Francuska poslala nove principe za Zapadni Balkan

Francuska je četiri dana pred ministarski sastanak Savjeta EU, koji je zakazan za 19. novembar u Briselu, zemljama članicama dostavila dokument u kome se nalazi prijedlog četiri principa na kojima bi trebalo da se zasniva nova metodologija politike proširenja.

Svijet 15.11.2019 | 21:54
Francuska poslala nove principe za Zapadni Balkan
Prema saznanjima Tanjuga u Briselu, francuski prijedlog reforme politike proširenja zasniva se na četiri principa - postepeno pristupanje, otvaranje strukturnih fondova EU, ali i striktnija politika uslovljavanja i revirzibilnost procesa proširanje.

Dokument naglašava da Francuska "nedvosmisleno pruža podršku evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana".

Navodi se da su "bliže veze sa EU jedini put da zemlje regiona izgrade, odnosno konsoliduju svoje države na osnovama vladavine prava, da nastave ekonomski i društveni razvoj, da mladima obezbijede budućnost i promovišu politiku proširenja.

"Obnovljen princip pristupanja proizilazi iz neophodnosti da se podrže zemlje zapadnog Balkana u reformama neophodnim da bi se u potpunosti uskladile sa vladavinom prava i opštim EU standardima", navodi se u francuskom dokumentu.

Osim postepene implementacije obaveza koje proizlaze iz članstva u EU, zemlje kandidati trebale bi da dobiju i određena "prava".

Jedno od njih se odnosi na povećano finansiranje, kako kroz pretpristupne fondove, tako i kroz pristup fondovima namijenjenim za zemlje članice.

"Zemlje kandidati bi tako mogle da dobijaju sredstva iz EU strukturnih fondova postepeno, u zavisnosti od stepena pristupanja i sprovođenja reformi", navodi se u francuskom dokumentu.

Time bi i građani regiona mogli konkretnije da vide koristi od pristupanja EU, i prije ulaska u punopravno članstvo.

Francuzi se i u ovom dokumentu zalažu za takozvanu reverzibilnost procesa proširenja, odnosno za princip sankcionisanja zemlja koje nazaduju na putu pristupanja.

Izvori iz EU kaže da se očekuje da ministri opštih polova EU na sastanku 19. novembra kao posljednju tačku dnevnog reda razmotre situaciju u oblasti politike proširenja i pristupnog procesa, ali da se ne očekuje i definisanje konkretnih zaključaka Saveta EU.

"Ne znamo koliko ćemo moći da budemo konkretni, ali svakako želimo da pošaljemo pozitivnu poruku", poručuju iz Savjeta.

Navodi se da će ministarska diskusija u utorak biti usmjerena u prvom redu na "definisanje radnog i vremenskog okvira", kada je u pitanju rad na politici proširenja EU.

Iz Savjeta EU, kojim trenutno predsjedava Finska, podsjećaju da je u pitanju "tranzicioni" trenutak za EU institucije, i da se tek čeka formiranje nove Evropske komisije, koja bi trebala da, ukoliko bude zahtjeva od zemlja članica, izradi novu metodologiju politike proširenja.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

vico

16.11.2019 04:01

zašto je loš signal

ODGOVORITE
Name

Jaffa

16.11.2019 07:25

Da nas žele u EU već bi bili, na vlast bi postavili karakterne ljude, a ne mafijaše kao sad.

ODGOVORITE