Француска послала нове принципе за Западни Балкан

Француска је четири дана пред министарски састанак Савјета ЕУ, који је заказан за 19. новембар у Бриселу, земљама чланицама доставила документ у коме се налази приједлог четири принципа на којима би требало да се заснива нова методологија политике проширења.

Свијет 15.11.2019 | 21:54
Француска послала нове принципе за Западни Балкан
Према сазнањима Тањуга у Бриселу, француски приједлог реформе политике проширења заснива се на четири принципа - постепено приступање, отварање структурних фондова ЕУ, али и стриктнија политика условљавања и ревирзибилност процеса проширање.

Документ наглашава да Француска "недвосмислено пружа подршку европској перспективи земаља западног Балкана".

Наводи се да су "ближе везе са ЕУ једини пут да земље региона изграде, односно консолидују своје државе на основама владавине права, да наставе економски и друштвени развој, да младима обезбиједе будућност и промовишу политику проширења.

"Обновљен принцип приступања произилази из неопходности да се подрже земље западног Балкана у реформама неопходним да би се у потпуности ускладиле са владавином права и општим ЕУ стандардима", наводи се у француском документу.

Осим постепене имплементације обавеза које произлазе из чланства у ЕУ, земље кандидати требале би да добију и одређена "права".

Једно од њих се односи на повећано финансирање, како кроз претприступне фондове, тако и кроз приступ фондовима намијењеним за земље чланице.

"Земље кандидати би тако могле да добијају средства из ЕУ структурних фондова постепено, у зависности од степена приступања и спровођења реформи", наводи се у француском документу.

Тиме би и грађани региона могли конкретније да виде користи од приступања ЕУ, и прије уласка у пуноправно чланство.

Французи се и у овом документу залажу за такозвану реверзибилност процеса проширења, односно за принцип санкционисања земља које назадују на путу приступања.

Извори из ЕУ каже да се очекује да министри општих полова ЕУ на састанку 19. новембра као посљедњу тачку дневног реда размотре ситуацију у области политике проширења и приступног процеса, али да се не очекује и дефинисање конкретних закључака Савета ЕУ.

"Не знамо колико ћемо моћи да будемо конкретни, али свакако желимо да пошаљемо позитивну поруку", поручују из Савјета.

Наводи се да ће министарска дискусија у уторак бити усмјерена у првом реду на "дефинисање радног и временског оквира", када је у питању рад на политици проширења ЕУ.

Из Савјета ЕУ, којим тренутно предсједава Финска, подсјећају да је у питању "транзициони" тренутак за ЕУ институције, и да се тек чека формирање нове Европске комисије, која би требала да, уколико буде захтјева од земља чланица, изради нову методологију политике проширења.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

вицо

16.11.2019 04:01

зашто је лош сигнал

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

16.11.2019 07:25

Да нас желе у ЕУ већ би били, на власт би поставили карактерне људе, а не мафијаше као сад.

ОДГОВОРИТЕ