Десетогодишњица смрти српског патријарха Павла

- Данас се обележава десет година од смрти српског патријарха Павла.

Србија 15.11.2019 | 07:55
Десетогодишњица смрти српског патријарха Павла
Тим поводом ће, у манастиру Раковица у Београду, где је сахрањен, и Кућинцима, селу у Славонији, у коме је рођен бити служене литургије. У Кућинцима биће освештана обновљена црква Светих апостола Петра и Павла у којој је патријарх Павле крштен.

Како је Тањугу рекао отац Ђорђе Теодоровић из епископије пакрачко-славонске, цркву чија је обнова, након што је до темеља уништена у последњем рату, почела у августу 2010, освештаће српски патријарх Иринеј.

Патријарх Палве који је у народу био омиљен због скромности и истинољубивости, био је 44. српски патријарх и преминуо је у 95. години 15. новембра 2009. године. На дан сахране, на путу од Саборне цркве у Београду где је ковчег с телом био било изложен, до порте манастира Раковица испратиле стотине хиљада поштовалаца.

Епископ Павле, родјен као Гојко Стојчевић, именован је за 44. српског патријарха почетком децембра 1990. године, када је на трону Светог Саве наследио патријарха Германа.

Патријарх Павле бавио се и научним радом, међу објављеним делима су "Монографија о манастиру Девич", беседа "Живот по Јевандељу" и "Молитве и молбе".

У његово време основана је Академија СПЦ за уметност и конзервацију, враћена је веронаука у школе, а Богословски факултет у окриље Универзитета.

Рођен је 11. септембра 1914. у селу Кућинци, Доњи Михољац, у породици земљорадника. У родном месту у Славонији завршио је основну школу, а нижу гимназију у Тузли.
У Шестој мушкој гимназији у Београду коју је похађао ванредно да би могао да упоредо упише и Медицински факултет, положио је испит зрелости.

Шесторазредну богословију завршио је у Сарајеву 1936, а Богословски факултет у Београду, где је претходно завршио и две године Медицинског факултета.

Замонашио се у манастиру Благовештење у Овчарско-Кабларској клисури. Службовање у Епархији рашко-призренској посветио је и обнови цркава и манастира, а посебно монашког живота.

Богословски факултет доделио му је звање почасног доктора богословља.

И у Лепосавићу биће одржана литургија поводом упокојења патријарха Павла.

(Тањуг)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Добри и честити

15.11.2019 07:04

Наш Патријарх Паја! Нек те Анђели чувају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.11.2019 07:07

Да се Срби имало угледају на дјело и ријеци овог човјека било би им много лакше а и онима другима око њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

15.11.2019 07:14

Последњи српски патријарх. Сад имамо ПАРТИЈАрха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СпацеЛорд

15.11.2019 07:52

Браво. Баш тако. Овај Иринеј је стварно гњида тешка. Како сам био срећан кад је долазио у БЛ, а оно испред храма само шачица највећих ботова и полтрона. Драго ми је да га је народ проконтао.

Name

Јаффа

15.11.2019 07:24

Велики човјек! Кад би се данашњи црквени великодостојници бар приближили њему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

15.11.2019 10:21

Партијски попови бизнисмениии!!!! су супротност Последњем Патријарху Павлу!!! они се возају аутима бизнис класе бизнисмени попови бахате се уз политицаре а народ бјези а цркве празне стоје па попови то рјесавају са плаценим превозом вјерника из других мјеста да би правили обиљезја јер нема народа!!као и политицари возају своје гласаце по терену гдје треба !!страсно невидјено злоупотребе полозајабахацење раскаласеност дно дна! за наук!Зивот и дјело Патријарха Павла!! нека му је лака земља !мир медју андјелима !!!!!Велики ЦОВЈЕКУ!!!!!

Name

РЕАЛНИ ПОСМАТРАЧ

15.11.2019 07:25

Врло тешко да ће СПЦ имати таквог патријарха икада,скромног,искреног,честитог,образованог.Нека му је вјечна слава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шипово

15.11.2019 08:56

ШИПОВО ЈЕ ПОНОСНО НА ЊЕГОВУ СВЕТОСТ ПОКОЈНОГ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА ЈЕР ЈЕ ТРИ ПУТА ПОСЛЕ ОВОГ РАТА ДОЛАЗИО У ШИПОВО, КАД ЈЕ НАШЕМ НАРОДУ БИЛО НАЈТЕЖЕ ОСТАТИ И ОПСТАТИ У НАШЕМ ПОРУШЕНОМ И ПОПАЉЕНОМ ШИПОВУ. НИКАД ВИШЕ СРПСКИ ТХЕ НАРОД И ЦРКВА НЕЋЕ ДОЧЕКАТИ ДА ИМАЈУ ТАКВОГ ПАТРИЈАРХА. ВЈЕЧНО ЋЕ ЖИВЈЕТИ У НАШИМ СЈЕЋАЊИМА.

Name

СПЦ

15.11.2019 09:01

Патријарх Павле је долазио у Шипово три пута после рата на позив нашег команданта И начелника општине господина Милорада Ћирка. Нигдје ни у Србији ни у Републици Српској није га дочекало од срца толико народа као ју Шипову кад је долазио

Name

Е

15.11.2019 10:30

па многим поповима и људима треба бити срамота појавити се на његовом гробу а знају и они и народ да су супротност Патријарху Павлу !!бас срамотно дрско безобразно!!!Слијепци мисле да народ и бог недвиде???!!!!! а ВИДИ се СВЕ !!! а и додје на наплату!!али нејац страда !знао је то Патријарх Велики Цовјек Павле!!!! Народ у расулу слави га и сјеца се са Радосцу Постовањем великим !!!

Name

помен

15.11.2019 08:40

славаму и милост насем блазе поцивсем патријарху павлу моли господа насег бога да спаси србски род и остали народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

помен

15.11.2019 09:00

славати и милост нас блазе поцивси патријарху павла да има правде и поноса и имало оне васе рјеци овај патријар иринеј би требо сваки дан и ноц долазит на вас гроб и молит вас за опрост стоје вас трон уцино оваквим онсе одродијо од народа и хоце данас унијати са сподобом папом има доста и свестеника којисе одродијо од народа и који гледа колико ко да прилога црквусу претворили у вуцију јазбину хоце да унисте православље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

15.11.2019 09:22

Колико смо срећни што смо живјели у истом вијеку са оваквом величином! Чувај нас одозго и моли Бога за нас, јер сад си уз њега најближе.

ОДГОВОРИТЕ