РС: Агенција за банкарство уштедила новац

– Агенција за банкарство Републике Српске добиће потпуно бесплатно извјештајни систем за који су планирали издвојити 200. 000 марака, а за то се могу највише захвалити предузећу “Сириус 2010” које је жалбом оборило незаконит тендер за набавку софтвера, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 15.11.2019 | 15:13
РС: Агенција за банкарство уштедила новац
Након што је непрописно расписани тендер за набавку софтвера пропао, Агенција је била присиљена отказати поступак набавке, да би се накнадно показало да је тендер био и непотребан јер ће услугу развоја извјештајног система добити кроз донацију.

У питању је организација ФИНРА, УСАИД-ов пројекат реформе финансијског сектора.

“ФИНРА се понудила да спроведе активности везане за имплементацију и финансирање ове услуге и уступи исту као донацију”, наводе у Агенцији.



Подсјећамо, Агенција је почетком септембра ове године огласила набавку у којој није навела вриједност процијењене вриједности набавке.

На то су их понуђачи од самог почетка упозоравали али је Агенција упорно одбијала да исправи документацију, правдајући се да на то имају право.

Затим је предузеће “Сириус 2010” из Бањалуке упутило жалбу Канцеларији за разматрање жалби која је утврдила како се ради о кршењу закона па јој није преостало ништа друго него да поништи документацију.

“Прикривањем процијењене вриједности набавке уговорни орган је прекршио основне принципе порписане законом, а према којима мора поступати транспарентно на начин да омогући активну и правичну конкуренцију”, наводи се у рјешењу канцеларије.

Занимљиво је да у Агенцији за банкарство нису имали прецизно објашњење зашто нису жељели да објаве процијењену вриједност.

“Агенција за јавне набавке је на Порталу јавних набавки оставила избор уговорном органу да ли ће унесени податак о висини процијењене вриједности јавне набавке бити видљив или не”, правдали су се они.

Међутим, Агенција за банкарство је на својој интернет страници објавила извод из плана јавних набавки у 2019. години у којем је наведена процијењена вриједност набавке од 200.000 марака.

Подсјећамо, како је ЦАПИТАЛ раније писао извјештајни систем треба да упозорава на неправилности у пословању банака.

(Цапитал)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

проинтер

15.11.2019 15:06

софтверску мафију преузео је Проинтер Додиков.

ОДГОВОРИТЕ