Европол: Зарадили два милиона евра од миграната

Европска полицијска агенција (Европол) објавила је да је широм континента закључила истрагу о великој криминалној мрежи која је користила камионе за кријумчарење миграната у западну Европу и ухапсила 36 кријумчара.

Свијет 15.11.2019 | 21:32
Европол: Зарадили два милиона евра од миграната
Истрага је открила да је организована криминална мрежа зарадила више од два милиона евра од 580 кријумчарених миграната који су камионима путовали према западној Европи.

Бројни мигранти су изгубили живот посљедњих година након што су, на путу кроз Европу, превожени у камионским приколицама, без довољно ваздуха или воде.

Током  посљедње фазе операције румунска полиција извршила је осам претреса и ухапсила четири осумњичена члана групе за организовани криминал. Њемачка федерална полиција извршила је пет претреса.

Истрага је открила масовну мрежу кријумчарења људи који су долазили у Румунију, а затим у Њемачку. Током задњег дијела путовања у западну Европу мигранти су били присиљени да путују камионима.

У саопштењу Европол наводи да су током операције три особе за које се сумња да су организатори ухапшене у Њемачкој, Грчкој и Великој Британији, а ухапшено је још десет возача камиона и помагача. Четири возача камиона ухапшена су у Чешкој и осуђени су у Њемачкој на затворске казне од 20 мјесеци до више од пет година, а још један је ухапшен и чека пресуду у Мађарској.

Посљедњи шокантан случај кријумчарења миграната догодио се прошлог мјесеца када су кријумчари користили хладњачу за шверцовање 39 кинеских миграната у Велику Британију, јер су на тај начин заобишли провјеру термичким скенером.

Хладњача је стигла у луку Пурфлит у Есексу из белгијске луке Зебриж, а сви мигранти су пронађени мртви. Мјештани Пурфлита рекли су "Дејли мејлу" да су често виђали групе миграната у близини мјеста на којем је нађена хладњача са тијелима. Извори британског "Тајмса" су открили да полиција и лучке власти нису реаговали на упозорења локалног становништва да се у близини докова дешава шверц људи.

Акција

Европол је истакао да је истрагу покренула њемачка полиција прошле године у Њемачкој, када су власти откриле мигранте из Ирана, Ирака и Сирије како улазе у Њемачку у камионима преко Чешке и Мађарске.

Након тога у акцију су се укључиле колеге из Аустрије, Грчке, Чешке, Мађарске, Румуније и Велике Британије.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ре

15.11.2019 22:29

Кином се расипати како је тренутно јака и стабилна када оно по 39 кинеских миграната у камионима за ЕУ. Ваљда бјеже од те доброте.

ОДГОВОРИТЕ