"Alumina" traži od "Alusila" milione maraka

Na današnjem ispitnom ročištu u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, pravni zastupnik "Alumine" podnio je prijedlog za smjenu Besima Hamidovića, stečajnog upravnika "Alusila" DOO Zvornik u stečaju. Stečajni upravnik nije htio da se složi za zahtjevom "Alumine" koja potražuje višemilionska sredstva od "Alusila".

Republika Srpska 14.11.2019 | 17:27
"Alumina" traži od "Alusila" milione maraka
Iz "Alumine" tvrde da stečajni upravnik nije predočio izvještaj finansijskog poslovanja firme "Alusil", da favorizuje pojedine povjerioce, uslovljava zaključivanje ugovora o zakupu imovine "Alusila" po uslovima koji pogoduju stečajnom upravniku, tako da predlažu njegovu smjenu.

Naime, "Alumina" DOO Zvornik je zatražila novčano namirenje po osnovu objekata "Jonska izmjena" i Faza 2 i to u iznosu od 617.487,91 KM, te za uložena sredstva u opremu od 124.678,67 KM. "Alumina" potražuje i novčana sredstva od stečajnog dužnika u iznosu od 816.761, 60 KM. Ukupno 1.558.928,18 KM.

Stečajni upravnik Besim Hamidović je rekao da ne bježi od odgovornosti, te da će se izjasniti o ovim potraživanjima tek nakon rezultata komisije koja treba da izvrši popis svih nepokretnosti i opreme, te sredstava koja "Alusil" duguje "Alumini". Hamidović tvrdi da će biti detaljno ispitane kartice o načinu plaćanja lužine, te svim finansijskim transakcijama na relaciji "Birač", "Alusil", "Alumina" i "Industrija Adria" Radislava Filipovića.

On tvrdi da se paušalne procjene ne mogu prihvatiti, te da već sad isplivavaju podaci da je dio nepokretne imovine registrovano na štetu "Alusila".

Finansijski direktor "Alumine" Vladimir Krstić tvrdi da su sva potraživanja usaglašena i da je to potvrdio i Upravni odbor, Odbor povjerilaca i revizija. On je istakao da bi bez direktnih ulaganja "Alumine", preduzeće "Alusil" završilo u starom gvožđu.



Na ispitnom ročištu, i drugi povjerioci su zatražili svoja sredstva.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH potražuje od preduzeća "Alusil" 555.551,33 KM po osnovu PDV-a, zateznih kamata i naknadnog tereta prinude. Stečajni upravnik je prihvatio ovaj iznos, što je osporio finansijski direktor "Alumine" Vladimir Krstić,koja je, tvrdi, višemilionska sredstva uložila u opremu i objekte "Alusila".

Potvrđeno je da Poreska uprava Republike Srpske ima pravo na 580.486,86 KM na pokretnu imovinu, a na nepokretnu imovinu 2.950.398,37 KM.

Firma "Alusil" je bila sudužnik kompaniji "Birač" i njenoj firmi "Mehanika" za kredit u iznosu od 6.249.080,10 KM. Njihovim stečajem firma "Alusil" preuzela je tu obavezu, o čemu se stečajni upravnik nije mogao izjasniti.

Fond za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske potražuje sredstva od "Alusila" po osnovu garancije za kredite "Energolinije" DOO Zvornik i "Alumine". Obaveze po ovom osnovu su 17.975.639,35 KM.
Stečajni upravnik je prvo rekao da se ne može izjasniti po ovom osnovu do pravosnažnosti parnice, da bi potom to odložio za naredno ročište.

Potraživanja kompanije "Boksit" iz Milića potražuje 1.466, 22 KM. Stečajni upravnik prihvatio je 217,62 KM, a po Zakonu o obligacionim odnosima zastario je dug od 1.248,60 KM.
Iz "Boksita" su osporili ovakvo tumačenje stečajnog upravnika.

Povjeriocu Cvjetku Marinkoviću prihvaćeno je potraživanje od 26.633,33 KM po osnovu isplate plata.

Fondu PIO Republike Srpske od 5.471,40 KM, prihvaćeno je 2.392,70 KM.

Advokat Vladimir Milošević je po osnovu pravnih usluga tražio 18.424,50 KM, što je prihvaćeno.

Stečajni upravnik "Alusila" Besim Hamidović tvrdi da bilans stanja "Alusila" nije završen. O njegovoj smjeni biće raspravljano na narednom ročištu koje je zakazano za 4. decembra ove godine.



BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar