У року од седам дана најавили блокаду граница

Са састанка Удружења пољопривредника ’’Семберија’’ Бијељина, Удружења пољопривредника Брчко Дистрикта и Удружења пољопривредника из Федерације БиХ у Бијељини затражено је да се Министарство вањске трговине и економских односа и министар Мирко Шаровић јасно изјасне има ли шта од откупа товне јунади, те истакнуто да ће произвођачи морати себе да заштите на границама, уколико не буде конкретаног и јасног одговора.

Република Српска 14.11.2019 | 15:20
У року од седам дана најавили блокаду граница
Предсједник Удружења пољоприведника Семберије и члан Управног одбора Удружења пољопривредника БиХ Саво Бакајлић рекао је да у Семберији тренутно има око 5.000 бикова за које мора бити пронађено рјешење, истакавши да ће доћи до угинућа уколико за седам дана не буде ријешен проблем.

„Акценат је стављен на бикове који су тешки око тоне и више. Већ долази до угинућа и не може се више чекати. Ми више немамо куда. Доведени смо до дна, када је ријеч о товној јунади и биковима. Уколико не буде конкретног одговора за седам дана, ми морамо одјавити газдинства и ићи на улицу“, констатовао је Бакајлић.

Бакајлић сматра да су интервентне мјере Владе РС од два милиона КМ добре, али да постоји и низ примједби у вези са овом мјером Владе.

„Нама више не треба ни држава. Министар пољопривреде РС данас није био ту, а зашто га нема, то заиста не знам. Ту су помоћници, па нека они објасне“, изјавио је Бакајлић.

Он је оцијенио као катастрофалан податак да је Семберија, као највећа житница РС и БиХ, дошла са 12.500 газдинстава, колико је имала 2015, на 3.000.

„То је податак који је катастрофалан. Села су пуста. Наша егзистенција је угрожена. Имамо велике економске проблеме. Ово ће тек имати катастрофалне посљедице, јер људи неће убацити ниједног бика у тов“, истакао је Бакајлић.

Младен Савић: Држава мора стати иза пољопривредника

Данашњем састанку присуствовао је и начелник Одјељења за пољопривреду Града Бијељина Младен Савић, који је рекао да се пољопривредници у Семберији налазе у јако лошој ситуацији, истакавши да то најбоље показује податак да је у Семберији прошле године било регистровано 6.432 пољопривредних газдинства, а да тренутно тај број износи 2.432, што је смањење за 64 процента.

„Мени је драго да се Удружење пробудило и да рјешава проблеме наших пољопривредника, када је ријеч о извозу јунећег меса. Када је ријеч о овом проблему, морамо тачно и децидно рећи да је проблем настао и да је извоз у Турску стао због нератификовања уговора од стране Парламентарне скупштине БиХ. Све док се не сазове Парламентарна скупштина БиХ и док се не ратификује тај уговор, неће доћи до извоза меса“, сматра Савић.

Савић је рекао и да су пољопривредници наишли на проблем цијене откупа, истакавши да се цијена од 3,9 не поштује.

„У овом моменту не постоје клаонице које откупљују месо на подручју Семберије. Клаонице уопште не откупљују јунеће месо у овом моменту. Морам да истакнем и да су пољопривредници наишли на један уцјењивачки однос. Смањује им се цијена. Она није 3,9, него је много нижа. Испод ове цијене су откупљивала приватна лица, нису клаоничари. Министарство пољопривреде је одредило ту цијену и сви би требали да се тога придржавају. Морају да постоје одређене мјере, уколико се одређена цијена не поштује“, рекао је Савић.



Савић је рекао и да се мора омогућити да се откупе резерве меса, како би профункционисало домаће тржиуште и како би извоз био орјентисан и на друге земље, поред Турске.

„Ми пољопривредницима морамо помоћи, а један од начина је да се уведу робне резерве. Држава мора стати иза пољопривредника. Један од добрих закључака данас је да се одјаве сва пољопривредна газдинства, јер ако држава не жели да помогне пољопривредне произвођаче, они не треба уопште ни да постоје“, био је јасан Савић.

Коментаришући одлуку Владе да се укину подстицаји од 5 пфенинга за пшеницу, Савић је оцијенио да је ријеч о лошем потезу Владе РС, те да се та мјера мора вратити.

„Оно што је наглашено је да ће сљедеће године бити премија по хектару од 300 КМ, али то треба упутити ка свим областима, а не само када је ријеч о откупу пшенице“, нагласио је Савић.

Кнежевић: Мјера интервентног откупа јако добра и корисна

Помоћник министра пољопривреде РС за ветеринарство Драган Кнежевић рекао је да се још није кренуло са примјеном мјере интервентног откупа, те да се то очекује сљедеће седмице.

Он истиче да је рок да се откупи све што је планирано 31 јанура, те да је планирано више од 4.000 животиња за клање и 4.000 које су намијењене евентуалном извозу, уколико би се за то створили услови.

„Минимална цијена која је одређена, када је ријеч о мјери интервентног откупа, је 3,9, плус ПДВ. Одобрено је 15 клаоница широм РС и свих 15 улазе у конкуренцију када је ријеч о трговини са пољопривредним произвођачима. Цијена не може бити нижа од 3,9, али може бити виша, уколико конкуренстност на тржишту створи ту цијену“, објаснио је Кнежевић.

Кнежевић је рекао да је у претходном периоду било случајева да је цијена била уцјењивачка, те да је Влада РС увидјела проблем, након чега је министар Пашалић иницирао састанак у Сарајеву, како би се ограничио увоз и подигле таксе.

„То је учињено како би обезбиједили несметан унутрашњи промет и повећали потражњу, како би природним путем, у тржишним токовима, ријешили ово питање. У Сарајеву је 10. октобра био састанак, да би кроз ограничавање увоза обезбиједили да се пласира роба, а на крају, када смо закључили да ће само пољопривредници, углавном из РС, проћи лошије у овој причи, Влада РС је дониела мјеру интервентног откупа. Циљ је да се помогне, јер пријети угинуће животиња“, објашњава Кнежевић.

Кнежевић сматра да је мјера интервентног откупа корисна и јако добра, те да ће дати добре резултате на терену.

Коментаришучи тврдње да мјера интервентног откупа подстиче власнике клаоница и прерађиваче, умјесто произвођача, који су изнијели сав терет производње, Кнежевић је рекао да је ријеч о паушалној и потпуно нетачној оцјени.

„Ако је наш произвођач у ситуацији да му грло угине и да нема могућност пласмана, а ми немамо могућност да неког натерамо да откупи, онда смо морали увезати цијели систем. Морали смо да ријешимо питање произвођача, а и да убједимо откупљиваче да купе робу“, истиче Кнежевић.