"Алумина" тражи од "Алусила" милионе марака

На данашњем испитном рочишту у Окружном привредном суду у Бијељини, правни заступник "Алумине" поднио је приједлог за смјену Бесима Хамидовића, стечајног управника "Алусила" ДОО Зворник у стечају. Стечајни управник није хтио да се сложи за захтјевом "Алумине" која потражује вишемилионска средства од "Алусила".

Република Српска 14.11.2019 | 17:27
"Алумина" тражи од "Алусила" милионе марака
Из "Алумине" тврде да стечајни управник није предочио извјештај финансијског пословања фирме "Алусил", да фаворизује поједине повјериоце, условљава закључивање уговора о закупу имовине "Алусила" по условима који погодују стечајном управнику, тако да предлажу његову смјену.

Наиме, "Алумина" ДОО Зворник је затражила новчано намирење по основу објеката "Јонска измјена" и Фаза 2 и то у износу од 617.487,91 КМ, те за уложена средства у опрему од 124.678,67 КМ. "Алумина" потражује и новчана средства од стечајног дужника у износу од 816.761, 60 КМ. Укупно 1.558.928,18 КМ.

Стечајни управник Бесим Хамидовић је рекао да не бјежи од одговорности, те да ће се изјаснити о овим потраживањима тек након резултата комисије која треба да изврши попис свих непокретности и опреме, те средстава која "Алусил" дугује "Алумини". Хамидовић тврди да ће бити детаљно испитане картице о начину плаћања лужине, те свим финансијским трансакцијама на релацији "Бирач", "Алусил", "Алумина" и "Индустрија Адриа" Радислава Филиповића.

Он тврди да се паушалне процјене не могу прихватити, те да већ сад испливавају подаци да је дио непокретне имовине регистровано на штету "Алусила".

Финансијски директор "Алумине" Владимир Крстић тврди да су сва потраживања усаглашена и да је то потврдио и Управни одбор, Одбор повјерилаца и ревизија. Он је истакао да би без директних улагања "Алумине", предузеће "Алусил" завршило у старом гвожђу.



На испитном рочишту, и други повјериоци су затражили своја средства.

Управа за индиректно опорезивање БиХ потражује од предузећа "Алусил" 555.551,33 КМ по основу ПДВ-а, затезних камата и накнадног терета принуде. Стечајни управник је прихватио овај износ, што је оспорио финансијски директор "Алумине" Владимир Крстић,која је, тврди, вишемилионска средства уложила у опрему и објекте "Алусила".

Потврђено је да Пореска управа Републике Српске има право на 580.486,86 КМ на покретну имовину, а на непокретну имовину 2.950.398,37 КМ.

Фирма "Алусил" је била судужник компанији "Бирач" и њеној фирми "Механика" за кредит у износу од 6.249.080,10 КМ. Њиховим стечајем фирма "Алусил" преузела је ту обавезу, о чему се стечајни управник није могао изјаснити.

Фонд за развој и запошљавање Републике Српске потражује средства од "Алусила" по основу гаранције за кредите "Енерголиније" ДОО Зворник и "Алумине". Обавезе по овом основу су 17.975.639,35 КМ.
Стечајни управник је прво рекао да се не може изјаснити по овом основу до правоснажности парнице, да би потом то одложио за наредно рочиште.

Потраживања компаније "Боксит" из Милића потражује 1.466, 22 КМ. Стечајни управник прихватио је 217,62 КМ, а по Закону о облигационим односима застарио је дуг од 1.248,60 КМ.
Из "Боксита" су оспорили овакво тумачење стечајног управника.

Повјериоцу Цвјетку Маринковићу прихваћено је потраживање од 26.633,33 КМ по основу исплате плата.

Фонду ПИО Републике Српске од 5.471,40 КМ, прихваћено је 2.392,70 КМ.

Адвокат Владимир Милошевић је по основу правних услуга тражио 18.424,50 КМ, што је прихваћено.

Стечајни управник "Алусила" Бесим Хамидовић тврди да биланс стања "Алусила" није завршен. О његовој смјени биће расправљано на наредном рочишту које је заказано за 4. децембра ове године.



БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар