Desetogodišnjica smrti srpskog patrijarha Pavla

- Danas se obeležava deset godina od smrti srpskog patrijarha Pavla.

Srbija 15.11.2019 | 07:55
Desetogodišnjica smrti srpskog patrijarha Pavla
Tim povodom će, u manastiru Rakovica u Beogradu, gde je sahranjen, i Kućincima, selu u Slavoniji, u kome je rođen biti služene liturgije. U Kućincima biće osveštana obnovljena crkva Svetih apostola Petra i Pavla u kojoj je patrijarh Pavle kršten.

Kako je Tanjugu rekao otac Đorđe Teodorović iz episkopije pakračko-slavonske, crkvu čija je obnova, nakon što je do temelja uništena u poslednjem ratu, počela u avgustu 2010, osveštaće srpski patrijarh Irinej.

Patrijarh Palve koji je u narodu bio omiljen zbog skromnosti i istinoljubivosti, bio je 44. srpski patrijarh i preminuo je u 95. godini 15. novembra 2009. godine. Na dan sahrane, na putu od Saborne crkve u Beogradu gde je kovčeg s telom bio bilo izložen, do porte manastira Rakovica ispratile stotine hiljada poštovalaca.

Episkop Pavle, rodjen kao Gojko Stojčević, imenovan je za 44. srpskog patrijarha početkom decembra 1990. godine, kada je na tronu Svetog Save nasledio patrijarha Germana.

Patrijarh Pavle bavio se i naučnim radom, među objavljenim delima su "Monografija o manastiru Devič", beseda "Život po Jevandelju" i "Molitve i molbe".

U njegovo vreme osnovana je Akademija SPC za umetnost i konzervaciju, vraćena je veronauka u škole, a Bogoslovski fakultet u okrilje Univerziteta.

Rođen je 11. septembra 1914. u selu Kućinci, Donji Miholjac, u porodici zemljoradnika. U rodnom mestu u Slavoniji završio je osnovnu školu, a nižu gimnaziju u Tuzli.
U Šestoj muškoj gimnaziji u Beogradu koju je pohađao vanredno da bi mogao da uporedo upiše i Medicinski fakultet, položio je ispit zrelosti.

Šestorazrednu bogosloviju završio je u Sarajevu 1936, a Bogoslovski fakultet u Beogradu, gde je prethodno završio i dve godine Medicinskog fakulteta.

Zamonašio se u manastiru Blagoveštenje u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri. Službovanje u Eparhiji raško-prizrenskoj posvetio je i obnovi crkava i manastira, a posebno monaškog života.

Bogoslovski fakultet dodelio mu je zvanje počasnog doktora bogoslovlja.

I u Leposaviću biće održana liturgija povodom upokojenja patrijarha Pavla.

(Tanjug)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Dobri i čestiti

15.11.2019 07:04

Naš Patrijarh Paja! Nek te Anđeli čuvaju!

ODGOVORITE
Name

Re

15.11.2019 07:07

Da se Srbi imalo ugledaju na djelo i rijeci ovog čovjeka bilo bi im mnogo lakše a i onima drugima oko njih.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

15.11.2019 07:14

Poslednji srpski patrijarh. Sad imamo PARTIJArha.

ODGOVORITE
Name

SpaceLord

15.11.2019 07:52

Bravo. Baš tako. Ovaj Irinej je stvarno gnjida teška. Kako sam bio srećan kad je dolazio u BL, a ono ispred hrama samo šačica najvećih botova i poltrona. Drago mi je da ga je narod prokontao.

Name

Jaffa

15.11.2019 07:24

Veliki čovjek! Kad bi se današnji crkveni velikodostojnici bar približili njemu.

ODGOVORITE
Name

Samo

15.11.2019 10:21

Partijski popovi biznismeniii!!!! su suprotnost Poslednjem Patrijarhu Pavlu!!! oni se vozaju autima biznis klase biznismeni popovi bahate se uz politicare a narod bjezi a crkve prazne stoje pa popovi to rjesavaju sa placenim prevozom vjernika iz drugih mjesta da bi pravili obiljezja jer nema naroda!!kao i politicari vozaju svoje glasace po terenu gdje treba !!strasno nevidjeno zloupotrebe polozajabahacenje raskalasenost dno dna! za nauk!Zivot i djelo Patrijarha Pavla!! neka mu je laka zemlja !mir medju andjelima !!!!!Veliki COVJEKU!!!!!

Name

РЕАЛНИ ПОСМАТРАЧ

15.11.2019 07:25

Врло тешко да ће СПЦ имати таквог патријарха икада,скромног,искреног,честитог,образованог.Нека му је вјечна слава.

ODGOVORITE
Name

Šipovo

15.11.2019 08:56

ŠIPOVO JE PONOSNO NA NJEGOVU SVETOST POKOJNOG PATRIJARHA PAVLA JER JE TRI PUTA POSLE OVOG RATA DOLAZIO U ŠIPOVO, KAD JE NAŠEM NARODU BILO NAJTEŽE OSTATI I OPSTATI U NAŠEM PORUŠENOM I POPALJENOM ŠIPOVU. NIKAD VIŠE SRPSKI THE NAROD I CRKVA NEĆE DOČEKATI DA IMAJU TAKVOG PATRIJARHA. VJEČNO ĆE ŽIVJETI U NAŠIM SJEĆANJIMA.

Name

SPC

15.11.2019 09:01

Patrijarh Pavle je dolazio u Šipovo tri puta posle rata na poziv našeg komandanta I načelnika opštine gospodina Milorada Ćirka. Nigdje ni u Srbiji ni u Republici Srpskoj nije ga dočekalo od srca toliko naroda kao ju Šipovu kad je dolazio

Name

E

15.11.2019 10:30

pa mnogim popovima i ljudima treba biti sramota pojaviti se na njegovom grobu a znaju i oni i narod da su suprotnost Patrijarhu Pavlu !!bas sramotno drsko bezobrazno!!!Slijepci misle da narod i bog nedvide???!!!!! a VIDI se SVE !!! a i dodje na naplatu!!ali nejac strada !znao je to Patrijarh Veliki Covjek Pavle!!!! Narod u rasulu slavi ga i sjeca se sa Radoscu Postovanjem velikim !!!

Name

pomen

15.11.2019 08:40

slavamu i milost nasem blaze pocivsem patrijarhu pavlu moli gospoda naseg boga da spasi srbski rod i ostali narod

ODGOVORITE
Name

pomen

15.11.2019 09:00

slavati i milost nas blaze pocivsi patrijarhu pavla da ima pravde i ponosa i imalo one vase rjeci ovaj patrijar irinej bi trebo svaki dan i noc dolazit na vas grob i molit vas za oprost stoje vas tron ucino ovakvim onse odrodijo od naroda i hoce danas unijati sa spodobom papom ima dosta i svestenika kojise odrodijo od naroda i koji gleda koliko ko da priloga crkvusu pretvorili u vuciju jazbinu hoce da uniste pravoslavlje

ODGOVORITE
Name

Ovako

15.11.2019 09:22

Koliko smo srećni što smo živjeli u istom vijeku sa ovakvom veličinom! Čuvaj nas odozgo i moli Boga za nas, jer sad si uz njega najbliže.

ODGOVORITE