Оркански удари вјетра у Вршцу и до 110 км/х

На југу Баната, прије свега у Вршцу, данас су забиљежени оркански удари вјетра брзине од око 110 км/х, што значи да вјетар пређе путању од 30,5 метара по секунди. Ријеч је о већ најављеној кошави, која је у другим вјетровитим подручјима - Подунавље, Поморавље, Војводина, Београд - достизала брзину до 70 км/х, тј. олујне ударе.

 

Србија 13.11.2019 | 22:30
Оркански удари вјетра у Вршцу и до 110 км/х
Како је метеоролог Wеатхер2Умбрелла Ђорђе Ђурић открио за Телеграф.рс данашње невреме, за многе страшно, могло би да обори човјека.

- Не може да понесе човјека, као да је кишобран. Али оркански удари кошаве могу да га оборе, могу да га споро помјерају по тлу - каже истичући ломљиве гране као објективнију опасност.

Према његовим ријечима, промјенљива ћуд кошаве је уједно и добра вијест - кошава не дува стално истим интензитетом, већ дува 2, 3 минута слабије, док удари, орканске или олујне јачине, зависно од дијела Србије, трају по 6, 7 секунди.

Објашњава да је због географских одлика у Вршцу највјетровитије, али према његовим прогнозама, вјетар се већ вечерас смирује. Ипак, данас је већ оборен један платан, који је при паду срушио и дио ограде на улазу на стадион из градског парка.

- Сутра ће бити боље, али кошава у петак поново јача. Ипак, неће бити тако јако као данас што је било - истиче додајући да је у региону много напетије, те да су у невремену у Хрватској јуче забиљежени удари вјетра од 160км/х.

Према Ђурићевим ријечима, ни тај вјетар, мада ураганске јачине, иако се према осталим одликама не би могао назвати ураганом, не би требало да може да понесе човјека.

Ипак, искуства грађана наше земље који се током протекла два дана од тачке А до тачке Б довијају из помоћ дрвећа, бандера, семафора и сличних стубастих помоћника, сугеришу да ситуација на терену није нимало наивна.

Многи се присјећају прича о детињству својих родитеља чију су сигурност на путу до куће до школе баке и деке чувале уз помоћ камења у ђачким торбама.

Да заиста није било нимало наивно сугеришу и немили догађаји који су доспели у медије. Наиме, у Београду је пало здраво стабло кестена на аутомобил у покету.

Такође, дио лименог крова старе здравствене установе у Зрењанину одвалио се и пријети да угрози безбједност пролазника.

А усљед јаког вјетра, срушио се и новоизграђени кров Основног суда у Грачаници, што је уједно била и прва вијест о штети насталој усљед невремена.

(Телеграф)

Коментари / 0

Оставите коментар