U roku od sedam dana najavili blokadu granica

Sa sastanka Udruženja poljoprivrednika ’’Semberija’’ Bijeljina, Udruženja poljoprivrednika Brčko Distrikta i Udruženja poljoprivrednika iz Federacije BiH u Bijeljini zatraženo je da se Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i ministar Mirko Šarović jasno izjasne ima li šta od otkupa tovne junadi, te istaknuto da će proizvođači morati sebe da zaštite na granicama, ukoliko ne bude konkretanog i jasnog odgovora.

Republika Srpska 14.11.2019 | 15:20
U roku od sedam dana najavili blokadu granica
Predsjednik Udruženja poljoprivednika Semberije i član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika BiH Savo Bakajlić rekao je da u Semberiji trenutno ima oko 5.000 bikova za koje mora biti pronađeno rješenje, istakavši da će doći do uginuća ukoliko za sedam dana ne bude riješen problem.

„Akcenat je stavljen na bikove koji su teški oko tone i više. Već dolazi do uginuća i ne može se više čekati. Mi više nemamo kuda. Dovedeni smo do dna, kada je riječ o tovnoj junadi i bikovima. Ukoliko ne bude konkretnog odgovora za sedam dana, mi moramo odjaviti gazdinstva i ići na ulicu“, konstatovao je Bakajlić.

Bakajlić smatra da su interventne mjere Vlade RS od dva miliona KM dobre, ali da postoji i niz primjedbi u vezi sa ovom mjerom Vlade.

„Nama više ne treba ni država. Ministar poljoprivrede RS danas nije bio tu, a zašto ga nema, to zaista ne znam. Tu su pomoćnici, pa neka oni objasne“, izjavio je Bakajlić.

On je ocijenio kao katastrofalan podatak da je Semberija, kao najveća žitnica RS i BiH, došla sa 12.500 gazdinstava, koliko je imala 2015, na 3.000.

„To je podatak koji je katastrofalan. Sela su pusta. Naša egzistencija je ugrožena. Imamo velike ekonomske probleme. Ovo će tek imati katastrofalne posljedice, jer ljudi neće ubaciti nijednog bika u tov“, istakao je Bakajlić.

Mladen Savić: Država mora stati iza poljoprivrednika

Današnjem sastanku prisustvovao je i načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina Mladen Savić, koji je rekao da se poljoprivrednici u Semberiji nalaze u jako lošoj situaciji, istakavši da to najbolje pokazuje podatak da je u Semberiji prošle godine bilo registrovano 6.432 poljoprivrednih gazdinstva, a da trenutno taj broj iznosi 2.432, što je smanjenje za 64 procenta.

„Meni je drago da se Udruženje probudilo i da rješava probleme naših poljoprivrednika, kada je riječ o izvozu junećeg mesa. Kada je riječ o ovom problemu, moramo tačno i decidno reći da je problem nastao i da je izvoz u Tursku stao zbog neratifikovanja ugovora od strane Parlamentarne skupštine BiH. Sve dok se ne sazove Parlamentarna skupština BiH i dok se ne ratifikuje taj ugovor, neće doći do izvoza mesa“, smatra Savić.

Savić je rekao i da su poljoprivrednici naišli na problem cijene otkupa, istakavši da se cijena od 3,9 ne poštuje.

„U ovom momentu ne postoje klaonice koje otkupljuju meso na području Semberije. Klaonice uopšte ne otkupljuju juneće meso u ovom momentu. Moram da istaknem i da su poljoprivrednici naišli na jedan ucjenjivački odnos. Smanjuje im se cijena. Ona nije 3,9, nego je mnogo niža. Ispod ove cijene su otkupljivala privatna lica, nisu klaoničari. Ministarstvo poljoprivrede je odredilo tu cijenu i svi bi trebali da se toga pridržavaju. Moraju da postoje određene mjere, ukoliko se određena cijena ne poštuje“, rekao je Savić.Savić je rekao i da se mora omogućiti da se otkupe rezerve mesa, kako bi profunkcionisalo domaće tržiušte i kako bi izvoz bio orjentisan i na druge zemlje, pored Turske.

