RS: Agencija za bankarstvo uštedila novac

– Agencija za bankarstvo Republike Srpske dobiće potpuno besplatno izvještajni sistem za koji su planirali izdvojiti 200. 000 maraka, a za to se mogu najviše zahvaliti preduzeću “Sirius 2010” koje je žalbom oborilo nezakonit tender za nabavku softvera, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 15.11.2019 | 15:13
RS: Agencija za bankarstvo uštedila novac
Nakon što je nepropisno raspisani tender za nabavku softvera propao, Agencija je bila prisiljena otkazati postupak nabavke, da bi se naknadno pokazalo da je tender bio i nepotreban jer će uslugu razvoja izvještajnog sistema dobiti kroz donaciju.

U pitanju je organizacija FINRA, USAID-ov projekat reforme finansijskog sektora.

“FINRA se ponudila da sprovede aktivnosti vezane za implementaciju i finansiranje ove usluge i ustupi istu kao donaciju”, navode u Agenciji.Podsjećamo, Agencija je početkom septembra ove godine oglasila nabavku u kojoj nije navela vrijednost procijenjene vrijednosti nabavke.

Na to su ih ponuđači od samog početka upozoravali ali je Agencija uporno odbijala da ispravi dokumentaciju, pravdajući se da na to imaju pravo.

Zatim je preduzeće “Sirius 2010” iz Banjaluke uputilo žalbu Kancelariji za razmatranje žalbi koja je utvrdila kako se radi o kršenju zakona pa joj nije preostalo ništa drugo nego da poništi dokumentaciju.

“Prikrivanjem procijenjene vrijednosti nabavke ugovorni organ je prekršio osnovne principe porpisane zakonom, a prema kojima mora postupati transparentno na način da omogući aktivnu i pravičnu konkurenciju”, navodi se u rješenju kancelarije.

Zanimljivo je da u Agenciji za bankarstvo nisu imali precizno objašnjenje zašto nisu željeli da objave procijenjenu vrijednost.

“Agencija za javne nabavke je na Portalu javnih nabavki ostavila izbor ugovornom organu da li će uneseni podatak o visini procijenjene vrijednosti javne nabavke biti vidljiv ili ne”, pravdali su se oni.

Međutim, Agencija za bankarstvo je na svojoj internet stranici objavila izvod iz plana javnih nabavki u 2019. godini u kojem je navedena procijenjena vrijednost nabavke od 200.000 maraka.

Podsjećamo, kako je CAPITAL ranije pisao izvještajni sistem treba da upozorava na nepravilnosti u poslovanju banaka.

(Capital)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

prointer

15.11.2019 16:06

softversku mafiju preuzeo je Prointer Dodikov.

ODGOVORITE