Srpska dobija zakon o suđenju u razumnom roku

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, kojim se uređuje pravo na suđenje u razumnom roku i njegova zaštita, te pravo na pravično zadovoljenje zbog povrede ovog prava koje se ostvaruje u sudskom postupku.

Republika Srpska 14.11.2019 | 19:11
Srpska dobija zakon o suđenju u razumnom roku
Kako je saopšteno iz Vlade Srpske, ovim nacrtom zakona se propisuje i pravo stranke na novčano obeštećenje i nadoknadu imovinske štete zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.

– Pravo na zaštitu prava na suđenje u razumnom roku ima svaka stranka u sudskom postupku koja smatra da sud nije u razumnom roku odlučio o njenom pravu ili obavezi, sumnji ili optužbi za krivično djelo, a pravo i dužina trajanja razumnog roka utvrđuju se u skladu s praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu  – ističe se u saopštenju. 

Dodaje se da će se kroz obezbjeđenje zaštite prava na suđenje u razumnom roku ubrzati sudski postupci, a to će, svim kategorijama stanovništva, omogućiti brže i efikasnije provođenje sudskih postupaka i rješavanje spornih pitanja oko kojih građani vode sudski spor.

– Takođe, propisana je mogućnost objavljivanja presude, kojom je utvrđeno da je neopravdano odugovlačen postupak i odlučivanje, na internet stranici suda, što čini ove postupke transparentnijim, omogućava pravično zadovoljenje stranke, te povećava povjerenje građana u pravičnu sudsku zaštitu, navodi se u saopštenju Vlade Srpske.

(Srpskainfo)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Jaojjj bre

14.11.2019 19:10

Više taj zakon ne treba srpskoj trebaju poštene sudije časne a ne politički podobne i korumpirane!

ODGOVORITE
Name

re

15.11.2019 09:47

Tako je