Neredi u glavnom gradu Francuske

Zbog obilježavanja prve godišnjice svog djelovanja Žuti prsluci iz cijele Francuske organizovali su proteste u Parizu.

Svijet 16.11.2019 | 18:21
Neredi u glavnom gradu Francuske
Nekoliko osoba je uhapšeno, policija je ispalila suzavac kako bi rastjerala demonstrante, a pokušaj da se blokira glavna obilaznica oko grada je spriječen, a u jednom dijelu grada demonstranti su zapalili drvene palete, piše BBC.

Policija je saopštila da su uhapšene 33 osobe, objavila je agencija Reuters. Okupljanje građana zabranjeno je u blizini poznatih turističkih destinacija – poput Ajfelovog tornja, dok je zatvoreno dvadeset stanica pariskog metroa.Demonstranti su na gradskim ulicama palili kante za smeće, bacali betonske kocke i kaldrmu na policajce i podizajući barikade. Prevrnuta su dva vozila, dok su jedan motocikl i vozilo zapaljeni – na šta je policija odgovorila vodenim topom i suzavcem, piše Glas Amerike.

U južnom dijelu grada na Trgu Italije demonstranti koji su skrivali lica upali su i oštetili poslovnicu bankovnog lanca HSBC. Takođe, nekoliko stotina demonstranata spriječeno je u pokušaju da zakrče pariski kružni put u tom gradu, piše Tanjug.Najava novih protesta

Kako iše Glas Amerike, takozvani protesti žutih prsluka, koji su dobili naziv po jaknama ili prslucima koje su nosili demonstranti, otpočeli su novembra 2018. usljed rasta cijena goriva i porasta troškova života u Francuskoj. Protesti su prerasli u širi pokret protiv ekonomskih reformi koje je pokušao da sprovede francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Protekom vremena protesti su izgubili na snazi – masovnost mu je sa desetina hiljada građana opala na nekoliko hiljada. Na vrhuncu – gradske ulice okupiralo je i do 300.00 ljudi.

Krajem prošle godine svake nedjelje blokirani su pojedini dijelovi Francuske, razbijali su se u nekoliko manjih grupa, koje su svake subote ponavljale svoje zahtjeve, piše BBC.(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

bauhau

16.11.2019 18:50

Ovi gori nego tempirana bomba.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

17.11.2019 09:18

Kad Sistem gazi ljude, jedva se krpi kraj sa krajem. Ljudi nezadovoljni.

ODGOVORITE
Name

Re

17.11.2019 14:52

Kad se nepostuje sistem onda gamad uzme sebi za pravo svasta samo udarat treba