Крах оптужнице за тероризам у Републици Српској

Стоматолошки техничар Милан Мацура данас је у Окружном суду у Бањалуци ослобођен кривице по оптужници за кривично дјело тероризам.  

Република Српска 15.11.2019 | 14:47
Крах оптужнице за тероризам у Републици Српској
Судија Сњежана Кудрић у образложењу пресуде изјавила је да Републичко јавно тужилаштво није доказало кривицу оптуженог.

– Порука коју је на Инстаграму написао Мацура није се могла схватити као озбиљна пријетња, нити је било доказа за тако нешто – изјавила је Кудрићева.

На овај начин, прва оптужница за тероризам Републичког јавног тужилаштва доживјела је потпуни крах и то након поновљеног суђења. Врховни суд Републике Српске у септембру ове године укинуо је пресуду којом је Милан Мацура из Бањалуке био осуђен на условну казну од годину дана затвора због тероризма.

Став Врховног суда РС био је да изведени докази током суђења нису потврдили да је Мацура починио кривично дјело тероризма. У образложењу пресуде Врховни суд РС је између осталог навео да тероризам мора имати два основна елемента, радњу извршења и циљ. 

У случају Милана Мацуре, како је даље образложио Врховни суд, не произилази да је спорну поруку објављену на Инстаграму, оптужени објавио у циљу, односно у намјери озбиљног застрашивања грађана.

Спорну поруку коју је Републичко јавно тужилаштво оквалификовало као тероризам преносимо у цјелости:

– Волио бих да се ова моја молба схвати јако озбиљно. Цијеним да би све добротворне организације на овим просторима које се баве увозом Ц4 експлозива, нафте, бомби, минобацача, калашњикова итд, а и није да их нема, имали корист од сљедећег. Одговорно тврдим да сам првокласан материјал за самоубицу и вољан сам да то покажем на примјеру “Зимзограда”. Без проблема могу натоварити на мене 150 килограма Ц4, без да ико посумња, а када постигнем потребно убрзање, нико ме не зауставља. Вјерујем да са том количином могу обухватити пречник Брко – Роyал Плаза, умро сам пресрећан. А зашто то радим?! Ријечима пјесника: моја жртва у односу на добробит народа. Захваљиваћете ми се за цца 20 година. Ослободићу вас погани, смрдљивих кобасица, разређеног пива, вина и ракија. Примитивизма бл. газда, дрољетина и свих осталих пиз…. По мени ће се звати школе, установе, јавна добра. Дјеци ћете давати моја имена и тјерати их да дижу сиров челик. О мени ће се учити, причати бајке – написао је оптужени Мацура 8. децембра 2016. године на свом профилу.

Хапшење

Порука Милана Мацуре објављена на његовом Инстаграму профиле била је “закачена” на страницу “Зимзограда” након чега су организатори одмах обавијестили полицију, којој није требало дуго да ухапси младића. Током суђења једини који су се осетили угроженима били су организатори поменуте манифестације.

(Српскаинфо)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Предраг

15.11.2019 13:52

Мацура је бог . То генијалчино је..м ли има камен сељачки -неписмени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сако

15.11.2019 14:08

Ми смо стварно дно дна од дрзаве, свака цаст овом момку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

15.11.2019 14:27

ПРАВДА.

ОДГОВОРИТЕ