Posebna sjednica bez očekivanih rezultata

Posebna sjednica Narodne skupštine, na kojoj je usvojena Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske, nije dala očekivane rezultate, tvrde poslanici opozicije. U emisiji "Izazovi" navode da je cilj maratonske sjednice bila SNSD-ova predstava za javnost.

Republika Srpska 15.11.2019 | 22:57
Posebna sjednica bez očekivanih rezultata
S druge strane, većina u Parlamentu zadovoljna - kažu: Cilj je postignut.

U SDS-u i PDP-u jasni-nacionalnog jedinstva u parlamentu nije bilo, jer nije bilo volje za zajedničko djelovanje.

"U materijalima koje smo dobili pisalo je da je SDS zločinačka organizacija i mnogo drugih neistina. Ono što je Mirko Šarović rekao najbolje je ponoviti - pokušali su da napišu novu istoriju. Ovdje nije bila priča o nacionalnom jedinstvu, nego kako da se obezbijedi da u Savjet ministara uđe SNSD", kaže poslanik SDS-a Davor Šešić.

To potvrđuju i zaključci koje je usvojila NSRS na čelu sa SNSD-om, kaže Šešić.

"Građani treba da znaju da, jedna od dvije izmjene Ustava BiH, jeste da je Brčko distrikt vlasništvo Republike Srpske i FBiH. Za to su glasali poslanici SNSD-a", navodi Šešić.

Srđan Todorović, poslanik SP-a u NS Republike Srpske kaže da su se neke nadležnosti prenijele na nivo BiH s namjerom da se ubrza evropski proces.

"Sad ne ulazimo ko se složio s tom odlukom da nadležnost bude prenesena. To je bilo s najboljom namjerom, pod pretpostavkom da ćemo ubrzati procese ka EU i da ćemo učiniti funkcionalnije neke stvari u BiH", pojašnjava Todorović.

Galić dalje navodi:

"SDS i PDP su učestvovali u prenosu nekih nadležnosti, a SNSD je učestvovao u prenosu sveke nadležnosti - Zakon o vojsci BiH, SIPA, državna granična služba, lične karte, pasoši tablice..."

Prenos nadležnosti ili politički obračun, kako god, parlamentarna većina jasna - poentirala je Republika Srpska.



"Mi imamo nadležnost, mi možemo da djelujemo, ovi zaključci su dobra polazna tačka, možda je bilo greške u načinu kreiranja ove Informacije, ali milim da je korektno od Milorada Dodika i kad je pozvao opoziciju za zajedničko formiranje vlasti na nivou BiH, možda se to nama u DNS-u nije svidjelo, ali mislim da je to jedini ispravan put", kaže Aleksandar Glavaš, poslanik DNS-a u NS Republike Srpske.

U Poslaničkoj grupi "Zajedno za BiH" prilikom glasanja bili su suzdržani. Smatraju da stav Parlamenta neće ništa da pormjeni.

"Milim da to neće izazvati nikakav efekat i da je to bilo samo da se podigne medijska prašina, kao i da se disciplinuje opozicija", navodi Edin Ramić, predsjednik Poslaničke grupe “Zajedno za BiH” u NS Republike Srpske (SDA).

"Ako glasate za nešto što je loše, nemojte očekivati da ćete imati dobar efekat", zaključuje Šešić.

Potrebne su posebne sjednice, ali s drugim temama, ekonomija na niskim granama, masovni odlazak stanovništva i život bez perspektive u BiH, rekli su poslanici opozicije gostujući u emisiji "Izazovi" BN televizije.





BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Trla baba lan

16.11.2019 01:27

Trla baba lan da joj prodje dan. Skup kriminalaca u odijelima i nema sta da raspravlja osim da kad Dodik proda sve nadleznosti donese kao Odluku da nije prodao. Kakva ludacka zemlja smo mi.

ODGOVORITE