Српска добија закон о суђењу у разумном року

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о заштити права на суђење у разумном року, којим се уређује право на суђење у разумном року и његова заштита, те право на правично задовољење због повреде овог права које се остварује у судском поступку.

Република Српска 14.11.2019 | 19:11
Српска добија закон о суђењу у разумном року
Како је саопштено из Владе Српске, овим нацртом закона се прописује и право странке на новчано обештећење и надокнаду имовинске штете због повреде права на суђење у разумном року.

– Право на заштиту права на суђење у разумном року има свака странка у судском поступку која сматра да суд није у разумном року одлучио о њеном праву или обавези, сумњи или оптужби за кривично дјело, а право и дужина трајања разумног рока утврђују се у складу с праксом Европског суда за људска права у Стразбуру  – истиче се у саопштењу. 

Додаје се да ће се кроз обезбјеђење заштите права на суђење у разумном року убрзати судски поступци, а то ће, свим категоријама становништва, омогућити брже и ефикасније провођење судских поступака и рјешавање спорних питања око којих грађани воде судски спор.

– Такође, прописана је могућност објављивања пресуде, којом је утврђено да је неоправдано одуговлачен поступак и одлучивање, на интернет страници суда, што чини ове поступке транспарентнијим, омогућава правично задовољење странке, те повећава повјерење грађана у правичну судску заштиту, наводи се у саопштењу Владе Српске.

(Српскаинфо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јаојјј бре

14.11.2019 19:10

Више тај закон не треба српској требају поштене судије часне а не политички подобне и корумпиране!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.11.2019 09:47

Тако је