„Mi poljoprivrednicima moramo pomoći, a jedan od načina je da se uvedu robne rezerve. Država mora stati iza poljoprivrednika. Jedan od dobrih zaključaka danas je da se odjave sva poljoprivredna gazdinstva, jer ako država ne želi da pomogne poljoprivredne proizvođače, oni ne treba uopšte ni da postoje“, bio je jasan Savić.

Komentarišući odluku Vlade da se ukinu podsticaji od 5 pfeninga za pšenicu, Savić je ocijenio da je riječ o lošem potezu Vlade RS, te da se ta mjera mora vratiti.

„Ono što je naglašeno je da će sljedeće godine biti premija po hektaru od 300 KM, ali to treba uputiti ka svim oblastima, a ne samo kada je riječ o otkupu pšenice“, naglasio je Savić.

Knežević: Mjera interventnog otkupa jako dobra i korisna

Pomoćnik ministra poljoprivrede RS za veterinarstvo Dragan Knežević rekao je da se još nije krenulo sa primjenom mjere interventnog otkupa, te da se to očekuje sljedeće sedmice.

On ističe da je rok da se otkupi sve što je planirano 31 janura, te da je planirano više od 4.000 životinja za klanje i 4.000 koje su namijenjene eventualnom izvozu, ukoliko bi se za to stvorili uslovi.

„Minimalna cijena koja je određena, kada je riječ o mjeri interventnog otkupa, je 3,9, plus PDV. Odobreno je 15 klaonica širom RS i svih 15 ulaze u konkurenciju kada je riječ o trgovini sa poljoprivrednim proizvođačima. Cijena ne može biti niža od 3,9, ali može biti viša, ukoliko konkurenstnost na tržištu stvori tu cijenu“, objasnio je Knežević.

Knežević je rekao da je u prethodnom periodu bilo slučajeva da je cijena bila ucjenjivačka, te da je Vlada RS uvidjela problem, nakon čega je ministar Pašalić inicirao sastanak u Sarajevu, kako bi se ograničio uvoz i podigle takse.

„To je učinjeno kako bi obezbijedili nesmetan unutrašnji promet i povećali potražnju, kako bi prirodnim putem, u tržišnim tokovima, riješili ovo pitanje. U Sarajevu je 10. oktobra bio sastanak, da bi kroz ograničavanje uvoza obezbijedili da se plasira roba, a na kraju, kada smo zaključili da će samo poljoprivrednici, uglavnom iz RS, proći lošije u ovoj priči, Vlada RS je doniela mjeru interventnog otkupa. Cilj je da se pomogne, jer prijeti uginuće životinja“, objašnjava Knežević.

Knežević smatra da je mjera interventnog otkupa korisna i jako dobra, te da će dati dobre rezultate na terenu.

Komentarišuči tvrdnje da mjera interventnog otkupa podstiče vlasnike klaonica i prerađivače, umjesto proizvođača, koji su iznijeli sav teret proizvodnje, Knežević je rekao da je riječ o paušalnoj i potpuno netačnoj ocjeni.

„Ako je naš proizvođač u situaciji da mu grlo ugine i da nema mogućnost plasmana, a mi nemamo mogućnost da nekog nateramo da otkupi, onda smo morali uvezati cijeli sistem. Morali smo da riješimo pitanje proizvođača, a i da ubjedimo otkupljivače da kupe robu“, ističe Knežević.(BN/Dešavanja u Bijeljini)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ISTINA

14.11.2019 15:33

Neka Vam otkup obezbjedi Vlada Republike Srpske predsjednik Željka Cvijanović. Njima ne treba međunarodna zajednica.

ODGOVORITE
Name

Rale

14.11.2019 16:56

Bravo, pravo u centar!

Name

I samo istina

14.11.2019 17:04

Vinkovci, Želja i Dodik su adresa blokade naroda. Šarović pokušava odblokirati rad državnih institucija koje bih potpisale novu prodaju mesa Turskoj po odličnim cijenama. Sada sto mi ne razumemo razum to je problem nas. A jos gore po ukupnu industriju će da dođe kada navale sankcije za kršenje ustava

Name

Ре

14.11.2019 20:01

Ови људи увјек кукају и њима је само тешко а и хоће да им други тражи муштерије а испред куће техника од мил. марака.

Name

Dusko

14.11.2019 17:43

SVAKA CAST. ISKRENO I POSTENO.

ODGOVORITE