Si Đinping poziva na prekid nasilja u Hongkongu

"Ponovno uspostavljanje mira i zaustavljanje nasilja trenutno je najhitniji zadatak kada je riječ o Hongkongu", izjavio je predsjednik Kine Si Đinping.

Svijet 14.11.2019 | 16:07
Si Đinping poziva na prekid nasilja u Hongkongu
On je novinarima u Pekingu rekao da Kina nastavlja da podržava lidera administracije Hongкonga Keri Lam u sprovođenju politike, u skladu sa zakonom i u kažnjavanju onih koji izazivaju pobunu.

– Kina se protivi bilo kakvom miješanju stranih sila u pitanja Hongkonga i odlučnost u sprovođenju principa ‘jedna zemlja, dva sistema’ ne može biti poljuljana – istakao je Đinping.Kina je ranije danas saopštila da je zaustavljanje nasilja najvažnija stvar u Hongkongu nakon što su SAD osudile, kako je navedeno, neopravdanu upotrebu smrtonosne sile tokom novog nasilja i pozvale Peking da poštuje obaveze u vezi sa slobodom izražavanja na ovoj teritoriji.

Policija je pucala i teško ranila jednog demonstranta, a drugi čovjek je zapaljen juče u Hongkongu. 

Snage reda ispalile su danas suzavac na demonstrante koji su poremetili jutarnji saobraćaj i izašli na ulice tokom pauze za ručak u kompanijama i radnjama.

Demonstranti i policija koja koristi suzavac suočili su se i u univerzitetskim kampusima i okolini, prenio je AP. Putnici su morali da izađu iz vozova, a linije metroa su zatvorene zbog poremećaja u saobraćaju.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar