Си Ђинпинг позива на прекид насиља у Хонгконгу

"Поновно успостављање мира и заустављање насиља тренутно је најхитнији задатак када је ријеч о Хонгконгу", изјавио је предсједник Кине Си Ђинпинг.

Свијет 14.11.2019 | 16:07
Си Ђинпинг позива на прекид насиља у Хонгконгу
Он је новинарима у Пекингу рекао да Кина наставља да подржава лидера администрације Хонгконга Кери Лам у спровођењу политике, у складу са законом и у кажњавању оних који изазивају побуну.

– Кина се противи било каквом мијешању страних сила у питања Хонгконга и одлучност у спровођењу принципа ‘једна земља, два система’ не може бити пољуљана – истакао је Ђинпинг.



Кина је раније данас саопштила да је заустављање насиља најважнија ствар у Хонгконгу након што су САД осудиле, како је наведено, неоправдану употребу смртоносне силе током новог насиља и позвале Пекинг да поштује обавезе у вези са слободом изражавања на овој територији.

Полиција је пуцала и тешко ранила једног демонстранта, а други човјек је запаљен јуче у Хонгконгу. 

Снаге реда испалиле су данас сузавац на демонстранте који су пореметили јутарњи саобраћај и изашли на улице током паузе за ручак у компанијама и радњама.

Демонстранти и полиција која користи сузавац суочили су се и у универзитетским кампусима и околини, пренио је АП. Путници су морали да изађу из возова, а линије метроа су затворене због поремећаја у саобраћају.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар