Нереди у главном граду Француске

Због обиљежавања прве годишњице свог дјеловања Жути прслуци из цијеле Француске организовали су протесте у Паризу.

Свијет 16.11.2019 | 18:21
Нереди у главном граду Француске
Неколико особа је ухапшено, полиција је испалила сузавац како би растјерала демонстранте, а покушај да се блокира главна обилазница око града је спријечен, а у једном дијелу града демонстранти су запалили дрвене палете, пише ББЦ.

Полиција је саопштила да су ухапшене 33 особе, објавила је агенција Реутерс. Окупљање грађана забрањено је у близини познатих туристичких дестинација – попут Ајфеловог торња, док је затворено двадесет станица париског метроа.



Демонстранти су на градским улицама палили канте за смеће, бацали бетонске коцке и калдрму на полицајце и подизајући барикаде. Преврнута су два возила, док су један мотоцикл и возило запаљени – на шта је полиција одговорила воденим топом и сузавцем, пише Глас Америке.

У јужном дијелу града на Тргу Италије демонстранти који су скривали лица упали су и оштетили пословницу банковног ланца ХСБЦ. Такође, неколико стотина демонстраната спријечено је у покушају да закрче париски кружни пут у том граду, пише Тањуг.



Најава нових протеста

Како ише Глас Америке, такозвани протести жутих прслука, који су добили назив по јакнама или прслуцима које су носили демонстранти, отпочели су новембра 2018. усљед раста цијена горива и пораста трошкова живота у Француској. Протести су прерасли у шири покрет против економских реформи које је покушао да спроведе француски предсједник Еммануел Мацрон.

Протеком времена протести су изгубили на снази – масовност му је са десетина хиљада грађана опала на неколико хиљада. На врхунцу – градске улице окупирало је и до 300.00 људи.

Крајем прошле године сваке недјеље блокирани су поједини дијелови Француске, разбијали су се у неколико мањих група, које су сваке суботе понављале своје захтјеве, пише ББЦ.



(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

баухау

16.11.2019 17:50

Ови гори него темпирана бомба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

17.11.2019 08:18

Кад Систем гази људе, једва се крпи крај са крајем. Људи незадовољни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.11.2019 13:52

Кад се непостује систем онда гамад узме себи за право сваста само ударат треба