Посебна сједница без очекиваних резултата

Посебна сједница Народне скупштине, на којој је усвојена Информација о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Републике Српске, није дала очекиване резултате, тврде посланици опозиције. У емисији "Изазови" наводе да је циљ маратонске сједнице била СНСД-ова представа за јавност.

Република Српска 15.11.2019 | 22:57
Посебна сједница без очекиваних резултата
С друге стране, већина у Парламенту задовољна - кажу: Циљ је постигнут.

У СДС-у и ПДП-у јасни-националног јединства у парламенту није било, јер није било воље за заједничко дјеловање.

"У материјалима које смо добили писало је да је СДС злочиначка организација и много других неистина. Оно што је Мирко Шаровић рекао најбоље је поновити - покушали су да напишу нову историју. Овдје није била прича о националном јединству, него како да се обезбиједи да у Савјет министара уђе СНСД", каже посланик СДС-а Давор Шешић.

То потврђују и закључци које је усвојила НСРС на челу са СНСД-ом, каже Шешић.

"Грађани треба да знају да, једна од двије измјене Устава БиХ, јесте да је Брчко дистрикт власништво Републике Српске и ФБиХ. За то су гласали посланици СНСД-а", наводи Шешић.

Срђан Тодоровић, посланик СП-а у НС Републике Српске каже да су се неке надлежности пренијеле на ниво БиХ с намјером да се убрза европски процес.

"Сад не улазимо ко се сложио с том одлуком да надлежност буде пренесена. То је било с најбољом намјером, под претпоставком да ћемо убрзати процесе ка ЕУ и да ћемо учинити функционалније неке ствари у БиХ", појашњава Тодоровић.

Галић даље наводи:

"СДС и ПДП су учествовали у преносу неких надлежности, а СНСД је учествовао у преносу свеке надлежности - Закон о војсци БиХ, СИПА, државна гранична служба, личне карте, пасоши таблице..."

Пренос надлежности или политички обрачун, како год, парламентарна већина јасна - поентирала је Република Српска.



"Ми имамо надлежност, ми можемо да дјелујемо, ови закључци су добра полазна тачка, можда је било грешке у начину креирања ове Информације, али милим да је коректно од Милорада Додика и кад је позвао опозицију за заједничко формирање власти на нивоу БиХ, можда се то нама у ДНС-у није свидјело, али мислим да је то једини исправан пут", каже Александар Главаш, посланик ДНС-а у НС Републике Српске.

У Посланичкој групи "Заједно за БиХ" приликом гласања били су суздржани. Сматрају да став Парламента неће ништа да пормјени.

"Милим да то неће изазвати никакав ефекат и да је то било само да се подигне медијска прашина, као и да се дисциплинује опозиција", наводи Един Рамић, предсједник Посланичке групе “Заједно за БиХ” у НС Републике Српске (СДА).

"Ако гласате за нешто што је лоше, немојте очекивати да ћете имати добар ефекат", закључује Шешић.

Потребне су посебне сједнице, али с другим темама, економија на ниским гранама, масовни одлазак становништва и живот без перспективе у БиХ, рекли су посланици опозиције гостујући у емисији "Изазови" БН телевизије.





БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Трла баба лан

16.11.2019 01:27

Трла баба лан да јој продје дан. Скуп криминалаца у одијелима и нема ста да расправља осим да кад Додик прода све надлезности донесе као Одлуку да није продао. Каква лудацка земља смо ми.

ОДГОВОРИТЕ