Ричард Гренел: Мали шенген могућ с Косовом

Амбасадор Ричард Гренел, изасланик америчког председника Доналда Трампа за разговоре Београда и Приштине, коментариосао је иницијатива "балканског Шенгена".

Регион 15.11.2019 | 07:46
Ричард Гренел: Мали шенген могућ с Косовом
Иако је поздравио иницијативу "балканског Шенгена", истакао је да би иницијатива могла да буде успешна ако укључи све из региона, па и Косово.

"Поздрављамо иницијативу за "мини-Шенген" Западног Балкана као начин да се покрене слободно кретање људи и робе. Верујемо да ова иницијатива, да би била била успешна, мора да укључи све у региону, укључујући Владу Косова. Трампова администрација усмерена је на помоћ читавом региону у стварању економских прилика и радних места за младе", наводи се у саопштењу америчке амбасаде у Берлину.

Заједничка иницијатива лидера три балканске земље, Албаније, Србије и Северне Македоније за "балкански Шенген", подстакла је реакције и сукобе на релацији Приштина и Тирана, пренео је синоћ Косово Онлине.

Одржан је састанак у Охриду, након првог сусрета 10. октобра у Новом Саду, на који су такодје позвани Косово, Црна Гора и Босна и Херцеговина.

Косово је одбило учешће, описујући иницијативу као покушај новог стварања Југославије, док је Црна Гора била удржана.

Косовски председник Хашим Тачи, рекао је да Косово не жели да евро-атлантску будућност замени ниједном регионалном иницијативом.

Лидер Покрета Самоопредељење Аљбин Курти, кандидат за косовског премијера, изјавио је да је учињена грешка у корацима у вези с регионалном иницијативом за слободно кретање људи и робе, јер је Албанија морала да сачека формирање нове Владе Косова пре било које регионалне иницијативе.

Албански премијер Еди Рама критиковао је Косово због самоизолације, наглашавајући да иницијатива има за циљ само слободно кретање људи широм Западног Балкана.

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Јаффа

15.11.2019 07:21

Србија, ЦГ, БиХ, Северна Македонија и Албанија праве нову Југославију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

15.11.2019 07:59

То би био Калифат а не нова Југославија

Name

Неђо.15.11.2019

15.11.2019 12:10

Јаффа-Србија је направила једну Yугославију.Зато Словенија и Хрваска имају државу,а Србији узели де о територије.Србија ако уђе у ЕУ нестаће је са карте света.

Name

Дзоо

15.11.2019 07:22

Тако то раде силе само ти реце и цао а ти млати и даље глогово грање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

15.11.2019 07:55

Амбасадор је експлицитно рекао да нема тзв мини шенгена без Косова. Вучић и остали могу само да млате празну сламу. Од мини шенгена нема ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНАЊЕ

15.11.2019 08:56

Биће "мини-Шенген" онакав какав буде био у интересу САД-а, а то значи и са Косовом и БиХ. Резултат тога биће добијете "мини-Шенген" а у ЕУ, онда кад сви испуните заједно постављене услове.

Name

Ре Милутин

15.11.2019 09:46

каква комедија од политицара је овај Рама који се извињава Косову.

Name

куку нама са нама

15.11.2019 09:09

И праве га због Косова...

ОДГОВОРИТЕ