više stanova i sve se to rasproda, a stalno se kuka nema se para narod je otišao itd, itd.

ODGOVORITE
Name

Sirijac

17.11.2019 07:20

Stižu migranti. Za njih se pravi. Cim su dobili odmah drzavljanstvo BiH kao i uspjeli preci sve granice bez dokumenata, onda vam je sve jasno.

ODGOVORITE