Evropol: Zaradili dva miliona evra od migranata

Evropska policijska agencija (Evropol) objavila je da je širom kontinenta zaključila istragu o velikoj kriminalnoj mreži koja je koristila kamione za krijumčarenje migranata u zapadnu Evropu i uhapsila 36 krijumčara.

Svijet 15.11.2019 | 21:32
Evropol: Zaradili dva miliona evra od migranata
Istraga je otkrila da je organizovana kriminalna mreža zaradila više od dva miliona evra od 580 krijumčarenih migranata koji su kamionima putovali prema zapadnoj Evropi.

Brojni migranti su izgubili život posljednjih godina nakon što su, na putu kroz Evropu, prevoženi u kamionskim prikolicama, bez dovoljno vazduha ili vode.

Tokom  posljednje faze operacije rumunska policija izvršila je osam pretresa i uhapsila četiri osumnjičena člana grupe za organizovani kriminal. Njemačka federalna policija izvršila je pet pretresa.

Istraga je otkrila masovnu mrežu krijumčarenja ljudi koji su dolazili u Rumuniju, a zatim u Njemačku. Tokom zadnjeg dijela putovanja u zapadnu Evropu migranti su bili prisiljeni da putuju kamionima.

U saopštenju Evropol navodi da su tokom operacije tri osobe za koje se sumnja da su organizatori uhapšene u Njemačkoj, Grčkoj i Velikoj Britaniji, a uhapšeno je još deset vozača kamiona i pomagača. Četiri vozača kamiona uhapšena su u Češkoj i osuđeni su u Njemačkoj na zatvorske kazne od 20 mjeseci do više od pet godina, a još jedan je uhapšen i čeka presudu u Mađarskoj.

Posljednji šokantan slučaj krijumčarenja migranata dogodio se prošlog mjeseca kada su krijumčari koristili hladnjaču za švercovanje 39 kineskih migranata u Veliku Britaniju, jer su na taj način zaobišli provjeru termičkim skenerom.

Hladnjača je stigla u luku Purflit u Eseksu iz belgijske luke Zebriž, a svi migranti su pronađeni mrtvi. Mještani Purflita rekli su "Dejli mejlu" da su često viđali grupe migranata u blizini mjesta na kojem je nađena hladnjača sa tijelima. Izvori britanskog "Tajmsa" su otkrili da policija i lučke vlasti nisu reagovali na upozorenja lokalnog stanovništva da se u blizini dokova dešava šverc ljudi.

Akcija

Evropol je istakao da je istragu pokrenula njemačka policija prošle godine u Njemačkoj, kada su vlasti otkrile migrante iz Irana, Iraka i Sirije kako ulaze u Njemačku u kamionima preko Češke i Mađarske.

Nakon toga u akciju su se uključile kolege iz Austrije, Grčke, Češke, Mađarske, Rumunije i Velike Britanije.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Re

15.11.2019 23:29

Kinom se rasipati kako je trenutno jaka i stabilna kada ono po 39 kineskih migranata u kamionima za EU. Valjda bježe od te dobrote.

ODGOVORITE